Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (ΕΚΤ): Θετική η εικόνα φέτος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της αύξησης επιτοκίων - Στο βάθος τα δύσκολα

Enria (ΕΚΤ): Θετική η εικόνα φέτος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της αύξησης επιτοκίων - Στο βάθος τα δύσκολα
Η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών της Ευρωζώνης και επαναφέρει την αισιοδοξία, παρά τις προβλέψεις για ύφεση
Σχετικά Άρθρα

Tα κεντρικά γραφεία των δίδυμων πύργων της Deutsche Bank AG, δεξιά, στέκονται δίπλα στον Πύργο Frankfurter Sparkasse, στο κέντρο της οικονομικής ζώνης της Φρανκφούρτης.
Εν μέρει χάρη στο κρατικά μέτρα στήριξης, η γερμανική οικονομική δραστηριότητα έχει πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την κατάρρευση του δευτέρου τριμήνου και οι τράπεζες έχουν γίνει ελαφρώς πιο αισιόδοξες για το τι έρχεται το 2023.
«Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαρθρωτική κρίση, παρόλο που η Γερμανία χώρα πιθανότατα οδεύει προς ύφεση, δήλωσε ο Thomas Gross, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Helaba σε πάνελ στη Φρανκφούρτη.
«Αντί να ακούμε σκοτεινούς προφήτες», είπε ο Gross, «μπορούμε να βασιστούμε στην ικανότητα της γερμανικής βιομηχανίας να καινοτομεί και να προσαρμόζεται».
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετώπιζε θεμελιώδεις αλλαγές ακόμη και πριν την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας που προκάλεσε χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας της.
Τα σχέδια της Ευρώπης για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα ασκούν πίεση στη γερμανική βαριά βιομηχανία, ενώ η κομβική σημασίας γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παλεύει με τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα.
«Η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι δείχνει η ατμόσφαιρα», δήλωσε στο πάνελ η Bettina Orlopp, οικονομική διευθύντρια της Commerzbank AG.
«Οι εταιρείες δεν λένε Θεέ μου, ήρθε η κρίση και τι θα κάνουμε! Προετοιμάζονται κάθε μέρα κάνοντας συγκεκριμένα βήματα πχ. σε οτι αφορά το ενδεχόμενο της επιβολής δελτίου στη χρήση φυσικού αερίου κλπ. Νομίζω δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο λένε κάποιοι».
Η γερμανική παραγωγή αυξήθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο, καθυστερώντας μια ύφεση που πολλοί αναλυτές έτσι κι αλλιώς ανέμεναν λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο.
Η Bundesbank έχει προβλέψει «σημαντική συρρίκνωση» της παραγωγής αυτόν τον χειμώνα.

Σήμερα δίνουν τον τόνο οι προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών

Οι τράπεζες δεν βλέπουν ακόμη να κοκκινίζουν δάνεια στα χαρτοφυλάκια των εταιρικών και καταναλωτικών δανείων τους, δήλωσε ο Lutz Diederichs, ο οποίος διευθύνει τη γερμανική μονάδα της BNP Paribas SA.
Το ίδιο υποστήριξε και ο Andreas Kamp, CFO της γερμανικής θυγατρικής της HSBC Holdings, λπροθέτοντας πως οι γερμανικές τράπεζες θα τα πάνε καλά το 2022, αλλά «τα επόμενα χρόνια, θα δούμε τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια να κοκκινίζουν».
Ο Gross πρόσθεσε πως η κρατική στήριξη στην ενεργειακή κρίση βοηθά πολύ τις τρέχουσες προοπτικές.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες συχνά θεωρούν αυτονόητα τέτοια backstops, σύμφωνα με τον κορυφαίο χρηματοοικονομικό επόπτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria.
Ο Enria, ο κορυφαίος αξιωματούχος της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι βλέπει ως «πολύ θετική» την εικόνα για τον κλάδο των τραπεζών σε όλη την Ευρωζώνη καθώς η αύξηση των επιτοκίων φέτος θα ενισχύσει την κερδοφορία τους.
Οι προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών δίνουν τον τόνο, παρότι η Ευρωζώνη αναμένεται να εισέλθει σε οικονομική επιβράδυνση ή σε ρηχή ύφεση, είπε.
«Ένα ενσταντανέ σήμερα τα δείχνει όλα λαμπερά αλλά αν κοιτάξετε στο βάθος, πρέπει να διατηρήσετε τη σύνεση και το συντηρητισμό σας», προσθέτει.
Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν προβλέψεις εν όψει μιας πιθανής ύφεσης, δήλωσε ο Orlopp από την Commerzbank.
«Αν έχουμε επιδείνωση ή επιβολή δελτίο στο φυσικό αέριο, τότε θα δούμε περισσότερα. Αλλά οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πολύ, πολύ ισχυροί» στις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης