Διεθνή

SSM και Bundesbank προειδοποιούν: Τα υψηλά επιτόκια απειλούν τις τράπεζες

SSM και Bundesbank προειδοποιούν: Τα υψηλά επιτόκια απειλούν τις τράπεζες
Οι γερμανικές τράπεζες εξαντλούν τα αποθεματικά τους
Σχετικά Άρθρα
Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται και οι χρηματοπιστωτικές αγορές χαρακτηρίζονται από έντονο volatility, υπογράμμισε ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.
Με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ, οι τράπεζες προσβλέπουν σε μεγαλύτερα κέρδη μετά από μια δεκαετία κατά την οποία τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και η μέτρια ανάπτυξη έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους τους.
Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ Andrea Enria δήλωσε ότι οι περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης θα τα πάνε καλά αν τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω, πράγμα που συνήθως σημαίνει ότι μπορούν να χρεώνουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους κατά την επέκταση των πιστώσεων.

Ποιες τράπεζες θα δυσκολευτούν περισσότερο

Προειδοποίησε όμως ότι ορισμένες τράπεζες θα δυσκολευτούν περισσότερο, ιδίως οι δανειστές που επικεντρώνονται στους καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να είναι απρόθυμοι να δανειστούν καθώς παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής.
Ο Enria δήλωσε ότι μια επισκόπηση της ΕΚΤ σε δείγμα τραπεζών διαπίστωσε ότι οι περισσότερες θα αποκόμιζαν μεγαλύτερα κέρδη αν τα επιτόκια αυξάνονταν κατά 200 μονάδες βάσης, ακόμη και αν συνυπολογιζόταν η βραδύτερη ανάπτυξη, ενώ τα κεφαλαιακά τους αποθέματα θα επιδεινώνονταν μόνο οριακά.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στους καταναλωτές και στον δημόσιο τομέα θα δυσκολευτούν περισσότερο.
"Η εξάντληση κεφαλαίου θα ήταν μεγαλύτερη για ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως οι καταναλωτικοί δανειστές και οι τράπεζες προώθησης και ανάπτυξης", δήλωσε ο Enria, ο οποίος προεδρεύει του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε γερμανική τραπεζική εκδήλωση.
Ειδικότερα, το ένα τέταρτο των δανειστών λιανικής και διαφοροποιημένων δανείων θα δεχόταν πλήγμα άνω των 200 μονάδων βάσης στον δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1, το αγαπημένο μέτρο της ΕΚΤ για το κεφάλαιο μιας τράπεζας, πρόσθεσε ο Enria.
Η επισκόπηση της ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι τράπεζες υποθεματοφυλακής (custodian banks), οι εταιρικοί δανειστές και οι τράπεζες προώθησης ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες σε μια διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων - μια αύξηση του πριμ που ζητούν οι δανειστές όταν χορηγούν πίστωση σε πιο αδύναμους δανειολήπτες.

Bundesbank: Προειδοποιεί για πλήγμα στις γερμανικές τράπεζες

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank Joachim Wuermelling δήλωσε ότι οι γερμανικές τράπεζες εξαντλούν τα αποθεματικά τους για τις ζημίες και επομένως μπορεί να δεχθούν πλήγμα εάν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων συνεχίσουν να μειώνονται καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.
"Εάν οι τιμές των τίτλων συνεχίσουν να πέφτουν, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει όλο και περισσότερο τις καταστάσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών", δήλωσε ο Wuermelling, ο οποίος συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης