Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φιλική» ασφυξία: Η αμερικανική δικτατορία σώζει την Ευρώπη με πανάκριβο φυσικό αέριο - Η παρηγοριά στον ασθενή μέσω προπαγάνδας

«Φιλική» ασφυξία: Η αμερικανική δικτατορία σώζει την Ευρώπη με πανάκριβο φυσικό αέριο - Η παρηγοριά στον ασθενή μέσω προπαγάνδας
«Οι Ρώσοι φταίνε για όλα»; Μάλλον όχι....
Σχετικά Άρθρα

Κατηγορήστε για τα πάντα τον προκάτοχο - αυτός ο χρυσός «κανόνας νούμερο ένα» για τους περισσότερους νεοδιορισμένους ηγέτες υπάρχει εδώ και αιώνες. Ακολουθούν οι παραλλαγές. Πρόσφατα, στη Δύση, ο δεύτερος φάκελος είναι συνήθως ο τύπος: «Οι Ρώσοι φταίνε για όλα». Τι θα γινόταν όμως αν ο προκάτοχός σας κυβέρνησε τη χώρα μόνο για λίγες εβδομάδες και δεν είχε καν χρόνο να κάνει κάτι, όπως συνέβη με την λαμπρό Truss; Αυτό είναι σωστό σύμφωνα με εκείνους: πρέπει να πάμε αμέσως στο δεύτερο σημείο και να κατηγορήσουμε τη Ρωσία για όλα.
Το ίδιο έκανε και ο νέος Βρετανός καγκελάριος Hant , ο οποίος είναι υπεύθυνος στην κυβέρνηση του Sunak  για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό μπλοκ. Αύριο 14/11 θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2023 και ειλικρινά παραδέχεται ότι δεν θα τα καταφέρει με το κόλπο και το μαγικό κουνέλι από το κουτί. Δηλαδή, για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού των 55 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου τέσσερα τρισεκατομμύρια ρούβλια), η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή επώδυνη μέθοδο - μια απότομη αύξηση των φόρων. Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η μέση βρετανική φορολογική επιβάρυνση θα αυξάνεται κατά 2,5 χιλιάδες λίρες ετησίως.

Τρέμουν την οργή του λαού

Έτσι ο Hant αποφάσισε να παίξει αμέσως με το συγκεκριμένο αφήγημα, κατηγορώντας εκ των προτέρων τη Ρωσία για όλα τα δεινά των συμπολιτών του. Στην πρώτη του δημόσια συνέντευξη μετά τον διορισμό του ως Καγκελάριος είπε ότι η χώρα βιώνει ύφεση «made in Russia».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η «εισβολή του Putin στην Ουκρανία» οδήγησε σε αύξηση των τιμών στη Βρετανία κυριολεκτικά για τα πάντα. Έτσι, αντί για ένα μαγικό κουνέλι, ο Hant και ο Sunak βγάζουν από το στήθος του μάγου τον φάκελο νούμερο δύο με μια σύντομη επιγραφή «Οι Ρώσοι φταίνε για όλα».
Είναι σαφές σε όλους: αυτό γίνεται για να αποτραπεί η οργή του λαού. Και αυξάνεται σταθερά. Στη Βρετανία δεν σταματά η μεγαλύτερη απεργία των εργαζομένων στις μεταφορές των τελευταίων δεκαετιών , την οποία φυσικά «ξεκίνησε και η Ρωσία». Μαζί τους πρόκειται να συμμετάσχουν έως και ένα εκατομμύριο ιατροί που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια απεργία άνευ προηγουμένου στην ιστορία της χώρας μέχρι τα Χριστούγεννα.
Ο κόσμος απαιτεί η αύξηση των μισθών του να καλύψει τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο τη φρενήρη αύξηση των τιμών του ρεύματος και της θέρμανσης που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Μπορεί να φανεί ότι με ομιλίες στο ύφος της der Leyen, η οποία ζήτησε να σταλούν όλοι οι λογαριασμοί στη Μόσχα, η κυβέρνηση Sunak σίγουρα δεν πρόκειται να ξεφύγει.

Χρυσώνουν το χάπι... μάταια

Ως εκ τούτου, την παραμονή της ανακοίνωσης της απότομης αύξησης των φόρων, δόθηκε στους Βρετανούς ένα γλυκό χάπι.
Τους είπαν ότι η Αμερική βιάζεται να βοηθήσει, κάτι που θα σώσει τουλάχιστον τους κατοίκους του νησιού από τον κρύο χειμώνα και από τους ύπουλους Ρώσους, που δήθεν στέρησαν από την Ευρώπη φυσικό αέριο.
Με τόσο προπαγανδιστικούς όρους οι βρετανικές εφημερίδες προσπαθούν να παρουσιάσουν στο κοινό την είδηση της επικείμενης συμφωνίας Λονδίνου -Ουάσιγκτον για την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου αερίου.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης

«Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο είναι πρόθυμοι να επιδείξουν την ικανότητά τους να συνεργαστούν απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ως αποτέλεσμα της οποίας ο Putin έχει μετατρέψει τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας σε όπλο», έγραφε  η Daily Telegraph, μέσω της οποίας η βρετανική κυβέρνηση μετέδωσε τα νέα για η επικείμενη συμφωνία.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προμηθεύσουν στη Βρετανία με έως και δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου - ο όγκος, ειλικρινά, δεν είναι ο μεγαλύτερος, αλλά η προπαγάνδα προσπαθεί να το παρουσιάσει στο κοινό σχεδόν ως σωτηρία από το κρύο του χειμώνα που πλησιάζει.
Είναι περίεργο ότι αποφάσισαν να αναβάλουν την ανακοίνωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής για το κλίμα στην Αίγυπτο.
Και τότε, στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται άβολο: στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak (ο οποίος στην αρχή ήθελε να αγνοήσει εντελώς αυτό το γεγονός) ορκίστηκε επίσημα τη δέσμευση της κυβέρνησής του στους στόχους της πλήρους απόρριψης των υδρογονανθράκων, και εδώ μπορείτε πρέπει να υπογράψουν συμφωνία για νέες προμήθειες φυσικού αερίου, και μάλιστα υγροποιημένου.
Κυριολεκτικά την παραμονή της συνόδου, η ανεξάρτητη αναλυτική εταιρεία Rystad Energy παρουσίασε μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το υγροποιημένο αέριο ρυπαίνει τον αέρα δέκα φορές περισσότερο από τους αγωγούς. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, εάν οι Ευρωπαίοι εγκαταλείψουν τελείως το ρωσικό αέριο και το αντικαταστήσουν με υγροποιημένο αέριο, η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βρετανία θα ισοδυναμεί με την εμφάνιση 16 εκατομμυρίων επιπλέον αυτοκινήτων στους δρόμους της χώρας.
Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος του αμερικανικού φυσικού αερίου, το οποίο σχεδιάζεται να προμηθεύεται επιπλέον στη Βρετανία και τις χώρες της Ε.Ε., εξορύσσεται με υδραυλική θραύση του εδάφους, που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη φύση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Σουνάκ δεν τόλμησε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Αμερική παρά μόνο μετά το αιγυπτιακό γεγονός.
Και αυτό θα ακουγόταν πολύ υποκριτικό ακόμη και για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να «σώσουν» τις ευρωπαϊκές χώρες 

Αλλά αυτή η συμφωνία παρουσιάζεται εκ των προτέρων στο κοινό ως «ο θρίαμβος του βρετανικού πραγματισμού επί της πομπώδης ανοησίας της συνόδου κορυφής για το κλίμα».
Έτσι χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία ο αναπληρωτής συντάκτης της Daily Telegraph, Jeremy Warner.
Είναι αλήθεια ότι στον πανηγυρικό του προς τον «πραγματιστή» Σουνάκ, ο συγγραφέας, σε αντίθεση με πολλούς από τους συναδέλφους του, παραδέχεται ότι η έλλειψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα όχι τόσο της «ρωσικής επιθετικότητας» όσο των αντιρωσικών κυρώσεων που οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να επιβάλουν υπό την πίεση των Αμερικανών.
Αλλά ο μόνος ωφελούμενος από μια τέτοια πολιτική είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Και εδώ επιστρέφουμε στο κύριο μήνυμα του βρετανικού Τύπου - ότι η Αμερική «σπεύδει να σώσει», απλώνει «ένα φιλικό χέρι στους συμμάχους της», «σώζει τη Βρετανία από το κρύο» κ.ο.κ. Όλα αυτά τα ενθουσιώδη άρθρα με την αξίωση για αναλυτικά στοιχεία περιγράφουν λεπτομερώς την ποσότητα υγροποιημένου αερίου που θα παραδοθεί στη Βρετανία από πέρα από τον ωκεανό, συζητούν τρόπους λήψης και επεξεργασίας της απαιτούμενης ποσότητας αερίου, περιέχουν επιχειρήματα σχετικά με το αν θα είναι αρκετό για εξοικονόμηση ρεύματος από τα κυλιόμενα μπλακ άουτ το χειμώνα. Λείπει όμως εντελώς μια σημαντική λεπτομέρεια που θα μπορούσε να υποδηλώνει την ειλικρίνεια των συμμαχικών συναισθημάτων που ωθούν την Αμερική σε μια τόσο μεγαλειώδη χειρονομία - κανείς δεν γράφει για το πόσο θα κοστίσει στη Βρετανία μια τέτοια επίθεση «φιλίας»...

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης