Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου Scholz η γερμανική απαγκίστρωση από κάθε εξάρτηση: Στο στόχαστρο η Κίνα

Αγώνας δρόμου Scholz η γερμανική απαγκίστρωση από κάθε εξάρτηση: Στο στόχαστρο η Κίνα
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφύπνισαν τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επανεκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους στις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα

Mε το βλέμμα στην Ανατολή και την τόνωση των οικονομικών και διαφοροποίηση των εμπορικών δεσμών με τα κράτη της οδεύει ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz με τον αναπληρωτή του Robert Habeck και δεκάδες κορυφαία στελέχη στη Νοτιοανατολική Ασία Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου.
Ένας ακόμη στόχος στην ατζέντα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg είναι βεβαίως και διαφοροποίηση της ατζέντας των εξαρτήσεων, όπως η απαγκίστρωση από το άρμα της Κίνας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο Scholz και ο Habeck θα μεταβούν με ξεχωριστές εταιρικές αντιπροσωπείες -που αναμένεται να περιλαμβάνουν τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών όπως η Siemens AG, η BASF AG και η Deutsche Bank AG- στο Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη, πριν ο καγκελάριος μεταβεί στην Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής του G20.

H αφύπνιση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφύπνισε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επανεκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους στις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα.
Η κυβέρνηση στο Πεκίνο απέφυγε να επικρίνει ανοιχτά τον πρόεδρο Vladimir Putin και έχει επιδείξει μια όλο και πιο επιθετική στάση απέναντι στην Ταϊβάν, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η μονόπλευρη εξάρτηση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αγαθών και πρώτων υλών στον κόσμο θα μπορούσε να αφήσει τα έθνη υπερεκτεθειμένα.
"Ο στόχος είναι να τοποθετηθούμε ευρύτερα, να διανείμουμε τους κινδύνους, να αναπτύξουμε τις δικές μας δυνάμεις και να γίνουμε πιο ισχυροί, και συνεπώς και πολιτικά πιο ελεύθεροι να δράσουμε", δήλωσε ο Habeck την Παρασκευή πριν πετάξει από το Βερολίνο.
Τόσο ο Scholz όσο και ο Habeck, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, θα μιλήσουν στο 17ο Συνέδριο Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη, το οποίο αρχίζει την Κυριακή.

Ο Scholz θα σταματήσει επίσης στο Βιετνάμ καθ' οδόν για συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του.

Η Νοτιοανατολική Ασία διαθέτει μια τεράστια δυνητική πελατειακή βάση, αλλά παραδοσιακά ήταν μια δύσκολη αγορά για τους Γερμανούς κατασκευαστές.
Οι φραγμοί στις εισαγωγές καθιστούν την αποστολή των προϊόντων εκεί σχετικά ακριβή και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τους Ιάπωνες κατασκευαστές στους τομείς των ηλεκτρονικών, των μηχανημάτων και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι Scholz και Habeck θα ασκήσουν πιέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Γερμανίας και θέλουν να επιστρατεύσουν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Σιγκαπούρης για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν σύμφωνα με τους κανόνες ενημέρωσης.
Ο Habeck θα περάσει τρεις ημέρες στη Σιγκαπούρη και έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους υπουργούς Εμπορίου της Ινδονησίας, του Πακιστάν και των Φιλιππίνων, καθώς και με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας υποδοχής.
Έχει αποτελέσει κινητήρια δύναμη πίσω από την πιο επικριτική άποψη του κυβερνητικού συνασπισμού για την Κίνα, μαζί με τη συνάδελφό του στο κόμμα των Πρασίνων, την υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock

Όλα θα αλλάξουν

Η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση δεν άγγιζε τις επενδύσεις και τις εξαγορές έχει τελειώσει, δήλωσε ο Habeck την Τετάρτη, αφού το υπουργικό συμβούλιο του Scholz μπλόκαρε την πώληση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής τσιπ σε δύο κινεζικές κρατικές εταιρείες.
Τα γερμανικά στελέχη έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία, αλλά ανησυχούν επίσης ότι η υπερβολική αναπροσαρμογή των σχέσεων με την Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια εργασιών που δεν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αλλού.
"Σίγουρα δεν θα ήταν μια επιλογή να απαρνηθούμε εντελώς την Κίνα", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Folker Treier, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου στη Γερμανική Ένωση Επιμελητηρίων (DIHK) στο Βερολίνο.
"Αντίθετα, οι γερμανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να προφυλαχθούν από το ενδεχόμενο μιας ισχυρότερης μείωσης των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα".
Καμία άλλη ασιατική οικονομία, ούτε καν η Ινδία, δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Treier.
"Αλλά στο σύνολό τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον να αμβλύνουν μια πιθανή αρνητική εξέλιξη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης