Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Λάβρος κατά της Ρωσίας ο Sunak: Φύγετε από την Ουκρανία - Στην αντεπίθεση ο Lavrov

G20: Λάβρος κατά της Ρωσίας ο Sunak: Φύγετε από την Ουκρανία - Στην αντεπίθεση ο Lavrov
Επίθεση Sunak στον Putin - Καταδίκασε τη «βάρβαρη» εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Λάβρος κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak, στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο ηγετών της G20, ενώπιον μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Ο Sunak κάλεσε τη Ρωσία να «φύγει από την Ουκρανία» και καταδίκασε τη «βάρβαρη» εισβολή της στη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών της G20.
Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Σύμφωνα με το BBC, ο Sunak επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, επειδή δεν εμφανίστηκε στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία.
«Ίσως αν είχε έρθει, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη διευθέτηση των πραγμάτων», πρόσθεσε.

«Η εργαλειοποίηση της ενέργειας πλήττει τους φτωχούς»

Μιλώντας σε μια κλειστή συνεδρίαση για τους παγκόσμιους ηγέτες, ο κ. Sunak κατηγόρησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τόνισε ότι η εργαλειοποίηση των εξαγωγών ενέργειας και τροφίμων από τη Ρωσία πλήττει τους φτωχότερους του κόσμου.
Πρόσθεσε ότι οι χώρες δεν πρέπει να εισβάλλουν στους γείτονές τους, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Putin δεν αισθάνθηκε ικανός να μας ακολουθήσει εδώ. Ίσως αν το είχε κάνει, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη διευθέτηση των πραγμάτων», πρόσθεσε o Βρετανός πρωθυπουργός.

Στην αντεπίθεση ο Lavrov

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Sergei Lavrov πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τη Δύση ότι ευθύνεται για τη διεξαγωγή "υβριδικού πολέμου" στην Ουκρανία και ότι οι "παράλογες απαιτήσεις" του Κιέβου ευθύνονται για την παράταση του πολέμου.

Ο βετεράνος διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη αντί του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να λύσει τις ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας.


«Συστημική πρόκληση η Κίνα»

Εν τω μεταξύ, ο Sunak δήλωσε ότι η Κίνα αποτελεί συστημική πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προκάτοχός του κ. Truss φέρεται να σχεδίαζε να χαρακτηρίσει τη χώρα ως "απειλή" για το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής.
Ερωτηθείς αν θα έκανε το ίδιο, ο κ. Sunak δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Νομίζω ότι η Κίνα αποτελεί αναμφισβήτητα μια συστημική απειλή - ή μάλλον, μια συστημική πρόκληση - για τις αξίες και τα συμφέροντά μας και είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη κρατική απειλή για την οικονομική μας ασφάλεια.
«Αλλά πιστεύω επίσης ότι η Κίνα είναι ένα αδιαμφισβήτητο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ότι δεν πρόκειται να μπορέσουμε να επιλύσουμε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η δημόσια υγεία, ή στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χωρίς να έχουμε διάλογο μαζί της», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ενώ ο Sunak κράτησε σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, κατηγορήθηκε ότι ήταν «μαλακός» απέναντι τόσο στην Κίνα όσο και στη Σαουδική Αραβία.
Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το Πεκίνο θα χαρακτηριστεί "απειλή" για το Ηνωμένο Βασίλειο και απέτυχε να θέσει το θέμα της δολοφονίας του Jamal Khashoggi στον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης