Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuleba (Ουκρανία): Όλοι εύχονται να τελειώσει το συντομότερο, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται...

Kuleba (Ουκρανία): Όλοι εύχονται να τελειώσει το συντομότερο, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται...
Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και βλέπουμε τη Ρωσία να κινητοποιεί περισσότερους στρατεύσιμους και να μεταφέρει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε σίγουρα να υπολογίζουμε στη δική σας διαρκή στήριξη, δήλωσε ο Kuleba στη σύνοδο ASEAN
Σχετικά Άρθρα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δήλωσε το Σάββατο 12/11 ότι ο «πόλεμος συνεχίζεται» ύστερα από την επιτυχία της χώρας του στην ανακατάληψη της Kherson (νότια) από τον ρωσικό στρατό.
«Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», δήλωσε ο Kuleba σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Anthony Albanese στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
«Καταλαβαίνω ότι όλοι εύχονται ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν.
Σίγουρα είμαστε αυτοί που το εύχονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο», δήλωσε ο ίδιος.
«Αλλά όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και βλέπουμε τη Ρωσία να κινητοποιεί περισσότερους στρατεύσιμους και να μεταφέρει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε σίγουρα να υπολογίζουμε στη δική σας διαρκή στήριξη», δήλωσε ο Kuleba.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη «στοχοποίηση Ουκρανών αμάχων από τις δυνάμεις του Vladimir Putin είναι καταδικαστέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τις χώρες της ASEAN να σταματήσουν τη Ρωσία να παίζει 'παιχνίδια πρόκλησης πείνας'

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να σταματήσουν τη Ρωσία να παίζει «παιχνίδια πρόκλησης πείνας» με αφορμή τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία μπορεί να λήξει την επόμενη εβδομάδα.
Η συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από αρκετά λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα --που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου-- μπορεί να λήξει στις 19 Νοεμβρίου εάν η Ρωσία ή η Ουκρανία αντιταχθούν στην παράτασή της.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπότζη στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε ότι δεν αρκεί να παραμείνει η Ρωσία τμήμα της συμφωνίας και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι επιθεωρητές της δεν καθυστερούν σκοπίμως τις αποστολές.
«Δεν είναι αρκετό απλά να κρατήσουμε τη Ρωσία σε αυτό.

Συμμετοχή Ρώσων

Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Ρώσοι επιθεωρητές που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία ενεργούν καλόπιστα και ότι επιθεωρούν πλοία χωρίς ψεύτικες καθυστερήσεις», δήλωσε ο Kuleba, προσθέτοντας ότι χώρες στην Αφρική και την Ασία υποφέρουν.
«Καλώ όλα τα μέλη της ASEAN να προχωρήσουν σε κάθε δυνατή μέθοδο για να σταματήσουν τη Ρωσία να παίζει παιχνίδια πρόκλησης πείνας με τον κόσμο»
Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι πάνω από 10 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Έχουν προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας επιδεινώνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ωθεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.
Η Ουκρανία παρακολουθεί τη σύνοδο της (ASEAN) και την παράλληλη Σύνοδο της Ανατολικής Ασίας για πρώτη φορά.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ηγέτες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία ενώ τις εργασίες παρακολουθεί και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.

Ο Kuleba δήλωσε ότι ο Lavrov δεν ζήτησε συνάντηση μαζί του κατά τη διάρκεια της συνόδου, ως είθισται στη διεθνή διπλωματία.
«Εάν το κάνει, θα μελετήσουμε διεξοδικά το αίτημά του», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προσεγγίζει όλες τις διαπραγματεύσεις καλόπιστα.
«Δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει ειλικρινώς διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Kuleba.
«Το να καθόμαστε σε ένα τραπέζι για μια καλή φωτογραφία – το κάναμε, προσπαθήσαμε».
Ο Kuleba δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεων με ηγέτες χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας συζήτησε τρόπους με τους οποίους εκείνοι μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία και απηύθηνε το μήνυμα ότι η έκφραση ουδετερότητας και η μη καταδίκη της Ρωσίας βαίνει ενάντια στα συμφέροντά τους.
«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μία χώρα είναι να μην κάνει τίποτα», δήλωσε ο Kuleba.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης