Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τερατούργημα: Το φάρμακο Paxlovid για τον Covid είναι μια ακόμη απάτη της Pfizer για να πλουτίσει δολίως - Ο ιός επανέρχεται, οι χρήστες μεταδίδουν

Τερατούργημα: Το φάρμακο Paxlovid για τον Covid είναι μια ακόμη απάτη της Pfizer για να πλουτίσει δολίως - Ο ιός επανέρχεται, οι χρήστες μεταδίδουν
Biden, Fauci τα πιο γνωστά «θύματα»
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι στιγμής, όλα τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν κατά του COVID-19 ήταν καταστροφικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κατώτερα των περιστάσεων όπως δείχνουν δεκάδες έρευνες.
Το Remdesivir, για παράδειγμα, το οποίο μέχρι σήμερα είναι το κύριο φάρμακο για τον COVID που έχει εγκριθεί για χρήση σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, προκαλεί συνήθως σοβαρή βλάβη οργάνων και, συχνά οδηγεί και στον θάνατο.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι το Paxlovid, στο οποίο χορηγήθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία των ήπιων και μέτριων περιπτώσεων COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2021.
Αν και δεν παρουσιάζει σημάδια θανατηφόρων επιπτώσεων όπως η ρεμδεσιβίρη, το Paxlovid έχει συνδεθεί ευρέως με το φαινόμενο της επαναλοίμωξης (rebound) όπως το όρισαν τα Κέντρα Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ο Έλεγχος και η Πρόληψη έχει μάλιστα εκδώσει προειδοποίηση σχετικά.
Σύμφωνα με την υγειονομική συμβουλή του CDC: 
«Πρόσφατες αναφορές περιστατικών τεκμηριώνουν ότι ορισμένοι ασθενείς με φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που έχουν ολοκληρώσει ένα 5ήμερο πρόγραμμα Paxlovid για εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση και έχουν αναρρώσει μπορεί να εμφανίσουν υποτροπιάζουσα ασθένεια 2 έως 8 ημέρες αργότερα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που έχουν εμβολιαστεί ή/και ενισχυθεί»

Οι ασυμπτωματικοί χρήστες του Paxlovid μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τη μόλυνση

Τα CDC και η Pfizer έχουν αναφέρει ότι μερικές φορές ο COVID-19 επανέρχεται αφού ένα άτομο βγει αρνητικό τεστ, υπονοώντας ότι η ανάκαμψη του COVID-19 είναι μια φυσιολογική διαδικασία και δεν συνδέεται απαραίτητα με το Paxlovid.
Ωστόσο, η έρευνα 10 του Δρ Michael Charness του Veterans Administration Medical Center στη Βοστώνη διαψεύδει αυτή την εισήγηση.
Όταν ο Charness και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 1.000 περιπτώσεις COVID-19 που διαγνώστηκαν μεταξύ των μελών της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης - κανένας από τους οποίους δεν πήρε Paxlovid - δεν βρέθηκαν περιπτώσεις επανεμφάνισης του COVID-19.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που λαμβάνουν Paxlovid μπορούν ακόμα να μεταδώσουν το COVID-19 σε άλλους, ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικοί.
«Τα άτομα που βιώνουν το φαινόμενο rebound κινδυνεύουν να μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους».

Είναι πραγματικά σπάνιο το Rebound που προκαλείται από το Paxlovid;

Ενώ η επαγόμενη από το Paxlovid ανάκαμψη του COVID είναι σαφώς ευρέως διαδεδομένη, οι υγειονομικές αρχές επιμένουν ότι το αποτέλεσμα είναι «σπάνιο».
Η κλινική δοκιμή της Pfizer είχε ποσοστό ανάκαμψης 1% έως 2%.
Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του COVID, Δρ. Ashish Jha, έθεσε το ποσοστό επανεμφάνισης στο 5% σε πραγματικές συνθήκες.
Σε μια τέτοια μελέτη, το 5,87% από τους 13.600 ασθενείς παρουσίασαν ανάκαμψη των συμπτωμάτων εντός ενός μήνα από τη θεραπεία. Ο Δρ Aditya Shah, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στην Mayo Clinic, πιστεύει ότι το ποσοστό ανάκαμψης μπορεί να είναι έως και 10%.
Αλλά αν αυτά τα στατιστικά  ήταν πραγματικά αληθινά, πώς εξηγεί κανείς το γεγονός ότι τόσες πολλές διασημότητες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τα χρησιμοποίησαν κατέληξαν να ξανα κολλήσουν covid; Στατιστικά, αυτό φαίνεται μάλλον απίστευτο.

Biden, Fauci τα πιο γνωστά «θύματα» 

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2022, ο οικοδεσπότης του «Late Show» Stephen Colbert, ο οποίος είχε λάβει και τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, προσβλήθηκε από τον COVID, πήρε το Paxlovid και ανάρρωσε, για να αρρωστήσει εκ νέου μια εβδομάδα αργότερα.
Κάνοντας tweet για την εμπειρία του, ο Colbert την ανέφερε ως το «ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ» πράγμα που είχε βιώσει.
Και ο κωμικός Jimmy Dore βίωσε επίσης την ίδια εμπειρία μετά τη λήψη του Paxlovid. 
Ο Δρ Fauci προσβλήθηκε από τον COVID-19 τον Ιούνιο του 2022 και μοιράστηκε με υπερηφάνεια το γεγονός ότι είχε λάβει Paxlovid . Αμέσως μετά την πενθήμερη θεραπεία, βγήκε αρνητικός στον SARS-CoV-2. Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά το τεστ, όχι μόνο βγήκε θετικός ξανά, αλλά είχε όλα τα συμπτώματα της μόλυνσης τα οποία επέστρεψαν και ήταν πιο σοβαρά από την πρώτη φορά.
Ο Fauci περιέγραψε το ριμπάουντ σε μια συνέντευξη: «Την επόμενη μέρα περίπου άρχισα να νιώθω πολύ άσχημα, πολύ χειρότερα από ό,τι στην πρώτη μόλυνση. Επέστρεψα στο Paxlovid. Ευτυχώς, νιώθω αρκετά καλά. Εννοώ, δεν είμαι εντελώς χωρίς συμπτώματα, αλλά σίγουρα δεν αισθάνομαι καλύτερα».
Στα τέλη Ιουλίου του 2022, ήταν η σειρά του προέδρου Biden να ανακοινώσει ότι είχε COVID, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει 3 δόσεις εμβολίου — κάτι που ο Biden είχε επιμείνει στο παρελθόν ότι δεν μπορούσε να συμβεί. Πήρε επίσης το Paxlovid και, όπως ο Fauci, κατέληξε να κάνει ριμπάουντ γύρω στην τρίτη Ημέρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Fauci, δεν είχε κανένα σύμπτωμα.
Στα μέσα Αυγούστου του 2022, η Πρώτη Κυρία, Jill Biden, με 4 δόσεις του εμβολίου να της έχουν χορηγηθεί, μολύνθηκε με COVID, 24 πήρε το Paxlovid και ο ιος επανήλθε λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και ενώ αρχικά το τεστ ήταν αρνητικό. 
Προς τα τέλη Οκτωβρίου 2022, η Δρ. Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, με διπλό τρύπημα και με ΤΡΙΠΛη ενίσχυση. Είχε λάβει την πέμπτη της δόση.
Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, βγήκε θετική και ανέφερε ήπια συμπτώματα. Έλαβε το Paxlovid ο ιός επανήλθε για άλλη μια φορά.

Γίνεται ανθεκτικός ο SARS-CoV-2 στο Paxlovid;

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να αναπτύξει αντοχή στο Paxlovid εάν το φάρμακο δεν εξαλείψει όλο τον ιό την πρώτη φορά. Δύο ξεχωριστές μελέτες καλλιέργησαν τον SARS-CoV-2 σε εργαστήριο και τον εξέθεσαν σε χαμηλά επίπεδα νιρματρελβίρης - του δραστικού αντιιικού συστατικού του Paxlovid - που θα σκότωνε μέρος, αλλά όχι όλο, από τον ιό.
«Τέτοιες δοκιμές έχουν σκοπό να προσομοιώσουν τι μπορεί να συμβεί σε ένα μολυσμένο άτομο που δεν παίρνει ολόκληρο το σχήμα του φαρμάκου ή σε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή που έχει πρόβλημα να καθαρίσει τον ιό», ανέφερε η Science. 34
Μία από τις μελέτες αποκάλυψε ότι ο SARS-CoV-2 ανέπτυξε τρεις μεταλλάξεις μετά από 12 γύρους θεραπείας με nirmatrelvir — «στις θέσεις 50, 166 και 167 στη σειρά των αμινοξέων που συνθέτουν το MPRO». 35 Οι μεταλλάξεις ισοδυναμούσαν με 20πλάσια μείωση της ευαισθησίας του ιού στο nirmatrelvir. 36
Η άλλη μελέτη 37 βρήκε επίσης μεταλλάξεις στις θέσεις 50 και 166, αποκαλύπτοντας ότι όταν εμφανίστηκαν μαζί, ο SARS-CoV-2 έγινε 80 φορές λιγότερο ευαίσθητος στη νιρματρελβίρη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς: 38
«Αντίστροφες γενετικές μελέτες σε ένα ομόλογο σύστημα μολυσματικής κυτταροκαλλιέργειας αποκάλυψαν έως και 80 φορές αντίσταση που παρέχεται από τον συνδυασμό υποκαταστάσεων L50F και E166V. Οι ανθεκτικές παραλλαγές είχαν υψηλή φυσική κατάσταση αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης και εξάπλωσης της αντίστασης.»
Δεν είναι ακόμα άγνωστο τι μπορεί να συμβεί όταν ληφθούν δύο σειρές Paxlovid διαδοχικά για την αντιμετώπιση της ανάκαμψης του COVID-19 — όπως συνέβη με τον Fauci. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν παραλλαγές του COVID-19 που συνεχώς μεταλλάσσονται.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης