Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας για ένα πλοίο με μετανάστες; - Σκληρή γλώσσα των Γάλλων κατά της Meloni

Ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας για ένα πλοίο με μετανάστες; - Σκληρή γλώσσα των Γάλλων κατά της Meloni
Οι Γάλλοι υπουργοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνδέσουν την υπόθεση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ
Η Γαλλία θα υποδεχθεί το πλοίο Ocean Viking και τους 234 παράνομους μετανάστες του "κατ' εξαίρεση", σύμφωνα με τον υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Gerald Darmanin, μετά από πολυήμερες διαμάχες με την Ιταλία.
Ο Darmanin δήλωσε επίσης ότι το ένα τρίτο των επιβατών θα "μετεγκατασταθεί" στη Γαλλία μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Τουλόν.
"Λόγω της πεισματικής άρνησης και της έλλειψης ανθρωπιάς της Ιταλίας", η Γαλλία αναγκάστηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου, σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna.
Το Ocean Viking φέρει νορβηγική σημαία, αλλά είναι ναυλωμένο από τη γαλλική ΜΚΟ SOS Méditerranée, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μασσαλία.
Περίμενε επί 20 ημέρες για να λάβει άδεια να ελλιμενιστεί σε ιταλικό λιμάνι, αλλά η κυβέρνηση Meloni αρνήθηκε.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την άρνηση αυτή "ακατανόητη" και "εγωιστική".


Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί

Στις 11 Νοεμβρίου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Laurence Boone δήλωσε επιπλέον ότι "η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί" με την Ιταλία.
Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσης τη στάση της Ιταλίας "απαράδεκτη συμπεριφορά" και άφησε να εννοηθεί, μέσω του εκπροσώπου της Olivier Véran, ότι αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να έχει αντίκτυπο στα κονδύλια του NextGenerationEU που καταβάλλονται στην Ιταλία.
Ο Olivier Véran δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο France Info:
"Υπάρχουν σαφείς ευρωπαϊκοί κανόνες που αποδέχονται οι Ιταλοί, οι οποίοι είναι, στην πραγματικότητα, οι πρώτοι δικαιούχοι του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής αλληλεγγύης".
Η δήλωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Georgia Meloni, η οποία υποστήριξε ότι ήταν καθήκον του Παρισιού από την αρχή να δεχτεί το πλοίο, ήταν "σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές μας", επέμεινε ο Colonna.
"Θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Ιταλία επιμείνει σε αυτή τη στάση", προειδοποίησε.
Η αντιπαράθεση προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει το Σάββατο ότι η ΕΕ "δεν μπορεί να επιτρέψει σε δύο κράτη μέλη να τσακώνονται μεταξύ τους δημοσίως και να δημιουργούν άλλη μια μεγάλη πολιτική κρίση για το μεταναστευτικό".

Η θέση των Ιταλών

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η ιταλική εφημερίδα Il Giornale στις 9 Νοεμβρίου, η Ιταλία έχει αναλάβει τρία από τα τέσσερα πλοία που ζήτησαν να αποβιβάσουν παράνομους μετανάστες στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Olivier Bault του Remix News αναφέρει ότι ο εκβιασμός που αφορούσε το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν κατανοητός από την ιταλική πλευρά, και πολύ περισσότερο που τα κεφάλαια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τον εκβιασμό της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, των δύο μοναδικών χωρών της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη λάβει ούτε ένα σεντ από τα χρήματα του NextGenerationEU.
Στις 8 Νοεμβρίου, καθώς το Ocean Viking είχε τελικά αποφασίσει να κατευθυνθεί προς τις γαλλικές ακτές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Meloni δήλωσε ότι οι Ιταλοί εκτιμούν "την απόφαση της Γαλλίας να μοιραστεί την ευθύνη για την έκτακτη μεταναστευτική ανάγκη, η οποία μέχρι τώρα βαραίνει τους ώμους της Ιταλίας και μερικών άλλων μεσογειακών κρατών, ανοίγοντας τα λιμάνια της στο Ocean Viking".
Σε συνέντευξή του στην Corriere della sera, ο Ιταλός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Edmondo Cirielli τόνισε ότι "το να υποδέχεται η Γαλλία ένα πλοίο κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια δεν είναι κάτι εξαιρετικό, αλλά δεν παύει να είναι μια καλή είδηση".

Αντίποινα κατά της Ιταλίας;

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη αντίποινα κατά της Ιταλίας επειδή δεν επέτρεψε την αποβίβαση 234 παράνομων μεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο της γαλλικής ΜΚΟ SOS Méditerranée: Η Γαλλία ακυρώνει τη συμφωνία μετεγκατάστασης βάσει της οποίας θα αναλάμβανε περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία έως το καλοκαίρι του 2023 και θα ενισχύσει τους ελέγχους στα ιταλικά σύνορα.
Ακόμη χειρότερα, η γαλλική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους της να αναστείλουν και τις μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία.
"Η Γαλλία μας κάνει κήρυγμα, αλλά διώχνει 80 μετανάστες την ημέρα στη Ventimiglia", έγραφε ο τίτλος της Il Giornale.
Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου φέτος, 85.041 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έναντι 53.246 το 2021 και 27.203 το 2020.
Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης στον οποίο συμμετέχουν η Γαλλία και η Γερμανία προβλέπει μόνο 10.000 μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ εκείνων που θα έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα για όλο το 2022.
Και όπως επισήμανε η Il Giornale σε άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στην Ιταλία έχουν αποβιβαστεί πάνω από 60.000 παράνομοι μετανάστες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, η Γαλλία έχει δεχθεί τη μεταφορά από την Ιταλία μόνο 38 αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
"Επομένως, η απόφαση να αθετηθούν οι υποσχέσεις είχε ήδη ληφθεί", έγραψε η Il Giornale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης