Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τους 10 όρους Zelensky για τον τερματισμό του πολέμου απορρίπτουν οι Ρώσοι – Παρέμβαση Erdogan σε Biden - Macron

Τους 10 όρους Zelensky για τον τερματισμό του πολέμου απορρίπτουν οι Ρώσοι – Παρέμβαση Erdogan σε Biden - Macron
Ο Erdogan έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των G20 και όλοι να τον επιδοκιμάζουν για τον ρόλο του… στην Ουκρανική κρίση

«Είναι καιρός να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας» ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky στην Σύνοδο Κορυφής των G20 αλλά διευκρίνισε ότι η Ουκρανία δεν θα υπογράψει συμφωνίες Μινσκ 3…
Για τους Ρώσους αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί υποκρίνονται περί ειρήνης…
Τα λόγια του Volodymyr Zelensky στην Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μπαλί, σύμφωνα με τα οποία δεν θα υπάρξει «Minsk 3», «επιβεβαιώνουν την απροθυμία του να διαπραγματευτεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov (ο Putin δεν συμμετέχει στην Σύνοδο των G20) ανακοίνωσε ότι είχε σύντομες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο και τον γερμανό καγκελάριο το περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί.
«Γνωρίζουν καλά ότι η Ουκρανία επιβραδύνει τη διαδικασία, επίλυσης της κρίσης, η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ακόμη και σε νομοθετικό επίπεδο, με το διάταγμα του Προέδρου Zelensky, τόνισε ο Lavrov στους ευρωπαίους ηγέτες.

Εν τω μεταξύ πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος διαδοχικά συναντήθηκε με τον Biden τον αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος τον συνεχάρη για την συμφωνία των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα και με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron με τον οποίο στο παρελθόν αντάλλασσαν… βαριές κουβέντες…
Ο Erdogan έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των G20 και όλοι να τον επιδοκιμάζουν για τον ρόλο του… στην Ουκρανική κρίση.
Να σημειωθεί ότι ο Erdogan είναι από τους ελάχιστους ηγέτες διεθνώς που συνομιλεί ταυτόχρονα τόσο με τον Zelensky όσο και με τον Putin…

Οι 10 όροι του Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δήλωσε ότι είναι καιρός να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο δεν θα υπογράψει τις συμφωνίες Μινσκ 3.
«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει και μπορούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», τόνισε στη σύνοδο κορυφής της G20 που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να υπογράψει συμφωνίες παρόμοιες με το Minsk-3.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο έχει το δικό του σχέδιο για την «εφαρμογή της φόρμουλας ειρήνης», που αποτελείται από δέκα σημεία.
Μεταξύ αυτών είναι η εξασφάλιση πυρηνικής, επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με τη φόρμουλα «όλοι για όλους» και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο Zelensky υπενθύμισε ότι το Κίεβο επέμεινε στις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας και είχε συντάξει ένα αντίστοιχο έγγραφο. Κάλεσε τους συμμετέχοντες στο G20 να «αξιολογήσουν το βασικό στοιχείο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο», προσθέτοντας ότι το κύριο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αντίληψη του Κιέβου, θα πρέπει να είναι η υπογραφή μιας «συνθήκης ασφαλείας του Κιέβου».
Σύμφωνα με τον Zelensky η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει μια τέτοια ανά πάσα στιγμή, «ακόμα και φέτος».
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι η Ουκρανία ήθελε να επιτύχει έναν διεθνή μηχανισμό για να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις απώλειές της από τις εχθροπραξίες

Ο Zelensky επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο για την Ρωσία...

«Ο κόσμος θα πρέπει να εγκρίνει τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα τηςε Ρωσικής Επιθετικότητας στην Ουκρανία και να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός για την αποζημίωση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο.
Αποζημίωση σε βάρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, γιατί είναι ο επιτιθέμενος που πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη που παραβίασε», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο Zelensky σε βιντεοκλήση στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Συμφωνίες Μινσκ και «Σύμφωνο του Κιέβου»

Οι συμφωνίες του Μινσκ που επιτεύχθηκαν το 2015 υποτίθεται ότι ήταν η βάση για μια διευθέτηση στο Donbass.
Ωστόσο, για χρόνια, η Ουκρανία εμπόδισε την ειρηνευτική διαδικασία και αρνήθηκε να εφαρμόσει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν, και στη συνέχεια κήρυξε το πολιτικό μέρος αυτού του συμφώνου απαράδεκτο, ενώ δεν συμμετείχε σε άμεσο διάλογο με τις δημοκρατίες του Donbass.

Τον Μάιο, ο Επικεφαλής του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου Andrey Yermak ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία, μαζί με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Rasmussen, δημιούργησαν μια διεθνή συμβουλευτική ομάδα για να καταστρώσει μια πρόταση για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δημοσίευσε το προσχέδιο συστάσεων για μια «συνθήκη ασφαλείας του Κιέβου».
Σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις, η Συνθήκη Ασφαλείας του Κιέβου δεν προβλέπει ούτε το ουδέτερο καθεστώς του Κιέβου ούτε την απόρριψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ούτε τη συμμετοχή της Ρωσίας ως εγγυητή της ασφάλειας της χώρας, αλλά οι εγγυήτριες χώρες κλήθηκαν να συνάψουν μια δεσμευτική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης