Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Ισορροπία τρόμου στη Γερουσία - Θρίλερ για τέσσερις έδρες – Τρεις θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι για την απόλυτη νίκη

Εκλογές ΗΠΑ: Ισορροπία τρόμου στη Γερουσία - Θρίλερ για τέσσερις έδρες – Τρεις θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι για την απόλυτη νίκη
Εάν δεν γίνει η ανατροπή τότε οι Δημοκρατικοί θα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας
Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το εκλογικό θρίλερ για τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς η έκβαση σε τέσσερις Πολιτείες θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πολιτική αποτίμηση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Με τους Ρεπουμπλικάνους να απέχουν μόλις 19 έδρες από το να κατακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που θεωρείται πως θα το καταφέρουν σχετικά εύκολα, τα βλέμματα είναι στραμμένα το τι θα συμβεί στη Γερουσία.
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο στη Γερουσία, τότε θα έχουν κάνει την απόλυτη ανατροπή σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2020 και θα έχουν το πάνω χέρι στο Κογκρέσο.
Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τότε θα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τα χειρότερα για τη διακυβέρνηση Biden και να αμφισβητήσουν πλήρως τη ρητορική των Ρεπουμπλικάνων για μια δυναμική επιστροφή και για ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενόψει των προεδρικών του 2024.
Επίσης, είναι σαφές πως αν οι Δημοκρατικοί δεν χάσουν τη Γερουσία – κάτι που είχαν προεξοφλήσει τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις – τότε ο πρόεδρος Biden θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά και να εφαρμόσει μέρος της πολιτικής του ατζέντας, παρά τα προβλήματα που ούτως ή άλλως θα του δημιουργήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι θα έχουν τον έλεγχο της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, θεωρείται μια νίκη του Biden, αν ληφθεί υπόψη ότι αντίστοιχο πολιτικό επίτευγμα, δηλαδή να διατηρήσει τη Γερουσία Δημοκρατικός πρόεδρος σε ενδιάμεσες εκλογές είχε να καταγραφεί από την προεδρία του J.F. Kennedy.

Οι τέσσερις Πολιτείες – κλειδιά

Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 48 έδρες έναντι 47 των Ρεπουμπλικάνων και ενώ απομένουν ακόμα 5 Πολιτείες για να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα και η νέα ισορροπία στη Γερουσία.
Δεδομένου όμως ότι στην Πολιτεία της Αλάσκα, οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση της Γερουσίας προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι προφανές πως μιλάμε για την απόλυτη ισορροπία με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν από 48 έδρες.
Άρα όλα θα κριθούν στις 4 Πολιτείες που απομένουν.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • Την Αριζόνα, όπου με καταμετρημένο το 68% των ψήφων, προηγείται με διαφορά 107.000 ψήφων ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Mark Kelly του Ρεπουμπλικάνου, Blake Masters
  • Την Τζόρτζια όπου με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, προηγείται με λιγότερους από 20.000 ψήφους, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Raphael Warnock έναντι του Ρεπουμπλικάνου Herschel Walker
  • Την Νεβάδα, όπου με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, προηγείται με πάνω από 20.000 ψήφους ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Adam Laxalt έναντι της Δημοκρατικής Catherine Cortez Masto, κάτι που αν είναι και το τελικό αποτέλεσμα θα σημάνει ότι η Πολιτεία αλλάζει χέρια
  • Το Ουισκόνσιν, όπου με καταμετρημένο το 94% των ψήφων προηγείται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων με λιγότερο περισσότερους από 32.000 ψήφους Ron Johnson έναντι του Δημοκρατικού Mandela Barnes.
6666665.JPG

Τα σενάρια

Εφόσον παραμείνουν αυτές οι ισορροπίες τότε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν από 50 έδρες στη Γερουσία, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αλλάξουν οι σημερινές ισορροπίες, καθώς και σήμερα τα δύο κόμματα διαθέτουν από 50 έδρες.
Συνεπώς ο έλεγχος της Γερουσίας θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, μια και η ενισχυμένη ψήφος της αντιπροέδρου Kamala Harris είναι αυτή που δίνει την πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς.
Επομένως, για να μπορέσουν οι Ρεπουμπλικάνοι να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, θα πρέπει αφενός να διατηρήσουν το προβάδισμα που έχουν σε Νεβάδα και Ουισκόνσιν και παράλληλα να κερδίσουν μια από τις Τζόρτζια και Αριζόνα.
Πρόκειται για ένα σενάριο που κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να υλοποιηθεί, εάν κρίνει κανείς πως στη Τζόρτζια ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υπολείπεται λιγότερο από 20.000 ψήφους του Δημοκρατικού αντιπάλου του.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι 20.000 ψήφοι είναι που χωρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους από την απόλυτη νίκη και εκλογικό θρίαμβο, και τους Δημοκρατικούς από την πολιτική επιβίωση στο διασυρμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης