Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αυστραλία κατηγορεί Ρώσους χάκερς για μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην ασφαλιστική εταιρεία Medibank

Η Αυστραλία κατηγορεί Ρώσους χάκερς για μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην ασφαλιστική εταιρεία Medibank
Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της χώρας Ρις Κέρσο απέδωσε την επίθεση σε “κυβερνοεγκληματίες” με έδρα τη Ρωσία

Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Ρώσοι χάκερ ευθύνονται για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας Medibank και έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία 9,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι.
Η Medibank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Αυστραλία, παραδέχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι κυβερνοπειρατές απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, πρώην και νυν.
Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της χώρας Ρις Κέρσο απέδωσε την επίθεση σε “κυβερνοεγκληματίες” με έδρα τη Ρωσία. “Πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι για τις διαρροές βρίσκονται στη Ρωσία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
“Οι πληροφορίες μας δείχνουν μια ομάδα κυβερνοεγκληματιών (…) που πιθανόν ευθύνονται και για προηγούμενες σημαντικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε.
Οι χάκερς, αφού δημοσίευσαν την Τετάρτη ένα πρώτο “δείγμα” των προσωπικών δεδομένων που υπέκλεψαν, χθες Πέμπτη ανήρτησαν σε φόρουμ του dark web έναν δεύτερο κατάλογο. Σε αυτούς τους καταλόγους περιλαμβάνονται προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων ανθρώπων, όπως ονόματα, αριθμοί διαβατηρίων, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις και ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες.
Τα πρώτα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν φαίνεται ότι είχαν επιλεγεί για να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα, καθώς αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει θεραπεία για εξάρτηση από ναρκωτικά ή για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά και άλλους που είχαν κάνει άμβλωση.
Οι χάκερς ζήτησαν χθες λύτρα 10 εκατ. δολαρίων, ένα δολάριο για έναν πελάτη. Μέχρι στιγμής η Medibank έχει αρνηθεί να καταβάλει το ποσό.
Ο Κέρσο δήλωσε ότι η αυστραλιανή αστυνομία θα ζητήσει τη βοήθεια των ρωσικών αρχών. “Θα συζητήσουμε με τις ρωσικές δυνάμεις της τάξης για αυτά τα πρόσωπα”, επισήμανε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι γνωρίζει τα ονόματα των κυβερνοπειρατών, αλλά αρνήθηκε να τα αποκαλύψει. Αναλυτές κυβερνοασφάλειας άφησαν να εννοηθεί ότι αυτή η επίθεση έχει κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη ρωσική ομάδα χάκερς RΕvil, η οποία έχει ήδη στοχοθετήσει το κολοσσό κρέατος της Βραζιλίας JBS και τη σταρ της ποπ Lady Gaga.
Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξάρθρωσαν την οργάνωση αυτή στις αρχές του έτους, αφού απέσπασε 11 εκατ. δολάρια λύτρα από την JBS Foods.
Ο Κέρσο σημείωσε ότι η αυστραλιανή αστυνομία λαμβάνει “μυστικά μέτρα” προκειμένου οι κυβερνοπειρατές να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
“Γνωρίζουμε ποιοι είστε”, υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης