Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν για την «Ματωμένη Παρασκευή»

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν για την «Ματωμένη Παρασκευή»
Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε λαϊκή εξέγερση, στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979

Ιρανοί διαδήλωσαν την Παρασκευή (11/11/2022) στην ανήσυχη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν κατά της καταστολής της 30ης Σεπτεμβρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι γνωστή ως «Ματωμένη Παρασκευή», καθώς οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πανεθνικές ταραχές και ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με θανατική ποινή.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, εκτοξεύοντας εκείνη την μέρα αληθινά πυρά, μεταλλικά σφαιρίδια και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.
Η λαϊκή οργή ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις κατηγορίες για τον βιασμό εκεί μιας νεαρής κοπέλας από έναν αστυνομικό. Οι αρχές ανέφεραν ότι η υπόθεση διερευνάται.

Διαδηλώσεις

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε λαϊκή εξέγερση, στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με συμμετέχοντες πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από φοιτητές μέχρι γιατρούς, δικηγόρους, εργαζόμενους και αθλητές.
Η κυβέρνηση, η οποία επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο της Amini σε προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από ξένους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την τάξη.
Κατηγορεί ένοπλους αυτονομιστές ότι διαπράττουν βιαιότητες και επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.
Ορισμένες από τις χειρότερες ταραχές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου κατοικούν μειονοτικές εθνοτικές ομάδες με μακροχρόνια παράπονα κατά του κράτους, ατις οποίες περιλαμβάνονται εθνοτικές ομάδες στη Σιστάν-Μπαλουτσιστάν και επαρχίες με κουρδικό πληθυσμό.

Διάκριση και καταστολή

Το Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, φιλοξενεί μια μειονότητα Μπαλούχ που υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί υφίστανται διακρίσεις και καταστολή επί δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Η περιοχή είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας και αποτέλεσε εστία έντασης όπου ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από μαχητές Μπαλούχ.
Το επαρχιακό συμβούλιο ασφαλείας είπε ότι ένοπλοι αντιφρονούντες προκάλεσαν τις συγκρούσεις στη Ζαχεντάν, που οδήγησαν στον θάνατο αθώων ανθρώπων, αλλά παραδέχτηκε «ανεπάρκειες» της αστυνομίας που, όπως είπε, οδήγησαν σε απολύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης