Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πωλήσεις μετοχών Tesla από τον Elon Musk μετά το deal με το Twitter - Φόβοι για την αυτοκινητοβιομηχανία

Νέες πωλήσεις μετοχών Tesla από τον Elon Musk μετά το deal με το Twitter - Φόβοι για την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 52% φέτος, ενώ έχουν χάσει 42% από τότε που ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε την προσφορά του για το Twitter

Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι πούλησε κι άλλες μετοχές της Tesla αξίας 3,95 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις του σε σχεδόν 20 δισ. δολάρια από τότε που ξεκίνησε την προσφορά εξαγοράς του Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων φέτος.

Ο σκοπός των τελευταίων πωλήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Παρασκευής και Τρίτης, σύμφωνα με την κανονιστική κατάθεση, δεν αποκαλύφθηκε.
Αλλά οι ανησυχίες του Musk ότι θα χρειαστεί να πουλήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Tesla για να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter έχουν επηρεάσει την τιμή της μετοχής της ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους.
Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 52% φέτος, ενώ έχουν χάσει 42% από τότε που ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε την προσφορά του για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τον Απρίλιο.

Υπάρχουν κεφάλαια;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla εμφανίστηκε να ισχυρίζεται ότι είχε επαρκή κεφάλαια για να ολοκληρώσει τη συμφωνία με το Twitter μετά την αρχική πώληση μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας 8,5 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο.
Εκείνη την εποχή, έγραψε στο Twitter: "Δεν προγραμματίζονται περαιτέρω πωλήσεις της TSLA μετά τη σημερινή ημέρα".
Ωστόσο, συνέχισε να πουλάει μετοχές της Tesla αξίας 6,9 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο και συνέδεσε τη δεύτερη πώληση άμεσα με την ανάγκη πληρωμής της πλατφόρμας.
Οι συναλλαγές του Αυγούστου έγιναν σε μια περίοδο που ο Musk προσπαθούσε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.
Ερωτηθείς στο Twitter αν οι πωλήσεις ήταν οι τελευταίες που σχεδίαζε, απάντησε: "Ναι. Στην (ελπίζω απίθανη) περίπτωση που το Twitter αναγκάσει αυτή τη συμφωνία να κλείσει και κάποιοι εταίροι στο μετοχικό κεφάλαιο δεν τα καταφέρουν, είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια επείγουσα πώληση μετοχών της Tesla".

Και τραπεζικό χρέος για την εξαγορά του Twitter

Οι τελευταίες πωλήσεις του Musk ξεκίνησαν μια εβδομάδα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το Twitter.
Η διάθεση 19,5 εκατ. μετοχών πραγματοποιήθηκε σε μέση τιμή περίπου 202 δολάρια ανά μετοχή.
Αυτό συγκρινόταν με μια μέση τιμή μετοχής προσαρμοσμένη στο split των 290 δολαρίων κατά τη στιγμή των προηγούμενων πωλήσεων μετοχών του, τον Αύγουστο.
Ο Musk κανόνισε να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter με 12,7 δισ. δολάρια τραπεζικού χρέους και ανακοίνωσε επίσης 7 δισ. δολάρια δεσμεύσεων για μετοχές από άλλους επενδυτές φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί με περισσότερα από 24 δισ. δολάρια από το τίμημα της αγοράς.
Οι σύμβουλοί του συνέχισαν να αναζητούν άλλους επενδυτές, αν και δεν είναι σαφές πόσα επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια μπόρεσε να προσελκύσει.
Ο συνιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, συμφώνησε επίσης να δεσμεύσει το δικό του μερίδιο, αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, για να υποστηρίξει την αγορά του Musk, μειώνοντας περαιτέρω την πίεση χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης