Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mittel-kaput; - Πεθαίνει η βιομηχανία της Γερμανίας

Mittel-kaput; - Πεθαίνει η βιομηχανία της Γερμανίας
Χωρίς κάποιο σχέδιο για φθηνότερη ενέργεια, ο εφιάλτης το 2023 και μετά θα μπορούσε να είναι η αποψίλωση της βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας
Βλέπουμε την αρχή του τέλους για τη βιομηχανία της Γερμανίας;
Η παραγωγική δύναμη της Ευρώπης θα τα βγάλει πέρα αυτό το χειμώνα χάρη στα αποθέματα φυσικού αερίου που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους οκτώ μήνες, αποφεύγοντας ένα ενεργειακό μπλακ άουτ.
Όμως ένα πιο σκοτεινό σενάριο παραμονεύει ακριβώς πίσω από τον ορίζοντα, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συνωμοτήσουν για να προκαλέσουν ένα κύμα κλεισίματος των μεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντέξουν την καταιγίδα, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βαθύτερες τσέπες αναζητούν ασφαλέστερο οικονομικό έδαφος σε άλλες χώρες.
Χωρίς κάποιο σχέδιο για φθηνότερη ενέργεια, ο εφιάλτης το 2023 και μετά θα μπορούσε να είναι η αποψίλωση της βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας - η οποία όχι μόνο στηρίζει την οικονομία της, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, αλλά είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με χιλιάδες προμηθευτές σε γειτονικές χώρες της ΕΕ, όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία.

Αλυσίδα επιπτώσεων

Γι' αυτούς, και για την υπόλοιπη οικονομία της ΕΕ, οι συνέπειες της αποβιομηχάνισης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
"Όταν κοιτάξουμε πίσω στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση σε 10 χρόνια περίπου, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτή τη φορά ως την αφετηρία για μια επιταχυνόμενη αποβιομηχάνιση στη Γερμανία", δήλωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Stefan Schneider.
Σε μια ένδειξη του τι μπορεί να έρθει, ο χημικός γίγαντας BASF - πυλώνας της γερμανικής βιομηχανίας που ιδρύθηκε πριν από 157 χρόνια - ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι θα μειώσει "μόνιμα" τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη για να αποφύγει το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Ενώ η BASF είναι ένας τεράστιος καταναλωτής ενέργειας, η κύρια εγκατάσταση της οποίας στην Ευρώπη χρησιμοποιεί τόσο φυσικό αέριο όσο η Ελβετία, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι κατασκευαστές είναι επίσης αδηφάγοι χρήστες που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναζητήσουν φθηνότερη ενέργεια αλλού.
Πράγματι, περίπου το 9% των εταιρειών του Mittelstand - του φημισμένου μικρού και μεσαίου βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας - εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε το Ίδρυμα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη, από 6% πριν από έξι μήνες.
"Υπάρχει μια βασική προσδοκία ότι πολλές από τις μεταποιητικές δραστηριότητες υψηλής ενέργειας, ιδίως στα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα φύγουν σε άλλες τοποθεσίες", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance, Robin Brooks.
Εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δύναμη πυρός για να μετεγκατασταθούν μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να κλείσουν - συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών όπως ο Per Kadach, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου πέμπτης γενιάς που απασχολεί 100 άτομα στο Spremburg της ανατολικής Γερμανίας και του οποίου η επιχείρηση χρονολογείται πριν από τον γαλλοπρωσικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος, ο Kadach δήλωσε ότι θα πρέπει να πληρώσει οκταπλάσιο του σημερινού του λογαριασμού, ενώ η τιμή των πρώτων υλών που χρειάζεται για να λειτουργήσει την επιχείρησή του έχει εκτοξευθεί.
"Η τιμή για το γυαλί που χρησιμοποιούμε για [τη συσκευασία] του λουκάνικου συκωτιού μας έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο", είπε.
"Δεν μπορώ να σας πω για πόσο ακόμα μπορούμε να επιβιώσουμε αν δεν αλλάξουν τα πράγματα".

Λιγοστή παρηγοριά

Προς το παρόν, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντέχει.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και η Goldman Sachs, η οποία έχει υπάρξει πιο αρνητική για τη Γερμανία από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προβλέπει συρρίκνωση κατά 1,1% το 2023 - οδυνηρή, αλλά όχι καταστροφική.
"Αναμένουμε μια σημαντική ύφεση, αλλά μέτρια σε σύγκριση με αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημικής κρίσης", δήλωσε ο Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και ότι οι τιμές spot έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους επίπεδα, ως λόγους για να αισιοδοξούν.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει βάλει στο τραπέζι 200 δισ. ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
"Οι κίνδυνοι για ενεργειακά δελτία έχουν μειωθεί κάπως σε σχέση με αυτό που είδαμε πριν από μερικές εβδομάδες", πρόσθεσε ο Stehn.
Ωστόσο, η αναστολή είναι εύθραυστη.

Η ρώσικη εξάρτηση

Η οικονομία της Γερμανίας εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι οι περισσότεροι γείτονές της και δεν έχει εύκολη εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι οι Πράσινοι στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε παράταση της πυρηνικής ενέργειας πέραν της τρέχουσας προθεσμίας του 2023.
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Ενώ οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι στην καλύτερη περίπτωση θολές, οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα πέσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh μόνο μέχρι το 2025, η οποία παραμένει πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία.
Όσο περισσότερο παραμένουν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους Γερμανούς κατασκευαστές και άλλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα ιδρύματα προειδοποιούν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη Γερμανία δεν είναι αυτός ο χειμώνας - είναι ο επόμενος.
"Ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Gita Gopinath.
Ο Stehn συμφώνησε: "Μόλις βγούμε από αυτόν τον χειμώνα, πιστεύουμε ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης θα είναι αρκετά χαμηλές και η Γερμανία θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο το επόμενο έτος από ό,τι φέτος να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού αερίου, ιδίως αν η Κίνα ανακάμψει και αρχίσει να αγοράζει περισσότερο αέριο από την παγκόσμια αγορά".
Δεν είναι μόνο το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος - "η αποπαγκοσμιοποίηση και η αποδέσμευση από την Κίνα είναι πιθανό να παραμείνει αντίξοος άνεμος για τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο οικονομολόγος της Natixis, Dirk Schumacher.
"Η γερμανική οικονομία μπορεί δυνητικά να οδεύει προς χρόνια υποαπόδοσης σε σχέση με πολλούς από τους ευρωπαίους ομολόγους της, καθώς πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της".

Οι νέοι τομείς

Στο πνεύμα αυτό, ο Stehn επισημαίνει τις πατέντες καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη στους πράσινους τομείς ως μελλοντικούς οικονομικούς μοχλούς για τη Γερμανία.
Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer-BioNTech είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς αυτή η υπεροχή μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική οικονομική αξία, συμβάλλοντας κατ' εκτίμηση κατά 0,5 στο γερμανικό ΑΕΠ το 2021.
Επίσης, το χαμηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της Γερμανίας θα βοηθήσει την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη βοήθεια, αν χρειαστεί.
"Αυτό είναι ακριβώς το είδος του μεσοπρόθεσμου σοκ στο οποίο η Γερμανία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει για να εξομαλύνει τη μετάβαση, να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις επιδοτούμενες βιομηχανίες καθώς αναδιαρθρώνεται", πρόσθεσε ο Brooks του Institute of International Finance.
Αλλά ο Kadach, από την πλευρά του, δεν είναι αισιόδοξος.
"Ακόμα και ο ξυλουργός είπε ότι η επιχείρησή του κλείνει, επειδή κανείς δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά.
Οι κτίστες ξεμένουν από δουλειά επειδή δεν υπάρχουν κεραμίδια.
Με αυτές τις τιμές ενέργειας, είναι απλά πολύ ακριβό να ψήνεις τα κεραμίδια", είπε.
"Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, οι εταιρείες θα βάλουν λουκέτο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης