Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Έκρηξη» σε υψηλά 20ετίας για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

ΗΠΑ: «Έκρηξη» σε υψηλά 20ετίας για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε σε 7,14% από 7,06%
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, λόγω Fed, με τη ζήτηση να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμη του πληθωρισμού, έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αγορά κατοικίας.
Ο εβδομαδιαίος όγκος αιτήσεων μειώθηκε κατά 0,1% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών.
Το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου με προσαρμοσμένα υπόλοιπα δανείων (647.200 δολάρια ή λιγότερο) αυξήθηκε σε 7,14% από 7,06%.
"Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την είδηση ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Το 30ετές σταθερό επιτόκιο παρέμεινε πάνω από το 7% για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με αυξήσεις για τους περισσότερους τύπους δανείων", δήλωσε ο Joel Kan, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA.

Αναχρηματοδοτήσεις δανείων

Η ζήτηση αναχρηματοδοτήσεων, μειώθηκε επιπλέον 4% για την εβδομάδα και ήταν μειωμένη κατά 87% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ξεκίνησαν φέτος γύρω στο 3%, οπότε έχουν απομείνει πολύ λίγοι δανειολήπτες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αναχρηματοδότηση με τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια.
Η ζήτηση για αναχρηματοδότηση βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 22 ετών.
Οι αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 1% την εβδομάδα.
Αν και δεν ήταν σημαντική κίνηση, ήταν η πρώτη αύξηση σε έξι εβδομάδες.
Η ζήτηση για αγορά, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 41% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κοντά σε χαμηλό επτά ετών.
Το μερίδιο της δραστηριότητας των ενυπόθηκων δανείων με ρυθμιζόμενο επιτόκιο (ARM) αυξήθηκε στο 12% του συνόλου των αιτήσεων.
Τα ARMs προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια, και ενώ θεωρούνται πιο επικίνδυνα δάνεια, τα επιτόκια τους μπορούν να είναι σταθερά για έως και 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης