Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα φιλοπόλεμα ρωσικά «γεράκια» υποστήριξαν δημοσίως την απόφαση αποχώρησης από τη Kherson αλλά υπάρχει πικρία

Τα φιλοπόλεμα ρωσικά «γεράκια» υποστήριξαν δημοσίως την απόφαση αποχώρησης από τη Kherson αλλά υπάρχει πικρία
Πώς υποδέχτηκαν την ανακοίνωση της αποχώρησης του ρωσικού στρατού από τη Kherson Kadyrov, Prigozin, Simonyan
Σχετικά Άρθρα

κορυφαία πολεμικά γεράκια της Ρωσίας συσπειρώθηκαν πίσω από την απόφαση εγκατάλειψης της ουκρανικής πόλης Kherson, υποστηρίζοντας με γενναιότητα μία από τις πιο ταπεινωτικές υποχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.
Η αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων που πρότεινε ο στρατηγός Sergei Surovikin, ο οποίος ανέλαβε τη συνολική ευθύνη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, σημαίνει ότι η Μόσχα εγκαταλείπει μια στρατηγική πόλη ακριβώς βόρεια της προσαρτημένης Κριμαίας, τη μόνη ουκρανική επαρχιακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο.
Με την Ουκρανία να απειλεί τις ρωσικές δυνάμεις στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου δεν μπορούν εύκολα να εφοδιαστούν, ο Surovikin πρότεινε στον υπουργό Άμυνας Sergey Soigu να δημιουργήσει η Ρωσία νέες αμυντικές γραμμές στην απέναντι όχθη προκειμένου να διαφυλάξει τις ζωές των στρατιωτών.
Ο Soigu συμφώνησε και διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν.
Την απόφαση ωστόσο - η οποία χαρακτηρίστηκε από έναν Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ ως «μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού»- έσπευσαν ωστόσο να υπερασπιστούν ορισμένοι από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές του πολέμου ως μια σοφή και αναγκαία ενέργεια.
«Αφού ζύγισε όλα τα υπέρ και τα κατά, ο στρατηγός Surovikin έκανε τη δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες για χάρη ηχηρών δηλώσεων και στη διάσωση των ανεκτίμητων ζωών των στρατιωτών», δήλωσε ο Ramzan Kadyrov, ο Τσετσένος ηγέτης που έχει συχνά προτρέψει για μια πιο επιθετική προσέγγιση στον πόλεμο και έχει ζητήσει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος.
Μια άλλη φωνή του πολέμου - ο Yevgeny Prigozin, ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner που πολεμά για τη Ρωσία στην Ουκρανία - δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti το εξής:
«Η απόφαση που έλαβε ο Surovikin δεν είναι εύκολη, αλλά ενήργησε σαν άνθρωπος που δεν φοβάται την ευθύνη».
Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του κρατικού μέσου ενημέρωσης RT προχώρησε ακόμη περισσότερο, συγκρίνοντας την υποχώρηση με την απόφαση του στρατηγού Μιχαήλ Κουτούζοφ να εγκαταλείψει τη Μόσχα στον Ναπολέοντα το 1812 για χάρη της διατήρησης του στρατού του και της σωτηρίας της Ρωσίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Simonyan επέκρινε δριμύτατα τη χαοτική στρατιωτική επιστράτευση της Ρωσίας, ενώ τόσο ο Kadyrov όσο και ο Prigozin - πριν από τον διορισμό του Surovikin - καυτηρίασαν τη διεξαγωγή του πολέμου και κριτίκαραν ορισμένους από τους επικεφαλής στρατηγούς.
Η σειρά των υποστηρικτικών τους δηλώσεων τις τελευταίες ώρες δηλώνει μια συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο.

Πικρή η γεύση της υποχώρησης

Αλλά οι δηλώσεις τους μόλις και μετά βίας συγκαλύπτουν την πικρή γεύση της υποχώρησης, τονίζει το Reuters.
«Ξέρω σίγουρα ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη για κανέναν. Ούτε για εκείνους που την πήραν, ούτε για εκείνους από εμάς που εξακολουθούσαμε να προσευχόμαστε να μην συμβεί», δήλωσε η Simonyan.
Η Ρωσία εγκαταλείπει τόσο ένα συμβολικό βραβείο - μια πόλη που ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη του 18ου αιώνα - όσο και ένα στρατηγικό σημείο στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, λίγες εβδομάδες αφότου διακήρυξε την προσάρτησή της, μαζί με άλλες ουκρανικές περιοχές, αναφέροντας ότι θα είναι μέρος της Ρωσίας «για πάντα».
Ανάλογα με το με πόση ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η Ρωσία θα καταφέρει να αποσύρει τους στρατιώτες και τον εξοπλισμό της, η αποχώρηση αυτή μπορεί να τη θέσει σε ισχυρότερη θέση για να διατηρήσει άλλες γραμμές του μετώπου στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Rob Lee.
Αλλά, όπως είπε ο ίδιος, η παραχώρηση της Kherson στην Ουκρανία θα έθετε τη ρωσική Κριμαία εντός της εμβέλειας των ουκρανικών συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων και των αμερικανικών πυραύλων HIMARS.
Η απώλεια της πόλης αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει τη δημόσια κριτική, καθώς μεγάλες προπαγανδιστικές φωνές όπως ο Prigozin  και ο Kadyrov έχουν εστιάσει την οργή τους στους στρατηγούς του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης