Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η οικονομία των ΗΠΑ: H Yellen προειδοποιεί για υποβάθμιση και ζητεί αύξηση του ορίου του χρέους και μετά το 2024

Εκτός ελέγχου η οικονομία των ΗΠΑ: H Yellen προειδοποιεί για υποβάθμιση και ζητεί αύξηση του ορίου του χρέους και μετά το 2024

Κίνδυνος υποβάθμισης του αξιόχρεου της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας και αναταράξεων στις αγορές - Πιστωτική κρίση στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σχετικά Άρθρα

Ενώπιον της προοπτικής ενός διχασμένου Κογκρέσου στις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε ότι η αποτυχία των γερουσιαστών να αυξήσουν το ανώτατο όριο για το αμερικανικό χρέος αποτελεί «τεράστια απειλή» για την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομιάςς και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ.
Η Yellen δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή της στο Νέο Δελχί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και επισημάνει σε άρθρο της η WP το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 ότι η συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους σε ορισμένα ζητήματα είναι ακόμα δυνατή, αλλά ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους ήταν ένα αδιαπραγμάτευτο θέμα.

Οι απειλές των Ρεπουμπλικάνων

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απειλήσει να χρησιμοποιήσουν την επόμενη αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως μοχλό για να αναγκάσουν παραχωρήσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Το εθνικό χρέος διαμορφώθηκε στα 31,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίεύτηκαν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022  και χωρίς αύξηση, οι αναλυτές αναμένουν μια πιθανή πιστωτική κρίση στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και γι' αυτό η Yellen ζητεί τα μέτρα για την αύξηση του χρέους να εκτείνονται και πέραν της προεδρικής θητείας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του 2010, ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χείλος της χρεοκοπίας απαιτώντας περικοπές δαπανών κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, προκαλώντας την πρώτη υποβάθμιση των αξιολογήσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου από τη Standard and Poor's.
Republican House Could Deepen Recession Over Debt Ceiling - Bloomberg
Ενδιάμεσες εκλογές

Ερωτηθείσα εάν οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εγκρίνουν νομοθεσία στην ενδιάμεση εκλογή διατηρώντας την πλειοψηφία μέχρι τον Ιανουάριο ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, η Yellen είπε ότι απαιτείται επειγόντως αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
«Θεωρώ ανεύθυνο να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.
Πάντα αυξανόταν», είπε η Yellen.
«Θα ήταν τρομερή απειλή για τη χώρα να μην το κάνει και εντελώς ανεύθυνο να τεθεί σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής και η λειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς που έχει παγκόσμια σημασία».
Public debt U.S. by month 2022 | Statista
Τον Ιανουάριο η απόφαση

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι το υπουργείο θα ήθελε το μέτρο να εγκριθεί πριν από τη συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Κογκρέσου τον Ιανουάριο, προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνει».
Η Yellen είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχτεί ότι ένα νομοθετικό αδιέξοδο θα σταματούσε τη νομοθετική ατζέντα του Biden, προσθέτοντας ότι θα υπερασπιστεί τα πρόσφατα ψηφισμένα μέτρα έναντι των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν ορισμένες από τις δημόσιες δαπάνες και τις φορολογικές πολιτικές.
«Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα κέρδη που πετύχαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», είπε η Yellen.
interest on US debt explodes
Τα επίδικα μέτρα

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να κερδίσουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας, ορισμένοι έχουν ορκιστεί να ψηφίσουν νομοθεσία για να καταστήσουν μόνιμες τις φορολογικές περικοπές της εποχής Trump και τμήματα του νομοσχεδίου 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πράσινη ενέργεια και τις επιδοτήσεις του Biden για να ανατρέψουν τις αλλαγές στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που εγκρίθηκε από τους Δημοκρατικούς.
Τα πιο συχνά επιδιωκόμενα μέτρα περιλαμβάνουν νέα χρηματοδότηση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και της εξυπηρέτησης πελατών και έναν εναλλακτικό ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες — τις βασικές πηγές χρηματοδότησης για το μέτρο.
Η Yellen, η οποία παρευρίσκεται τώρα στις συνόδους κορυφής της G20 στην Ινδονησία, μίλησε πριν ο Mark Kelly επικρατήσει σε μια αμφίρροπη στη Γερουσία της Αριζόνα και οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν μόνο μία από τις δύο ακόμη ισότιμες έδρες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κερδίσει 211 έδρες, επτά λογότερες για την πλειοψηφία (218).

Διακομματική υποστήριξη

Είπε ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν το περσινό νομοσχέδιο για τις υποδομές και τις φετινές επενδύσεις σε ημιαγωγούς και τεχνολογική έρευνα, και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει μέτρα που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περισσότερη δικομματική υποστήριξη.
Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Yellen ενόψει ενός δυνητικά διχασμένου Κογκρέσου είναι η αποτυχία εφαρμογής μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την εισαγωγή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% μετά από αντίρρηση ενός Δημοκρατικού γερουσιαστή.
«Θέλω να γίνει.
Θα ήθελα οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πρώτες.
Αυτό δεν συνέβη», επισήμανε η Yellen, η οποία βοήθησε στη διαμεσολάβηση της περσινής συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό μιας ανταγωνιστικής πτωτικής πορείας στους εταιρικούς φόρους από χώρες που προσελκύουν επενδύσεις.
Ελάχιστη φορολόγηση 15%
Πιστεύει ότι η περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετούσε το ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες που πληρώνουν τώρα φόρους ΗΠΑ στο εξωτερικό με συντελεστή 10,5% μπορεί να αρχίσουν να πληρώνουν τη διαφορά σε αυτές τις χώρες.
«Και τέλος, θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν επίσης.
Επειδή οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το μέτρο μπορούν να επιβάλλουν φόρους σε εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες χαμηλής φορολόγησης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης