Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ και με τη Βουλή – 7 έδρες θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι – Στους Δημοκρατικούς η Γερουσία

Εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ και με τη Βουλή – 7 έδρες θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι – Στους Δημοκρατικούς η Γερουσία
Γκρίνια στους Ρεπουμπλικάνους για το εκλογικό αποτέλεσμα, πυρά στον Trump - Υποψήφιος και πάλι ο Biden;
Σχετικά Άρθρα

Στο απόλυτο θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς μετά τη Γερουσία, εξαιρετικά οριακές είναι οι ισορροπίες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιος από τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους θα πάρουν τον έλεγχο.
Αν και οι δημοσκοπήσεις έλεγαν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα πετύχαιναν μια άνετη, αν όχι σαρωτική, νίκη στη Βουλή, η αναμέτρηση και εδώ αποδεικνύεται πάρα πολύ σκληρή, καθώς ακόμα κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πλέον είναι ξεκάθαρο, είναι δεν γίνεται καν λόγος για «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι τελικά κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα όχι μόνο των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων αλλά και των δικών τους προσδοκιών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται εάν αύριο Τρίτη 15/11 ο Donald Trump θα προχωρήσει και επισήμως στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως έχει υπονοήσει ότι θα πράξει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπολείπονται επτά έδρες

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 211 έδρες έναντι 205 των Δημοκρατικών, και υπολείπονται επτά έδρες από το να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
Σημειώνεται πως απομένουν να κριθούν άλλες 19 έδρες, οι οποίες και αυτές θα καθορίσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και το πολιτικό συμπέρασμα.
Στις εκλογές του 2020 οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο της Βουλής με 222 έδρες έναντι 213 των Ρεπουμπλικάνων.

5_162.JPG
Στους Δημοκρατικούς η Γερουσία

Το εκλογικό «στραπάτσο» των Ρεπουμπλικάνων αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στη Γερουσία, στην οποία οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο τους.
Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν τελικά τον έλεγχο της Πολιτείας της Νεβάδα, όπου η Δημοκρατική Catherine Cortez Masto κατάφερε τελικά να περάσει σε ψήφους τον «εκλεκτό» του Trump, Adam Laxalt, και να διατηρήσουν την έδρα της στη Γερουσία.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να φτάσουν τις 50 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων και πλέον αναμένεται η έκβαση σε μια μόνο Πολιτεία, στη Τζόρτζια, στις 6 Δεκεμβρίου προκειμένου να διαπιστωθεί η τελική ισορροπία των δυνάμεων στη Γερουσία.
Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στην Τζόρτζια (όπου θα αναμετρηθούν ο Δημοκρατικός Raphael Warnock και ο Ρεπουμπλικάνος Herschel Walker), οι Δημοκρατικοί με τις 50 έδρες διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας καθώς ακόμα και στην ισοψηφία 50 – 50 εδρών, έχουν τον πρώτο λόγο χάρη στην «ενισχυμένη» ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris.
Η διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας είναι χωρίς αμφιβολία μια πολύ μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών αλλά και του ίδιου του προέδρου Biden, καθώς είναι ελάχιστοι οι πρόεδροι στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία που κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία σε ενδιάμεσες εκλογές.

Γκρίνια και πυρά στον Trump

Τα μη ικανοποιητικά αυτά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων, με τα πυρά να στρέφονται τόσο στον Donald Trump για τις επιλογές των υποψηφίων όσο και κατά του ηγέτη του κόμματος στη Γερουσία Mitch McConnell.
Ολοένα και περισσότερα στελέχη κατηγορούν τον Trump ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία το κόμμα υφίσταται εκλογική ήττα.
«Μας έλεγε ότι θα κουραστούμε να κερδίζουμε, αλλά έχουμε κουραστεί να χάνουμε» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στο Μέριλαντ, Larry Hogan, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια πολέμιος του Trump.
Πάντως, το ποια στάση θα τηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι απέναντι στον Trump αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το εάν τελικά ο Trump θα προχωρήσει αύριο Τρίτη 15/11 στην ανακοίνωση και επισήμως της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πάει για υποψήφιος ο Biden

Εν τω μεταξύ, τα πολύ καλύτερα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες του Joe Biden για να ξαναβάλει υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές.
Ο Biden πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος, αν και σημείωσε πως θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις στις αρχές του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης