Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάλι… στα δικαστήρια ο Musk – Εναντίον του μέτοχοι της Tesla για τα χωρίς προηγούμενο (56 δισ.) bonus ως διευθύνων σύμβουλος

Πάλι… στα δικαστήρια ο Musk – Εναντίον του μέτοχοι της Tesla για τα χωρίς προηγούμενο (56 δισ.) bonus ως διευθύνων σύμβουλος

Η Tesla χρήγησε στον Musk δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ανώτατης αξίας σχεδόν 56 δισ. δολαρίων

Σχετικά Άρθρα
Ο Elon Musk θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι του αξίζει ένα πακέτο αμοιβών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Tesla, σε μια δικαστική υπόθεση που έχουν ξεκινήσει μέτοχοι, οι οποίοι κατηγορούν την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ότι έχει πλουτίσει τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της εις βάρος τους.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πρόκειται να καταθέσει αυτή την εβδομάδα σε μια δίκη, στην οποία ο ίδιος, η Tesla και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου φέρονται να έχουν παραβιάσει τα καθήκοντά τους, χορηγώντας στον Musk δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ανώτατης αξίας σχεδόν 56 δισ. δολαρίων.
Η διαδικασία σε δικαστήριο του Ντελαγουέαρ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο 51χρονος ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter, προσθέτοντας την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο επιχειρήσεων των οποίων έχει τουλάχιστον ονομαστικά την ευθύνη, όπως η Tesla, η SpaceX, η Neuralink και η The Boring Company.

Τι υποστηρίζουν οι μέτοχοι

Οι δικηγόροι των επενδυτών της Tesla που άσκησαν την αγωγή υποστήριξαν ότι το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο του Musk σήμαινε ότι είναι πολύ «απασχολημένος» για να θεωρηθεί διευθύνων σύμβουλος πλήρους απασχόλησης της αυτοκινητοβιομηχανίας, πόσο μάλλον για να αξίζει ένα βραβείο που, όπως υποστηρίζουν, "επισκιάζει το πακέτο αμοιβών κάθε άλλου διευθύνοντος συμβούλου δημόσιας εταιρείας".
Η αγωγή κατατέθηκε πριν από τη συμφωνία του Musk για το Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων.
Ο Musk θα αντιμετωπίσει επίσης την κατηγορία ότι το πακέτο αμοιβών του, το οποίο περιγράφεται από τους ενάγοντες ως το "μεγαλύτερο ... στην ιστορία της ανθρωπότητας", απονεμήθηκε το 2018 από ένα διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από φίλους του και ότι ένα ανεξάρτητο σύνολο διευθυντών θα είχε ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο σύστημα.

Πολυετείς οι αντιδράσεις

Οι σύμβουλοι των πληρεξουσίων ISS και Glass Lewis καταδίκασαν τότε το πακέτο, με την τελευταία να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "οποιαδήποτε σχετική σύγκριση του μεγέθους της επιχορήγησης θα έμοιαζε με πενταροδεκάρες έναντι δολαρίων".
Η Glass Lewis σημείωσε επίσης ότι ο Musk κατείχε ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο της Tesla και είχε επαρκή κίνητρα για την ανάπτυξη της εταιρείας.
Τελικά, το πακέτο -που ονομάστηκε από την Tesla "βραβείο απόδοσης CEO" - υπερψηφίστηκε από τους μετόχους, απονέμοντας στον Musk 12 δόσεις μετοχών της εταιρείας, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Tesla.
Έντεκα από τις 12 δόσεις κατοχυρώθηκαν όταν η κεφαλαιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα έσοδα και η κερδοφορία της έφτασαν σε συγκεκριμένα επίπεδα.
Οι δικηγόροι του δισεκατομμυριούχου υποστηρίζουν ότι το σχέδιο αμοιβής του με μετοχές "σχεδιάστηκε για να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων, δίνοντας κίνητρο στον Musk να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μεταμόρφωση της Tesla", σε μια εποχή που το μέλλον του ταχέως αναπτυσσόμενου κατασκευαστή παρέμενε αβέβαιο.
Είπαν ότι ο Musk δεν έλαβε ποτέ μισθό σε μετρητά στην Tesla και ότι το σχέδιο αμοιβής με μετοχές εξυπηρετούσε τον σκοπό του.
Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 1.200% σε σχεδόν 700 δισ. δολάρια από το 2018, αν και πρόσφατα έπεσε σε περίπου 600 δισ. δολάρια.

Χωρίς προηγούμενο…

"Δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στελέχη", υποστήριξαν οι δικηγόροι του Musk σε προδικαστικό υπόμνημα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επίσης "συγκρίσιμες εταιρείες".
Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση θα παρακολουθείται στενά από τις επιχειρήσεις σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι μια νίκη των μετόχων της Tesla θα προκαλέσει ένα κύμα παρόμοιων αμφισβητήσεων στο Delaware, όπου έχουν συσταθεί οι περισσότερες δημόσιες εταιρείες της χώρας.
Ωστόσο, ο Rupert Russell, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Shartsis Friese, δήλωσε ότι δεν βλέπει την υπόθεση της Tesla "να αποτελεί προηγούμενο για την υπόλοιπη εταιρική Αμερική" λόγω του μεγέθους του προγράμματος αμοιβών και της μοναδικής θέσης του Musk.
Πρόσθεσε ότι ο Musk "σίγουρα παίρνει ένα ρίσκο με το να μην διευθετήσει την υπόθεση", ειδικά αφού "ουσιαστικά υποχώρησε στις προηγούμενες υποθέσεις που εκδικάστηκαν από τον ίδιο δικαστή".
Η δίκη αυτής της εβδομάδας θα διεξαχθεί ενώπιον της Kathaleen McCormick, η οποία επέβλεψε την υπόθεση στην οποία το Twitter κατηγόρησε τον Musk ότι αποσύρθηκε παράνομα από μια συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του τεχνολογικού ομίλου.
Ο Musk συμφώνησε τελικά να προχωρήσει στην εξαγορά τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία που είχε δοθεί στο δικαστήριο για να κλείσει η συμφωνία ή να οριστεί δικάσιμος για τον Νοέμβριο.
Ο Musk έχει πουλήσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια από τις μετοχές της Tesla από τότε που ξεκίνησε την προσφορά εξαγοράς του Twitter, το οποίο είναι επιβαρυμένο με χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων και το οποίο, όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος, χάνει πλέον περίπου 4 εκατ. δολάρια την ημέρα.
Η τιμή της μετοχής της Tesla έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% μέχρι στιγμής φέτος.
Ενώ τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που χορηγήθηκαν στον Musk στο πλαίσιο του σχεδίου αμοιβής του δεν περιέχουν διατάξεις περί ανάκτησης, οι ενάγοντες θέλουν να ακυρωθούν, γεγονός που θα αυξήσει την αξία των υπόλοιπων μετοχών της Tesla.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης