Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jubeir (Σαουδική Αραβία): Έχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά θα ξεπεράσουμε την διαφωνία για το πετρέλαιο με τις ΗΠΑ

Jubeir (Σαουδική Αραβία): Έχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά θα ξεπεράσουμε την διαφωνία για το πετρέλαιο με τις ΗΠΑ
Έχουμε τη θέση μας και πιστεύουμε ότι η θέση μας είναι σωστή. Κάποιοι στις ΗΠΑ έχουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας για την διαφωνία με τις ΗΠΑ στο πετρέλαιο
«Είχαμε μια διαφωνία όσον αφορά την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Adel al-Jubeir, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και κύριος απεσταλμένος για το κλίμα στην Αίγυπτο, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αναφερόμενος στην σχέση του βασιλείου με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επιβιώσει από τις επιπτώσεις, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

"Έχουμε τη θέση μας και πιστεύουμε ότι η θέση μας είναι σωστή.
Κάποιοι στις ΗΠΑ έχουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό".
"Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή σχέση", δήλωσε ο al-Jubeir κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.
"Έχουμε δει τον ερχομό και το πέρασμα πολλών καταιγίδων.
Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας και πάντα κινούμαστε προς μια ισχυρότερη, βαθύτερη και ευρύτερη σχέση".
"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ό,τι είναι προς το συμφέρον μας", δήλωσε ο al-Jubeir .

"Υπάρχει μεγάλη ευθυγράμμιση συμφερόντων μεταξύ του βασιλείου και των ΗΠΑ".

Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry, στο Sharm el-Sheikh, όπου πραγματοποιείται η COP27.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία.
"Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος.
Έχουμε μεγάλες επενδύσεις στην Κίνα και οι κινεζικές εταιρείες έχουν μεγάλες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία", σημείωσε.
Ο Λευκός Οίκος κατέκρινε τη Σαουδική Αραβία τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον ΟΠΕΚ+ τον προηγούμενο μήνα.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αυτό έγινε στη "χειρότερη δυνατή στιγμή" για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πρόεδρος Joe Biden δεσμεύτηκε να επανεκτιμήσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το βασίλειο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε την Παρασκευή σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει επιφυλακτικός λόγω των παγκόσμιων οικονομικών "αβεβαιοτήτων".
Η συμμαχία πρόκειται να συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα μειώσει εκ νέου την παραγωγή, θα τη διατηρήσει σταθερή ή θα αντιστρέψει την πορεία της.
Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει από τον Ιούνιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και η Κίνα διατηρεί τη στρατηγική μηδενικής Covid.
Όμως το Brent εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι και να έχει αυξηθεί κατά 23% φέτος, με πολλούς traders να ανησυχούν για ελλείψεις στην προσφορά μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει ουσιαστικά την εισαγωγή ρωσικού αργού από τον επόμενο μήνα.

Τεράστιους πόρους για το κλίμα

Απαντώντας στις επικρίσεις των ακτιβιστών για το κλίμα ότι η Σαουδική Αραβία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο - υποβαθμίζει την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, ο al-Jubeir δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της άντλησης υδρογονανθράκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
"Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο", δήλωσε.
Το βασίλειο έχει βάλει "τεράστιους οικονομικούς πόρους" στις πρωτοβουλίες του για το κλίμα, είπε.
Περιλαμβάνουν τη φύτευση δισεκατομμυρίων δέντρων και την επένδυση στην ηλιακή ενέργεια και την παραγωγή υδρογόνου.
"Η ανάγκη του κόσμου για ενέργεια συνεχίζει να επεκτείνεται και η επέκταση αυτής της ενεργειακής ανάγκης πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εκτός από το πετρέλαιο", είπε.
"Μπορείς να παράγεις μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα και πλησιάζουμε πολύ κοντά σε αυτό το όριο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης