Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Elon Musk έχει νέους φίλους: Τη Ρωσία, την Κίνα και το... Ισλαμικό Κράτος

Ο Elon Musk έχει νέους φίλους: Τη Ρωσία, την Κίνα και το... Ισλαμικό Κράτος
Η πίεση από τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς είναι μια κρίσιμη πρώιμη δοκιμασία της προθυμίας του Musk να αστυνομεύσει τη νέα του πλατφόρμα
Σχετικά Άρθρα
Ο Elon Musk έχει μερικούς νέους σούπερ θαυμαστές: Ρωσία, Κίνα και Ισλαμικό Κράτος.
Αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι που συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα - ακόμη και ορισμένοι τζιχαντιστές - τον προέτρεψαν να άρει τους περιορισμούς στη χρήση της πλατφόρμας.
Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις τους έχουν πέσει στο κενό.

Αυξάνονται τα αιτήματα για επιστροφή

Όμως τα επανειλημμένα αιτήματα - μεταξύ άλλων και από προσωπικότητες υψηλού προφίλ όπως η Maria Zakharova, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας - αποτελούν μέρος των προσπαθειών αυτών των ατόμων να χρησιμοποιήσουν την εξαγορά του Musk ως ευκαιρία για να επιστρέψουν στο Twitter.
Οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες στη Δύση έχουν ήδη αναγγείλει την ιδιοκτησία του Musk ως μήνυμα ότι μπορούν να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο περιεχόμενο γεμάτο μίσος και δυνητικά παράνομο περιεχόμενο με ελάχιστη ή καθόλου αντίσταση.
Τώρα, λογαριασμοί Twitter που υποστηρίζονται από το ρωσικό και το κινεζικό κράτος έχουν υιοθετήσει το ίδιο επιχείρημα για την ελευθερία του λόγου, απαιτώντας από την πλατφόρμα να τους επαναφέρει, να αφαιρέσει τις ετικέτες που χαρακτηρίζουν αυτούς τους λογαριασμούς ως συνδεδεμένους με το Πεκίνο ή τη Μόσχα και να τους επιτρέψει να δημοσιεύουν πιο ελεύθερα, μεταξύ άλλων για καυτά θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
"Το κάνουν αυτό για να ανέβουν στο τρένο τώρα που η δεξιά κοινότητα ασκεί πίεση στη Musk", δήλωσε ο Felix Kartte, ανώτερος σύμβουλος της Reset, μιας ομάδας πίεσης για την τεχνολογική υπευθυνότητα.
"Το πιέζουν επειδή όλοι οι άλλοι πιέζουν και τον Musk".
Εκπρόσωπος του Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η εταιρεία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι πολιτικές της σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο μίσους δεν έχουν αλλάξει μετά την εξαγορά του Musk.

Προς αλλαγή του προφίλ του Twitter

Η πίεση είναι μια κρίσιμη πρώιμη δοκιμασία της προθυμίας του Musk να αστυνομεύσει τη νέα του πλατφόρμα.
Οι φόβοι αυξάνονται ήδη ότι υπό την ηγεσία του, το Twitter θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί ώστε να γίνει ένα πιο τοξικό μέρος για πολιτική συζήτηση - και ενδεχομένως να υποκινήσει ακόμη και την αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού ή της ξένης παρέμβασης στις δυτικές δημοκρατίες.
Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από τους λογαριασμούς που υποστηρίζονται από το ισλαμικό κράτος και τους τζιχαντιστές έρχεται καθώς το Twitter υφίσταται μια θεμελιώδη αλλαγή υπό τον Musk.
Ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος απέλυσε την Παρασκευή τους μισούς υπαλλήλους της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων πολλών σε ανώτερες θέσεις δημόσιας πολιτικής και συντονιστές περιεχομένου.
Μετά την εισβολή των δυνάμεων του Vladimir Putin στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις που απαγόρευαν περιεχόμενο από οργανισμούς όπως το ρωσικό RT και το Sputnik, μια κίνηση που ανάγκασε το Twitter να υιοθετήσει τους δικούς του περιορισμούς, τους οποίους επέκτεινε πέρα από τα σύνορα του μπλοκ των 27 χωρών.
Τώρα ανώτερα στελέχη του RT - και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου - απαιτούν από το Musk να άρει αυτά τα μέτρα.
Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του RT, και άλλοι εξέχοντες δημοσιογράφοι του RT, έστειλαν μηνύματα στον Musk τις ημέρες πριν και μετά την εξαγορά για να τον παροτρύνουν να τερματίσει τις λεγόμενες σκιώδεις απαγορεύσεις κατά του ειδησεογραφικού οργανισμού που συνδέεται με το κράτος.
Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν το περιεχόμενο του RT να μην εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι κάνουν αναζήτηση στο Twitter.
Κινέζικοι λογαριασμοί τάχθηκαν επίσης σε αυτά τα αιτήματα.
Ενώ το Πεκίνο μπλοκάρει το Twitter για το εγχώριο κοινό του, οι αξιωματούχοι της χώρας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να διαδώσουν προπαγάνδα και να επιτεθούν σε άλλους χρήστες που ασκούν κριτική στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πιέζουν επίσης να επιστρέψουν στην πλατφόρμα.
Μέσα στις διαδικτυακές κοινότητες των τζιχαντιστών, η εξαγορά του Twitter από τον Musk χαιρετίστηκε ως ευκαιρία επιστροφής.
Πριν από το 2015, οι λογαριασμοί που σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευαν αδιακρίτως, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και εικόνων αποκεφαλισμών και άλλων πράξεων βίας.
Τα τελευταία επτά χρόνια, τα εργαλεία συγκράτησης περιεχομένου του Twitter είχαν αναγκάσει την εν λόγω δραστηριότητα να μειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης