Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ενδιάμεσες εκλογές «τρομάζουν» τον Zelensky - Έκκληση στις ΗΠΑ για ενότητα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Οι ενδιάμεσες εκλογές «τρομάζουν» τον Zelensky - Έκκληση στις ΗΠΑ για ενότητα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος
Ο διαφαινόμενος θρίαμβος των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τρομάζει τον Zelensky
Σχετικά Άρθρα

Ο διαφαινόμενος θρίαμβος των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τρομάζει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος ανησυχεί ότι θα χάσει τη στήριξη του σημαντικότερου συμμάχου του απέναντι στη Ρωσία, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy έχει προειδοποιήσει ότι τα μέλη του κόμματός του δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία.
Δημοσκόπηση του Pew Research Center τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 32% των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο.
Πρόκειται για αύξηση από μόλις 9% τον Μάρτιο.
Την ίδια περίπου περίοδο, το ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι ανησυχούν εξαιρετικά ή πολύ για την ήττα της Ουκρανίας μειώθηκε από 55% τον Μάιο σε 38% τον Σεπτέμβριο.

Έκκληση για ενότητα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να διατηρήσουν ακλόνητη ενότητα μέχρι την «αποκατάσταση της ειρήνης» στην Ουκρανία, την ώρα που διεξάγονται στις ΗΠΑ οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων απειλούν να επηρεάσουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.
«Σας ζητώ να διατηρήσετε ακλόνητη ενότητα, όπως σήμερα, μέχρι την ημέρα που θα ακούσουμε αυτά τα σημαντικά λόγια που έχουμε ονειρευτεί, μέχρι να ακούσουμε ότι η ειρήνη έχει τελικά αποκατασταθεί", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο αποδεχόμενος το αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Ο Zelensky ευχαρίστησε τον πρόεδρο Biden, τα δύο κόμματα του Κογκρέσου και κάθε έναν αμερικανό πολίτη για την σημαντική οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι τιμή του η παρασημοφόρησή του με το Μετάλλιο της Ελευθερίας της Φιλαδέλφειας και το αφιέρωσε "σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της Ουκρανίας" που "δείχνουν στο μεγαλύτερο αυταρχικό καθεστώς του κόσμου ότι μόνο την ήττα μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία".
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στους "ηρωικούς στρατιώτες, στους εθελοντές και τους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα που αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση για τους κατοίκους όταν οι ρωσικοί πύραυλοι και τα ιρανικά drones πλήττουν τους ηλεκτρικούς σταθμούς".
"Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη λέξη για μας, είναι αυτή που ενώνει πραγματικά όλους τους Ουκρανούς", τόνισε.

O αντιπερισπασμός των Δημοκρατικών

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων στην Ουκρανία ώστε να μην καταλήξουν τα αμερικανικά όπλα στην μαύρη αγορά αλλά και στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «Σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης εκτροπής ορισμένων προηγμένων συμβατικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη» ωστόσο είναι προφανώς ότι αποτελεί εργαλείο των δημοκρατικών που βλέπουν μεγάλη ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου, η ζήτηση για χρήση όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να «εμποδίζει τη διάδοση φορητών όπλων στη μαύρη αγορά και κατευθυνόμενων όπλων για το πεζικό».
Μάλιστα αναφέρεται στην ικανότητα των φιλορωσικών δυνάμεων να κατάσχουν ορισμένα ουκρανικά όπλα.
Το state department πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες ώστε όπλα να πέσουν στα χέρια ιδιωτών μέσω κλοπής ή παράνομων πωλήσεων, δημιουργώντας μερικές φορές μαύρες αγορές».
Είναι μια παράδοξη κατάσταση όταν οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα όπλα τους, τα οποία προορίζονταν για την Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, μπορούν να αγοραστούν στην μαύρη αγορά.
Ουσιαστικά, τέτοια όπλα έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν και σε χέρια τρομοκρατών, για παράδειγμα.
Έχει αποκαλυφθεί ότι τα αμερικανικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία μπορούν πλέον να βρεθούν σε χαμηλές τιμές σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη φήμη και την εικόνα της κυβέρνησης Biden.
Το state department δημοσίευσε αυτό το σχέδιο ως αντιπερισπασμό για να δείξει ότι η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει την κατάσταση των όπλων στην Ουκρανία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ζητήσει λογοδοσία για το που καταλήγουν τα αμερικανικά χρήματα και όπλα στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης