Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Τα κρυπτονομίσματα είναι η πυραμίδα των πυραμίδων - Ποιος θα διασώσει την Binance;

Roubini: Τα κρυπτονομίσματα είναι η πυραμίδα των πυραμίδων - Ποιος θα διασώσει την Binance;
«Αλλά ποιος θα σώσει την Binance όταν καταρρεύσει το άθλιο χαρτοφυλάκιό της;» διερωτάται ο Nouriel Roubini

Με σχήματα Ponzi, κοινώς πυραμίδες, παρομοίασε το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini, επ’ αφορμή της αποτυχημένης απόπειρας πώλησης της FTX.com του γνωστού και μη εξαιρετέου Sam Bankman – Fried στην Binance.
Όπως είπε, η Binance, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια στον κόσμο, προσπάθησε να διασώσει την FTX.com που παρουσίαζε αν κεφαλαιακό κενό περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πράγματι, λέει ο Roubini, η Binance έχει λειτουργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης, δεδομένου ότι προσπάθησε να διασώσει και άλλες εταιρείες που εντέλει πτώχευσαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ποιος θα σώσει την Binance…

«Αλλά ποιος θα σώσει την Binance όταν καταρρεύσει το άθλιο χαρτοφυλάκιό της;
Τα κρυπτονομίσματα είναι η μητέρα όλων των σχημάτων Ponzi!» είπε ο οικονομολόγος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής στο NYU Stern, του οποίου το παρατσούκλι είναι «Dr. Doom», είπε μέσω των tweets ότι υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και ενός προγράμματος Ponzi, καθώς οι υπάρχοντες επενδυτές λαμβάνουν αποδόσεις χρησιμοποιώντας κεφάλαια που συλλέγονται από νέους επενδυτές.
Οι «τράπεζες» κρυπτογράφησης, οι brokers και άλλες εταιρείες που χειρίζονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν μπει στο μικροσκόπιο λόγω έλλειψης διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κινδύνου γύρω από τα κεφάλαια των πελατών που διακρατούν.
«Όταν η μόχλευση χρησιμοποιείται χωρίς να γίνεται σωστή διαχείριση κινδύνων, μπορεί να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις και πανικό, οδηγώντας σε χρεοκοπίες», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Global Block, Μάρκος Σωτηρίου.
Η επικείμενη κατάρρευση της FTX προκάλεσε ανατριχίλα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους σε σχέση με ζητήματα ρευστότητας που προέκυψαν όταν η Three Arrows Capital κατέρρευσε τον Ιούνιο λόγω της έκθεσής της στο αποτυχημένο stablecoin Terra.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ο Bankman-Fried και το ανταλλακτήριό του - αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων λιγότερο από ένα χρόνο πριν - θεωρήθηκαν σωτήρες στην κρίση ρευστότητας του τομέα κρυπτογράφησης αυτό το καλοκαίρι, δίνοντας στον προβληματικό δανειστή κρυπτογράφησης BlockFi δάνειο 250 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο και προσπαθώντας να διασώσει τη Voyager Digital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης