Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί μεταφέρουν 40.000 στρατιώτες στην Zaporizhia, ελέγχουν τον δυτικό Δνείπερο και θέλουν Αζοφική Θάλασσα – Οι Ρώσοι χτυπούν Donetsk

Οι Ουκρανοί μεταφέρουν 40.000 στρατιώτες στην Zaporizhia, ελέγχουν τον δυτικό Δνείπερο και θέλουν Αζοφική Θάλασσα – Οι Ρώσοι χτυπούν Donetsk
Μεταφέρουν 40.000 Ουκρανούς στην Zaporizhia και σχεδιάζουν επίθεση με στόχο την Αζοφική Θάλασσα στην πόλη Berdyansk αλλά θα βρουν ισχυρή ρωσική αντίσταση 

Το βασικό σενάριο θέλει ο Δνείπερος ποταμός να αποτελεί το φυσικό χώρισμα μεταξύ των Ρωσικών και Ουκρανικών δυνάμεων στην Ουκρανία και στο πόλεμο που μαίνεται για 9 μήνες και ακόμη παρά τις προσπάθειες… εκεχειρία δεν έχει υπάρξει…
Ωστόσο μετά την παράδοση της Kherson μια από τις 4 περιοχές που με δημοψήφισμα ζήτησαν την υπαγωγή τους στην Ρωσική ομοσπονδία… οι ρωσικές δυνάμεις χωρίς να δώσουν μάχη αποχώρησαν… είτε επειδή έβλεπαν αδιέξοδο στον έλεγχο της περιοχής με στρατιωτικούς όρους είτε ως ένδειξη καλής θέλησης… έδωσαν κίνητρο στους Ουκρανούς να κάνουν περίεργες βλέψεις…

Μεταφέρουν 40.000 Ουκρανούς στην Zaporizhia και σχεδιάζουν επίθεση με στόχο την Αζοφική Θάλασσα στην πόλη Berdyansk αλλά θα βρουν ισχυρή ρωσική αντίσταση 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξετάζουν διάφορες επιλογές για μια επίθεση στην πόλη Berdyansk μεταξύ Μαριούπολης και Μελιτόπολης που βρίσκονται όλες υπό ρωσικό έλεγχο ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος.
«Υπάρχουν πολλά σενάρια επίθεσης του ουκρανικού στρατού στο Berdyansk: τόσο μέσω Μελιτόπολης όσο και παράκαμψή της. Επίσης μετά την κατάληψη της Kherson περίπου 40.000 ουκρανοί στρατιώτες αναμένεται να αναπτυχθούν στην κατεύθυνση Zaporozhye εντός δύο εβδομάδων.
Ήδη υπάρχουν εκεί στην Zapοrizhia ή Zaporozhye 5.000 ξένοι μισθοφόροι πολωνοί κυρίως και συνολικά από 40 χώρες.
Η διοίκηση του ουκρανικού στρατού επιδιώκει προφανώς να κόψει τους δεσμούς μεταξύ της περιφέρειας Kherson και της Κριμαίας.

Ισχυρές εκρήξεις στο Luhansk και Kharkiv

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Luhansk στις 13 Νοεμβρίου 2022 λόγω Ουκρανικών πυρών ενώ στις 14 Νοεμβρίου οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν το Kharkiv καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της βιομηχανικής του υποδομής.
Επίσης φαίνεται ότι αυξάνονται οι ενισχύσεις των Ουκρανών προς το Svatov καθώς Ουκρανοί αποχωρούν από την Kherson και μεταβαίνουν στην γραμμή επαφής στο Donbass.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιθετικές επιχειρήσεις, ιδίως προς την κατεύθυνση του Svatov, αλλά όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Τι συνέβη στην Kherson και γιατί οι ρώσοι εστιάζουν στο Donetsk

Οι Ρώσοι δεν σχεδιάζουν χαλάρωση των εχθροπραξιών για το υπόλοιπο του φθινοπώρου και τον χειμώνα, αλλά μάλλον εξαπολύουν μια νέα επίθεση στην περιφέρεια του Donetsk όπου έχουν εδαφικά κέρδη.
Οι Ουκρανοί πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τη μαχητική ισχύ που ανακτήθηκε από την απελευθέρωση της δυτικής Kherson για να ενισχύσουν τη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή τους στην περιφέρεια Luhansk.

Η Ουκρανία κέρδισε μια σημαντική νίκη και απελευθέρωσε τη δυτική περιφέρεια της Kherson, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων που ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου.
Οι Ουκρανοί ελέγχουν όλη την δυτική πλευρά του Δνείπερου ποταμού και οι ρώσοι την ανατολική πλευρά.

Πως κέρδισαν οι Ουκρανοί στην δυτική Kherson χωρίς άμεσες μάχες με τους ρώσους... 

Η επιτυχία της Ουκρανίας προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από την καινοτόμο χρήση από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) του συστήματος πυραύλων ακριβείας HIMARS που παρέχεται από τις ΗΠΑ για να διαταράξει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.
Τα πυρομαχικά HIMARS που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν είναι κατάλληλα για την καταστροφή γεφυρών — οι κεφαλές τους είναι πολύ μικρές και δεν είναι βελτιστοποιημένες για τέτοια χτυπήματα.
Ο Ουκρανικός στρατός ανέπτυξε μια τακτική για να ξεπεράσει αυτόν τον περιορισμό πραγματοποιώντας πολλαπλά χτυπήματα ακριβείας στη βασική γέφυρα Antonivskiy και τον δρόμο που περνούσε πάνω από το φράγμα Kakhovka με τέτοιο τρόπο ώστε να σπάσει τα οδοστρώματα και να καταστήσει τις γέφυρες μη λειτουργικές.
Οι Ουκρανοί συνέχισαν να χτυπούν τις γέφυρες καθώς οι Ρώσοι προσπαθούσαν να τις επισκευάσουν, στοχεύοντας τον εξοπλισμό επισκευής καθώς και τους δρόμους μέχρι που τελικά οι Ρώσοι τα παράτησαν.
Οι Ρώσοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν μια πλωτή γέφυρα κάτω από τη γέφυρα Antonivskiy αλλά οι Ουκρανοί επιτέθηκαν και σε αυτήν την προσπάθεια, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να την εγκαταλείψουν.
Οι Ρώσοι έμειναν στο τέλος με φορτηγίδες που μετέφεραν προμήθειες, εξοπλισμό και ενισχύσεις από την ανατολική στη δυτική όχθη.
Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν επίσης στις φορτηγίδες ενώ και το σύστημα πορθμείων ήταν σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές για να τροφοδοτήσει τα 20.000 Ρωσικά μηχανοκίνητα στρατεύματα που προσπαθούσαν να κρατήσουν τον έλεγχο της Ανατολικής πλευράς…

Ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι δεν θα ήταν σε θέση να υπερασπιστούν αυτά τα εδάφη μέχρι τη στιγμή που ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Sergey Surovikin ανέλαβε τη διοίκηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 8 Οκτωβρίου ενεργοποιώντας σχέδιο υποχώρηση εντός δύο εβδομάδων.

Οι ρώσοι έχασαν την Δυτική Kherson για να επιτεθούν στο Donetsk

Οι ρώσοι αποσύροντας 50.000 στρατιώτες στην Ανατολική Kherson σχεδιάζουν επιθετικότερες επιχειρήσεις στο Donetsk με επίκεντρο το Bakhmut και μετά στα νοτιοδυτικά γύρω από την περιοχή Vuhledar.
Οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια του Donetsk θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες καθώς έρχονται επιπλέον στρατιώτες μαζί με δυνάμεις που αποσύρονται από τη δυτική Kherson.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή θα δεχθούν ισχυρές πιέςεις και είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρουν στρατεύματα για να αμυνθούν στις νέες ρωσικές επιθέσεις.
Οι Ρώσοι θα κερδίσουν το Bakhmut τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια του Donetsk περιλαμβάνουν συμβατικές μονάδες των τακτικών Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιώτες από την επιστράτευση, στρατεύματα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, σχηματισμούς BARS (Ρωσική εθελοντική εφεδρεία), μονάδες πολιτοφυλακής από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και του Luhansk καθώς και Τσετσένους.

Οι δυσκολίες των Ουκρανών

Ο Ουκρανικός στρατός θα μπορούσε ενδεχομένως να προσπαθήσει να επιτεθεί στους Ρώσους πέρα από τον ποταμό Dnipro σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά είναι απίθανο να το κάνει επειδή η υλικοτεχνική υποστήριξη μιας ουκρανικής κατάθεσης στην ανατολική όχθη απαιτεί ακραία υπεροπλία που δεν έχουν οι Ουκρανοί.
Ως εκ τούτου, ο Ουκρανικός στρατός είναι πιο πιθανό να εδραιώσει τον έλεγχό στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, να αφήσει αρκετή δύναμη για να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωσική προσπάθεια να διασχίσει ξανά τον ποταμό και να ανακατανείμει δυνάμεις σε άλλες περιοχές.
Η ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Donetsk πιθανότατα θα απαιτήσει από τους Ουκλρανούς να μεταφέρουν ορισμένες δυνάμεις για να αμυνθούν σε αυτήν την περιοχή, πιθανότατα από την Kherson

Οι Ρώσοι ενισχύουν επίσης τις αμυντικές τους θέσεις στην περιφέρεια του Luhansk, και οι Ουκρανοί θα βρουν σθεναρή αντίσταση εάν επιχειρήσουν επίθεση....
Οι Ρώσοι δεν επιχειρούν εμφατικά να ενισχύσουν τις αμυντικές θέσεις σε όλη τη γραμμή επαφής, αλλά μάλλον ανανεώνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια του Donetsk.
Οι μάχες είναι πιο πιθανό να ενταθούν παρά να χαλαρώσουν καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες.
Oykranana1411.jpg

ff1_2.png

ff2_2.png

ff3_2.png

ff4_2.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης