Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόνος» στην Ευρώπη: Οι λογαριασμοί ρεύματος εκτοξεύθηκαν κατά 90% το 2022 - Του φυσικού αερίου +111%

«Πόνος» στην Ευρώπη: Οι λογαριασμοί ρεύματος εκτοξεύθηκαν κατά 90% το 2022 - Του φυσικού αερίου +111%
Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας προκαλούν πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται και η δυσαρέσκεια με τις ενεργειακές πολιτικές αυξάνεται
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη σε όλη την Ευρώπη, με τους λογαριασμούς να διπλασιάζονται σχεδόν συγκριτικά με πέρυσι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τον δείκτη τιμών ενέργειας νοικοκυριών - μια μηνιαία παρακολούθηση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τον HEPI, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί έως και 111 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 69 τοις εκατό.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι αυτά τα δύο συνιστούν συνολική αύξηση 90% στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών το περασμένο έτος.
«Σημαντικά υψηλότερες [τιμές ενέργειας] σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν... μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2», σημείωσαν οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης HEPI.

Πονοκέφαλος στην ΕΕ

Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας προκαλούν πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται και η δυσαρέσκεια με τις ενεργειακές πολιτικές αυξάνεται.
Το κόστος ζωής στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι ήδη υπερβολικό λόγω της ενεργειακής κρίσης και αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί μόνο μετά την έναρξη ισχύος των εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και μετά τα καύσιμα.
Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του HEPI, οι τιμές της ενέργειας έχουν φθάσει σε υψηλά ρεκόρ, αλλά σε άλλες, οι τιμές έχουν πράγματι μειωθεί, τουλάχιστον τον Οκτώβριο. Τα νέα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά: η πτώση ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής παρέμβασης, δηλαδή επιδοτήσεων ενέργειας.
Υπήρξαν πολλές επιδοτήσεις καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αμβλύνουν τον οικονομικό πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αποφύγουν περαιτέρω δυσαρέσκεια.
Η Γερμανία θα δαπανήσει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια για τέτοια μέτρα αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο κατανάλωσης.



Καταγραφή_εεεεεεεεεεε.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης