Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία - Αυξάνεται το ρίσκο για νέα κρίση χρέους

ΔΝΤ: Δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία - Αυξάνεται το ρίσκο για νέα κρίση χρέους
Μία επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης είναι αντιμέτωπες με ένα μοναδικό μείγμα εμποδίων, μεταξύ άλλων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις αυξήσεις των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, όπως τα lockdowns στην Κίνα και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι προοπτικές για την Παγκόσμια Οικονομία, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα από το ΔΝΤ, οδήγησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 σε 2,7%.
To ΔΝΤ αναμένει ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής θα συρρικνωθούν κατά τη διάρκεια μέρους του τρέχοντος ή του επόμενου έτους.

Δυσοίωνες οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία - Τι δείχνουν οι PMI

Επιπλέον, όπως αναλύει το Ταμείο στην τελευταία έκθεση για την Ομάδα των G20, οι πρόσφατοι δείκτες υψηλής συχνότητας επιβεβαιώνουν ότι οι προοπτικές είναι πιο δυσοίωνες.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, παρατηρείται σταθερή επιδείνωση τους τελευταίους μήνες για τους δείκτες PMI που παρακολουθούν μια σειρά από οικονομίες της G20.
Αυτές οι μετρήσεις που βασίζονται σε έρευνες μετράνε τη δυναμική της μεταποιητικής δραστηριότητας και της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών.
Όπως απεικονίζει το διάγραμμα, οι μετρήσεις για ένα αυξανόμενο ποσοστό των χωρών της G20 έχουν υποχωρήσει από την ανάπτυξη νωρίτερα φέτος σε επίπεδα που σηματοδοτούν συρρίκνωση.
Αυτό ισχύει τόσο για τις προηγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες, υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της επιβράδυνσης.
Ενώ οι ανακοινώσεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το τρίτο τρίμηνο εξέπληξαν ανοδικά σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες, οι ανακοινώσεις PMI του Οκτωβρίου δείχνουν αδυναμία το τέταρτο τρίμηνο, ιδίως στην Ευρώπη.

IMF_1.JPG
Η επίδραση της Κίνας

Στην Κίνα, τα λουκέτα λόγω πανδημίας και ο προβληματικός τομέας των ακινήτων συμβάλλουν σε μια επιβράδυνση που φαίνεται όχι μόνο στα στοιχεία PMI αλλά και στις επενδύσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις.
Αυτό θα έχει αναπόφευκτα σημαντικό αντίκτυπο σε άλλες οικονομίες λόγω του μεγάλου ρόλου της Κίνας στο εμπόριο.
Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για παγκόσμια επιβράδυνση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο οποίος συμβάλλει στην κρίση κόστους ζωής, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τις ευάλωτες ομάδες.

Αβεβαιότητα και τεράστιες οι προκλήσεις

Όπως τονίζει η έκθεση του ΔΝΤ για την G20, το περιβάλλον μακροοικονομικής πολιτικής είναι ασυνήθιστα αβέβαιο.
Ωστόσο, η συνέχιση της δημοσιονομικής και νομισματικής σύσφιξης είναι πιθανότατα απαραίτητη σε πολλές χώρες για να μειωθεί ο πληθωρισμός και να αντιμετωπιστούν οι ευπάθειες του χρέους -και αναμένουμε περαιτέρω σύσφιξη σε πολλές οικονομίες της G20 τους επόμενους μήνες. Παρ' όλα αυτά, οι δράσεις αυτές θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως στους ευαίσθητους στους τόκους τομείς, όπως η στέγαση.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και η αποδυνάμωση των οικονομικών δεικτών υποδηλώνει περαιτέρω προκλήσεις στο μέλλον. Ωστόσο, με προσεκτική πολιτική δράση και κοινές πολυμερείς προσπάθειες, ο κόσμος μπορεί να κινηθεί προς μια ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ευρώπη και ενεργειακή κρίση

Μία επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μία τέτοια εξέλιξη από την άλλη μεριά δρομολογεί «αυξημένους κινδύνους για μία κρίση χρέους των χωρών με ευάλωτες οικονομίες», σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Επίσης, τα όλο και αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης