Τελευταία Νέα
Διεθνή

COP27 - Kerry (ΗΠΑ): Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό

COP27 - Kerry (ΗΠΑ): Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό
Μερικές χώρες αντιδρούν στην αναφορά της μείωσης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, στο επίσημο κείμενο της συνόδου COP27 για το κλίμα
Σχετικά Άρθρα
Μερικές χώρες αντιδρούν στην αναφορά του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015) αναφορικά με τη μείωση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, στο επίσημο κείμενο της κλιματικής διάσκεψης COP27 στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε σήμερα στη διάσκεψη, ο John Kerry ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υποσχέθηκε χθες 11/11, στους συνέδρους της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μειώνοντας τους ρύπους τους κατά 40% έως το 2030, ενώ υποστήριξε ότι το πακέτο μέτρων, ύψους 370 δισεκατομμυρίων, που ψήφισε το Κογκρέσο το καλοκαίρι, αποτελεί αλλαγή παραδείγματος στη στάση των ΗΠΑ, η οποία θα έχει θετική επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα επιτεύγματα της καινοτομίας και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των καθαρών τεχνολογιών θα είναι διαθέσιμα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας την εγκατάλειψη του άνθρακα πέρα από τα σύνορά μας», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Κάποιοι σύνεδροι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η αμερικανική πολιτική θα παραμείνει σταθερή σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ενθυμούμενοι ότι ο προκάτοχος του Joe Biden, Donald Trump, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο Joe Biden ζήτησε χθες για μία ακόμη φορά συγγνώμη για την τετραετή αμερικανική απουσία, χρησιμοποιώντας όρους όπως «κλιματική κόλαση» σε περίπτωση που δεν αναληφθεί δράση.

Οι δράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε στους συνέδρους ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους ρύπους τους κατά 40% έως το 2030 και αναφέρθηκε στα μέτρα, ύψους 370 δισ. δολ., που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.

«Η καλή πολιτική για το κλίμα είναι καλή οικονομική πολιτική», τόνισε ο Joe Biden, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο μέτρων για την ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση ενισχύει τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σημειώνοντας ότι το αμερικανικό δημόσιο είναι «ο μεγαλύτερος αγοραστής του πλανήτη», ανακοίνωσε ότι θα θέσει στους προμηθευτές προδιαγραφές ως προς τους ρύπους που εκπέμπουν.
Επίσης, ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση των διαρροών μεθανίου από τις υπάρχουσες εξορυκτικές δραστηριότητες (και όχι τον περιορισμό των νέων εξορύξεων, όπως ζητούν οι ακτιβιστές για το κλίμα.)
Καταγγέλλοντας τον «ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας», ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι εξελίξεις αυτές καθιστούν «πιο σημαντικό από ποτέ» το να επιμείνουμε στις κλιματικές δεσμεύσεις μας.
Ο Joe Biden ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας.
«Αν η ναυτιλία ήταν χώρα, θα ήταν δέκατη στον κόσμο ως προς τις εκπομπές ρύπων», υπογράμμισε.

H πρωτοβουλία Kerry

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε στην Αίγυπτο μόλις τρεις ώρες, αφήνοντας πίσω του τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα, John Kerry.
Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Kerry, με βάση την οποία εταιρείες μπορούν να υλοποιούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες και να καταμετρούν την εξοικονόμηση ρύπων ως δική τους, προξένησε αντιδράσεις μεταξύ κάποιων συνέδρων.
Αντιθέτως, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από σειρά μεγάλων εταιρειών που εκπροσωπούνται με πολυπληθείς αντιπροσωπείες στη σύνοδο.
Στη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, κάποιοι σύνεδροι εμφάνισαν πανό που έγραφε «Ανθρωποι εναντίον ορυκτών καυσίμων», καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, παρά την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, ακτιβιστές πραγματοποιούν συνεχείς διαμαρτυρίες με κλεισίματα αυτοκινητοδρόμων, με αίτημα να σταματήσουν τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης