Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία - Ιράν αλλάζουν τις ισορροπίες στον κόσμο και τινάζουν στον αέρα τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ευρασία

Ρωσία - Ιράν αλλάζουν τις ισορροπίες στον κόσμο και τινάζουν στον αέρα τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ευρασία
Ρωσία - Ιράν αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ασία και ξαναμοιράζουν την οικονομική τράπουλα εις βάρος των ΗΠΑ - Με την οικονομική ενδυνάμωση, έρχεται και η στρατηγική στους τομείς επιρροής και ασφάλειας
Σχετικά Άρθρα

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Patrushev πηγαίνει στην Τεχεράνη για μια συνάντηση με τον Ali Shamkhani, Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, που θα καθορίσει τον χάρτη επιρροών των επόμενων χρόνων, σε ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη του υπερμεγέθους ασιατικού αποτυπώματος της Δύσης, ή ακριβέστερα, των ΗΠΑ στην Ευρασία.
Η συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα σε δύο ευρασιατικά αφεντικά στον τομέα της ασφάλειας είναι ένα ακόμη βήμα προς την διαμόρφωση ενός νέου πιο δελεαστικού χάρτη του κόσμου στο βάθος, όπου το Ιράν θα έχει νέο ρόλο και ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής, Pepe Escobar, οι προοπτικές που περιστρέφονται γύρω από το κύριο θέμα της συνομιλίας τους – τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν – δεν θα μπορούσαν να είναι πιο συναρπαστικές.

Μια επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Shamkhani

Ο Patrushev βρισκόταν στην Τεχεράνη ακριβώς την ίδια μέρα που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu –μετά από σύσταση του στρατηγού Sergei Surovikin, του γενικού διοικητή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης– διέταξε μια ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα.
Ο Patrushev το ήξερε για μέρες – έτσι δεν είχε κανένα πρόβλημα να πατήσει σε ένα αεροπλάνο για να αναλάβει τις δουλειές στην Τεχεράνη.
Άλλωστε, το δράμα της Kherson είναι μέρος των διαπραγματεύσεων Patrushev με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, για την Ουκρανία, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, με τη Σαουδική Αραβία ως ενδιάμεσο.

Ουκρανία και ασφάλεια πληροφοριών στο επίκεντρο

Εκτός από την Ουκρανία, οι δυο τους συζήτησαν «την ασφάλεια των πληροφοριών, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών από δυτικές ειδικές υπηρεσίες», σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.
Και οι δύο χώρες, όπως γνωρίζουμε, αποτελούν ιδιαίτερους στόχους δυτικού πληροφοριακού πολέμου και δολιοφθορών, με το Ιράν επί του παρόντος να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από αυτές τις εκστρατείες αποσταθεροποίησης που δεν απαγορεύονται, υποστηρίζονται από ξένους.
Ο Patrushev έγινε δεκτός επίσημα από τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, ο οποίος πήγε κατευθείαν στο θέμα: «Η συνεργασία ανεξάρτητων χωρών είναι η ισχυρότερη απάντηση στις κυρώσεις και τις πολιτικές αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».
Ο Patrushev, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον Raisi ότι για τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι στρατηγικές σχέσεις με το Ιράν είναι απαραίτητες για τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Συνεργασία πέρα από τα Geranium

Οπότε αυτό ξεπερνά τα drones καμικάζι Geranium-2 – τα Ρώσα ξαδέρφια του Shahed-136 – που προκαλούν όλεθρο στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Το οποίο, παρεμπιπτόντως, προκάλεσε μια άμεση αναφορά αργότερα από τον Shamkhani: «Το Ιράν καλωσορίζει μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία και είναι υπέρ της ειρήνης που βασίζεται στον διάλογο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου».
Ο Patrushev και ο Shamkhani συζήτησαν θέματα ασφάλειας και την παροιμιώδη «συνεργασία στη διεθνή σκηνή».
Αλλά αυτό που μπορεί να είναι πιο σημαντικό είναι ότι η ρωσική αντιπροσωπεία περιλάμβανε αξιωματούχους από πολλούς βασικούς οικονομικούς φορείς.
Δεν υπήρξαν διαρροές – αλλά αυτό υποδηλώνει ότι η σοβαρή οικονομική συνδεσιμότητα παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κορυφαίων εθνών στην Ευρασία που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Διμερές εμπόριο σε εθνικά νομίσματα

Βασική στις συζητήσεις ήταν η εστίαση του Ιράν στην ταχεία επέκταση του διμερούς εμπορίου σε εθνικά νομίσματα – ρούβλι και ριάλ. Αυτό συμβαίνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας τόσο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) όσο και των BRICS προς την πολυπολικότητα.
Το Ιράν είναι πλέον πλήρες μέλος του SCO – το μόνο έθνος της Δυτικής Ασίας που είναι μέρος του ασιατικού συλλογικού, στρατηγικού «παίκτη» – και θα υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS+.

Ενεργειακή συμφωνία

Η συνάντηση Patrushev-Shamkhani έγινε πριν από την υπογραφή, τον επόμενο μήνα, μιας τεράστιας ενεργειακής συμφωνίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Gazprom, όπως είχε προαναγγείλει ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών Mahdi Safari.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) έχει ήδη συνάψει μια αρχική συμφωνία 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από:
- την ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου.
- ανταλλαγές φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου·
- έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ, LNG) και
- την κατασκευή περισσότερων αγωγών φυσικού αερίου.
Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Aleksandr Novak ανακοίνωσε μια ανταλλαγή 5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.
Και επιβεβαίωσε ότι «το ποσό της ρωσικής επένδυσης στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν θα αυξάνουν."

Παράκαμψη των κυρώσεων, επενδύσεις στην Κασπία για διαμόρφωση μιας επιτυχημένης «νέας Ασίας»
 

Η ανταλλαγή φυσικά είναι ιδανική για τη Μόσχα και την Τεχεράνη να παρακάμψουν από κοινού αδιάκοπα προβληματικές κυρώσεις και ζητήματα διακανονισμού πληρωμών – που συνδέονται με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιπλέον, η Ρωσία και το Ιράν είναι σε θέση να επενδύσουν σε άμεσες εμπορικές συνδέσεις μέσω της Κασπίας Θάλασσας.
Στην πρόσφατη διάσκεψη για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) στη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Raisi πρότεινε σθεναρά ότι μια επιτυχημένη «νέα Ασία» πρέπει απαραίτητα να αναπτύξει ένα ενδογενές μοντέλο για ανεξάρτητα κράτη.
Ως μέλος της SCO, και διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία, στον Διεθνή Μεταφορικό Διάδρομο Βορρά-Νότου (INSTC), ο Raisi τοποθετεί το Ιράν σε έναν βασικό φορέα πολυμερούς προσέγγισης.

Η ένταση της συνεργασίας: BRI, SCO, INSTC

Από τότε που η Τεχεράνη εισήλθε στο SCO, η συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ενταθεί.
Η επίσκεψη του Patrushev είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.
Η Τεχεράνη αφήνει πίσω της δεκαετίες ιρανοφοβίας και κάθε πιθανή πτώση της αμερικανικής «μέγιστης πίεσης» – από κυρώσεις έως απόπειρες έγχρωμης επανάστασης – για δυναμική σύνδεση σε όλη την Ευρασία.
Το Ιράν είναι βασικός εταίρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) για το μεγάλο έργο υποδομής της Κίνας για τη σύνδεση της Ευρασίας μέσω δρόμου, θαλάσσης και τρένου.
Παράλληλα, το πολυτροπικό INSTC υπό τη Ρωσία είναι απαραίτητο για την προώθηση του εμπορίου μεταξύ της ινδικής υποηπείρου και της Κεντρικής Ασίας – ενισχύοντας ταυτόχρονα την παρουσία της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο και την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Ιράν: από κράτος - «παρία», πρωταγωνιστής

Το Ιράν και η Ινδία έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μέρος του λιμανιού Chabahar στο Ιράν σε κράτη της Κεντρικής Ασίας, με πρόσβαση σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα κατέστησαν αρκετά σαφές –ειδικά για τη συλλογική Δύση– ότι το Ιράν δεν πρόκειται πλέον να αντιμετωπίζεται ως κράτος παρία.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το Ιράν εισέρχεται σε μια νέα επιχειρηματική εποχή με όλα τα μέλη της SCO υπό το πρόσημο μιας αναδυόμενης χρηματοοικονομικής τάξης που σχεδιάζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
Όσον αφορά τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας (ο Πρόεδρος Narendra Modi το αποκάλεσε άθραυστη φιλία) είναι τόσο ισχυροί όσο αυτοί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Και όταν πρόκειται για τη Ρωσία, αυτό στοχεύει το Ιράν.
Η στρατηγική συνάντηση Patrushev-Shamkhani θα εκτοξεύσει τη δυτική υστερία σε αόρατα επίπεδα – καθώς συντρίβει εντελώς την ιρανοφοβία και τη ρωσοφοβία με μια πτώση.

Ιράν: ένας χρήσιμος σύμμαχος για την Ρωσία και... πρότυπο για τον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν ως στενός σύμμαχος είναι ένα απαράμιλλο στρατηγικό πλεονέκτημα για τη Ρωσία στην πορεία προς την πολυπολικότητα.
Το Ιράν και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) διαπραγματεύονται ήδη μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) παράλληλα με εκείνες τις ανταλλαγές που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο. Η εξάρτηση της Δύσης στο τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT δεν κάνει καμία διαφορά στη Ρωσία και το Ιράν. Ο Παγκόσμιος Νότος το παρακολουθεί στενά, ειδικά στη γειτονιά του Ιράν όπου το πετρέλαιο διαπραγματεύεται συνήθως σε δολάρια ΗΠΑ.
Έχει αρχίσει να γίνεται σαφές σε οποιονδήποτε στη Δύση με δείκτη νοημοσύνης πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου ότι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA ή πυρηνική συμφωνία του Ιράν), τελικά, δεν έχει πια σημασία.
Το μέλλον του Ιράν συνδέεται άμεσα με την επιτυχία τριών BRICS: της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας.
Το ίδιο το Ιράν μπορεί σύντομα να γίνει μέλος των BRICS+.
Υπάρχουν και άλλα: το Ιράν γίνεται ακόμη και πρότυπο για τον Περσικό Κόλπο καθώς μακραίνει η ουρά των περιφερειακών κρατών που φιλοδοξούν να αποκτήσουν ένταξη στον SCO.
BRICS / SCO / BRI διαμορφώνουν τον νέο δρόμο προς την Δυτική Ασία σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης