Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Πώς ο Maduro μέσω… Γαλλίας - Ρωσίας εξουδετέρωσε το πραξικόπημα και οδήγησε σε οδυνηρή ήττα τις ΗΠΑ

Βενεζουέλα:  Πώς ο Maduro μέσω… Γαλλίας - Ρωσίας εξουδετέρωσε το πραξικόπημα και οδήγησε σε οδυνηρή ήττα τις ΗΠΑ

ανδρείκελου των ΗΠΑ, Juan Guaido, τον οποίο είχε σπεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Ιούλιο 2019

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να πέρασαν αρκετοί μήνες αλλά μόλις τις προηγούμενες μέρες ήλθε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron να δώσει τη χαριστική βολή στην αμερικανική στρατηγική και το «πραξικόπημα» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ ελ Σέιχ, ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησε τον Βενεζουελάνο ομόλογό του Nicolas Maduro, προκειμένου να συζητήσουν περί διμερούς συνεργασίας.
Ο Macron αποκάλεσε τον Maduro «πρόεδρο», παρά το γεγονός ότι το Παρίσι δεν τον αναγνωρίζει επίσημα ως τέτοιο.
Στο παρελθόν, ο Macron απoκαλούσε τον ηγέτη της Βενεζουέλας «παράνομο».
Αυτή η υποκρισία της Δύσης είναι κατανοητή: Όσοι στη Δύση αναγνωρίζουν τον Maduro θα μπορούν να υπολογίζουν στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της στη Pravda η καθηγήτρια οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lyuba Lulko

Ρωσία - Κίνα στο πλευρό του Maduro

Η Μόσχα και το Πεκίνο στηρίζουν τον Maduro να παραμείνει ισχυρός στο αξίωμά του.
Είναι κοινό μυστικό, πως η Δύση εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για να δυσφημήσει τον Maduro ως διάδοχο της ηγεμονικής πορείας του προέδρου Hugo Chavez.
Η Δύση δεν αναγνώρισε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2018.
Ο Juan Guaido εμφανίστηκε αντ' αυτού. Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας και ηγήθηκε μιας παράλληλης κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ και περίπου 50 χώρες-δορυφόροι τους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υποστήριξαν τον Guaido και επέβαλαν κυρώσεις στη Βενεζουέλα (οι πωλήσεις πετρελαίου τέθηκαν σε εμπάργκο, τα περιουσιακά της στοιχεία δεσμεύτηκαν και μια πληθώρα προσωπικών περιορισμών εφαρμόστηκε).

Δυναμική απάντηση στις κυρώσεις

Η Βενεζουέλα μετατρεπόταν σε μια άλλη Αϊτή - μια φτωχή χώρα που ζει στο χάος και την αναρχία.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της πολιτικής της απομόνωσης και της ισχυρής ψυχολογικής πίεσης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδειξε την καλύτερή του πλευρά.
Ενίσχυσε τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, οργάνωσε δομικά την κοινωνία, απομάκρυνε τα αμερικανικά κεφάλαια του Soros και ενίσχυσε τους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι δύο χώρες συνεργάστηκαν για να επεξεργαστούν επιλογές για να συνεχίσουν να εξάγουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας και να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις.

Και τα κατάφεραν.

Στο Παρίσι σκέφτονται πιο γρήγορα

Όταν η ζήτηση για πετρέλαιο αυξήθηκε ξανά (μετά την πανδημία) και η Δύση βρήκε έναν πιο σοβαρό αντίπαλο από τη Βενεζουέλα - τη Ρωσία, το θέμα του πετρελαίου του Καράκας στις δυτικές αγορές εμφανίστηκε ξανά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν μόνο να άρουν το εμπάργκο, ενώ η Γαλλία, όπως μπορούμε να δούμε, κινείται πιο γρήγορα.
Στις 27 Ιουνίου 2022, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G7 στη Γερμανία, ο Macron ζήτησε τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας πετρελαίου, με επίκεντρο την παραγωγή στο Ιράν και τη Βενεζουέλα. «Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα πρέπει επίσης να μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά», είπε.

Μετρημένες οι μέρες του Guaido

Οι μέρες της παράλληλης κυβέρνησης του Guaido - τον οποίο αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 - και των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα είναι μετρημένες.
Η Κολομβία αναγνώρισε ως πρόεδρο τον Maduro.

Η Βραζιλία -μετά την εκλογή του Lula θα τον αναγνωρίσει και αυτή.
Η Γαλλία επίσης δεν απέχει πολύ από το να αναγνωρίσει τον Maduro.
Ο Guaido θα αναγκαστεί να φύγει.
Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θέλουν πλέον να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην παράλληλη κυβέρνηση.
Πιθανότατα, έχουν χάσει τις πηγές χρηματοδότησής τους (σ.σ. ΗΠΑ).
Ο ίδιος ο Guaido έχει εξαφανιστεί από την παγκόσμια πολιτική ατζέντα.
Εξακολουθεί να ταξιδεύει στο εσωτερικό της χώρας κάνοντας εκστρατεία για έναν μόνο υποψήφιο στις εκλογές του 2024.
Ο Maduro θα πρέπει να θέσει ως όρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και θα παράσχουν αποζημιώσεις.
Θα πρέπει να αγνοήσει τις εκκλήσεις για «έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση».

Το αποτυχημένο πραξικόπημα των ΗΠΑ

«Ο πρόεδρος Macron! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να δεχτεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν να εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έγραψε ο Maduro στο Twitter.
Αυτό είναι ένα σημαντικό και έξυπνο μήνυμα: «όποιος με αναγνωρίσει πρώτος θα πάρει πετρέλαιο της Βενεζουέλας».
Για τη Ρωσία, η διατήρηση του Maduro στην εξουσία είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι o πλέον συνεπής και πιστός σύμμαχος της Μόσχας
.
Το αποτυχημένο πείραμα της Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο βάζει τέλος σε παρόμοιες υποθέσεις σε άλλες χώρες – όπως για παράδειγμα τη Sviatlana Tikhanovskaya στη Λευκορωσία.
Εξάλλου οι ΗΠΑ έχουν τέτοια σενάρια και για το Καζακστάν και τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης