Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφού η Ρωσία «υποχωρεί», γιατί η Ουκρανία θέλει συνθηκολόγηση; - Η Δύση ωριμάζει και πλέον λαμβάνει τα μηνύματα

Αφού η Ρωσία «υποχωρεί», γιατί η Ουκρανία θέλει συνθηκολόγηση; - Η Δύση ωριμάζει και πλέον λαμβάνει τα μηνύματα
Tα δυτικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να διαρρεύσει φήμες σχετικά με μυστικές εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση…
Σχετικά Άρθρα

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία – αν και δεν είπε κάτι νέο.
Οι όροι του διαλόγου που θέτει ο Zelensky… περιλαμβάνουν την «την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, τον σεβασμό της Χάρτας του ΟΗΕ, την αποζημίωση για όλες τις απώλειες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, την τιμωρία κάθε εγκληματία πολέμου και εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».
Λίγες ώρες αργότερα, το Κίεβο, εκπροσωπούμενο από τον γραμματέα του NSDC, Alexei Danilov, κάλεσε για άλλη μια φορά τη Δύση να προμηθεύσει με επιπλέον όπλα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Αυτή, λοιπόν, η ομιλία του Zelensky είναι ενδιαφέρουσα όχι τόσο για το περιεχόμενό της, όσο για το «περιβάλλον» της, αφού βάσει αυτής διαμορφώθηκε μια κατάσταση εντατικοποίησης των συζητήσεων στο δυτικό πεδίο πληροφοριών, που συναρτάται με την ανάγκη για διάλογο με τη Μόσχα.

Φήμες

Tα δυτικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να διαρρεύσoυν φήμες σχετικά με μυστικές εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, πολύς θόρυβος προκλήθηκε από την πληροφορία της Wall Street Journal ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Jake Sullivan είχε επαφές με τον βοηθό του Προέδρου της Ρωσίας για Εξωτερικές Υποθέσεις Yuri Usakov και τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolaj Patrusev επί αρκετούς μήνες.
Επιπλέον, ο Sullivan επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι σκοπός της αλληλεπίδρασης ήταν να μειωθεί ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο γεγονός από αυτό που του αρμόζει.
Επί του παρόντος, η Ουάσιγκτον κυβερνάται από «γεράκια», όπως ο υπουργός Εξωτερικών Αnthony Blinken).
Ο Sullivan, που πιο σωστά δεν αποκαλείται ούτε καν «περιστέρι», αλλά απλώς πραγματιστής, έχει απομακρυνθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Από την άλλη, θα ήταν λάθος να απορρίψουμε τις τελευταίες ειδήσεις ως άσχετες και ασήμαντες φλυαρίες.
Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού αυτήν τη στιγμή μπορεί κανείς να παρατηρήσει, αν όχι σημείο καμπής, αλλά ήδη μια εντελώς σαφή αύξηση της δραστηριότητας και των θέσεων αυτών οι οποίοι είναι υπέρ της μείωσης της έντασης και της ειρήνευσης.
Χθες (8/11), η ιταλική La Stampa μοιράστηκε μια είδηση, σύμφωνα με την οποία το Βατικανό είναι έτοιμο να παράσχει την επικράτειά του για διαπραγματεύσεις.
Παρεμπιπτόντως, ο Ρώσος πρέσβης στο Βατικανό υπογράμμισε τη βοήθεια του Πάπα στην ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Μια ενδιαφέρουσα διαρροή κυκλοφόρησε επίσης από τη La Repubblica: φέρεται ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες «στήνουν» το Κίεβο για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, μετά την «ανακατάληψη» της Χερσώνας.
Η λογική αυτής της θέσης δεν είναι πολύ σαφής: γιατί ο Zelensky να πήγαινε σε διαπραγματεύσεις, έστω και «από θέση ισχύος», σε περίπτωση στρατιωτικής επιτυχίας;
Αλλά το γεγονός αυτών των φημών μπαίνει στο θησαυροφυλάκιο των αποδείξεων ότι τα ειρηνευτικά συναισθήματα ωριμάζουν και εντείνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.
Θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε αυτά τα αισθήματα ως φιλορωσικά ενώ μπορούν να ονομαστούν ειρηνευτικά μάλλον υπό όρους.

Η Δύση ωριμάζει…

Το θέμα είναι διαφορετικό: Στη Δύση, σε ορισμένους κύκλους, αρχίζει η διαδικασία της συνειδητοποίησης και, το πιο σημαντικό, της αποδοχής της πραγματικότητας
Φυσικά, καταλύτης δεν ήταν η κρίση, η οποία έπληξε κυρίως τα πιο ευάλωτα και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού στη Δύση.
Η ευρωπαϊκή και η αμερικανική μεσαία τάξη δεν έχουν νιώσει ακόμη τις κακουχίες.
Τα έξοδα, φυσικά, έχουν αυξηθεί, αλλά όχι σε κρίσιμο επίπεδο, και υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο ασφάλειας.
Το πρόβλημα είναι διαφορετικό: όλα αυτά τα υποστηρικτικά μέτρα που ελήφθησαν και σχεδιάστηκαν είναι σαν να εφαρμόζεις χανζαπλάστ σε μια σοβαρή πληγή από σφαίρα.
Και αν ένας ευημερών δυτικός πολίτης έχει την πολυτέλεια να μην ανησυχεί πολύ για το μέλλον, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί κάπως, τότε το βάθος της αβύσσου αρχίζει να φτάνει στο τοπικό (ιδιαίτερα ευρωπαϊκό) κατεστημένο, στο χείλος του οποίου ισορροπούν.
Ναι, απ' ό,τι φαίνεται, η Δύση θα περάσει αυτόν τον χειμώνα.
Αλλά οι ελίτ της βρέθηκαν σε μια ξεχασμένη και εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση, αφού αναγκάζονται να σκεφτούν τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα - και οι προοπτικές του είναι ήδη τρομακτικές.
Τρεις δεκαετίες παγκόσμιας ηγεμονίας είχαν επιπτώσεις στην ποιότητα της τεχνογνωσίας και της λήψης αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι ο ορίζοντας προγραμματισμού εκεί στις περισσότερες περιπτώσεις μειώθηκε σε αρκετούς μήνες (μέγιστο - ένα χρόνο) και το τύπωμα χρήματος έγινε η λύση σε τυχόν προβλήματα.
Όμως το 2022 άλλαξε τα πάντα: η μηχανή του δολαρίου καταρρέει μπροστά στα μάτια μας, τα γεγονότα στον κόσμο δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το σενάριο, οι προοπτικές φαίνονται ειλικρινά ζοφερές - και δεν υπάρχουν πόροι για να ξεπεραστεί η επιδεινούμενη κρίση.
Η Ρωσία συνεχίζει να αντέχει την άνευ προηγουμένου πίεση — και δεν υποφέρει πολύ από αυτή την άποψη.
Η ηπειρωτική Ευρώπη έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τον ρόλο της ως σφαγίου, και μάλιστα αρχίζει δειλά δειλά να εκφράζει ενστάσεις.
Στη Βρετανία, αυτός είναι ο τρίτος πρωθυπουργός μέσα σε έναν χρόνο, και οι δύο προηγούμενοι, λόγω των υπερφιλοδοξιών τους και του αγώνα τους κατά της Ρωσίας, κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την εθνική οικονομία.

Αλλαγή νοοτροπίας

Γενικά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα άρχισαν να τρυπώνουν στα κεφάλια μέρους των δυτικών ελίτ ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη Μόσχα.
Όμως, βλέποντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας, δεν πρέπει να εμπνέεται κανείς και να ελπίζει σε μια γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης.
Αντιθέτως, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Αλλά η αλλαγή νοοτροπίας που έχει ξεκινήσει στη Δύση είναι χρήσιμη για τους Ρώσους τουλάχιστον με δύο τρόπους.
Πρώτον, από το γεγονός ότι εισάγει μια διάσπαση στη μέχρι τώρα παγιωμένη θέση των αντιπάλων της, που δημιουργεί χώρο για επιπλέον ευκαιρίες.
Και δεύτερον, το να διαμένεις σε μια χώρα ψευδαισθήσεων για το απαραβίαστο της δυτικής ηγεσίας ανθρώπων που ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα πυρηνικά κουμπιά είναι απλώς επικίνδυνο.
Και όσο πιο ενεργά προχωρά η διαδικασία αφύπνισης του δυτικού κατεστημένου, τόσο το καλύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης