Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει επενδυτικό ταμείο για την εξασφάλιση κρίσιμων πόρων

Γερμανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει επενδυτικό ταμείο για την εξασφάλιση κρίσιμων πόρων
Κρατικό επενδυτικό ταμείο για την εξασφάλιση κρίσιμων πόρων θέλει να δημιουργήσει η Γερμανία

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κρατικά υποστηριζόμενου ταμείου ώστε εξασφαλίσει και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες πρώτων υλών, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Bloomberg.
Το ταμείο αποτελεί βασικό μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της στρατηγικής της χώρας για τους φυσικούς πόρους.
Η Γερμανία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον εφοδιασμό με κρίσιμα υλικά όπως τα μέταλλα που στηρίζουν πολλές τεχνολογίες που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Στόχος είναι η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών έναντι της Κίνας, μια πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατεί ο υπουργός Οικονομίας.
Συζητήσεις για τη μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο διεξάγονται επίσης στην ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις κρίσιμες πρώτες ύλες το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, καθώς πρέπει να εισάγει 39 από τις 46 στρατηγικές πρώτες ύλες, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young η ανάθεση της οποίας έγινε από το υπουργείο Οικονομίας. Ο στόχος του ταμείου πρώτων υλών -το οποίο θα μπορούσε επίσης να συσταθεί με ιδιωτική υποστήριξη- θα ήταν να μειώσει τους κινδύνους εφοδιασμού μέσω "εναλλακτικών δομών χρηματοδότησης".
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια για τη χρηματοδότηση των αγορών με την έκδοση δημόσιων εγγυήσεων, καθώς και για τη στήριξη έργων εξερεύνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το προτεινόμενο ταμείο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν μετοχές σε εταιρείες εξερεύνησης ή να αντισταθμίσουν τους κινδύνους εμπορευμάτων.
Η Γερμανία προσφέρει ήδη εγγυήσεις δανείων για την αγορά ενέργειας και βασικών μετάλλων. Ο όμιλος Trafigura, ο μεγαλύτερος έμπορος χαλκού στον κόσμο, έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύει Γερμανούς πελάτες με μη ρωσικά μέταλλα για τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη βοήθεια τραπεζικού δανείου ύψους 800 εκατ. δολαρίων, το οποίο τελικά εγγυάται η γερμανική κυβέρνηση.
Η μελέτη της EY συνιστά επίσης τη δημιουργία ενός οργανισμού για τη θέσπιση συμμαχιών και το συντονισμό πολιτικών, καθώς και τη δημιουργία εθνικού καταλόγου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, παρόμοιο με αυτόν που δημιουργήθηκε φέτος για να θωρακιστεί έναντι μιας κρίσης φυσικού αερίου. Τέτοια στρατηγικά αποθέματα υπάρχουν στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης