Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβεβαιώνει επικοινωνία με Ρωσία ο Sullivan (ΗΠΑ) - Νέες αποκαλύψεις για μυστικές επαφές σχετικά με τα πυρηνικά

Επιβεβαιώνει επικοινωνία με Ρωσία ο Sullivan (ΗΠΑ) - Νέες αποκαλύψεις για μυστικές επαφές σχετικά με τα πυρηνικά
Ο Sullivan επιβεβαίωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας παραμένουν ανοιχτοί
Σχετικά Άρθρα
Oι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας παραμένουν ανοιχτοί παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, όπως μεταδίδει το BBC, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι είχε ο ίδιος απευθείας συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, μετά τη Wall Street Journal και το Reuters επικαλείται πηγή που κάνει λόγο για μυστικές επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Sullivan, μιλώντας στη Νέα Υόρκη στις 7 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι είναι "προς το συμφέρον" της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την επαφή με το Κρεμλίνο.
Τα σχόλια του Sullivan ήρθαν μετά από το δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο είχε πραγματοποιήσει μυστικές συνομιλίες με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να επεκταθεί ή να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση.
Η Washington Post, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει ιδιωτικά την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ένα άνοιγμα σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς το State Department δήλωσε ότι η Μόσχα κλιμακώνει τον πόλεμο και δεν επιθυμεί σοβαρά να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων δεν είχε στόχο να ωθήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών.
Ο Sullivan δήλωσε σε δημόσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση Biden έχει "υποχρέωση να επιδιώξει τον διάλογο" και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να "καταστήσει τους δράστες των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία υπεύθυνους για όσα έχουν κάνει".
Ο Sullivan δεν διευκρίνισε τους διαύλους επικοινωνίας που διατηρούσαν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, αλλά επέμεινε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν "ξεκάθαρη εικόνα για το με ποιον έχουμε να κάνουμε", μετέδωσε το BBC.
Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ταξίδεψε στο Κίεβο στις 4 Νοεμβρίου και υποσχέθηκε την "ακλόνητη και αταλάντευτη" υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία.

Τι αποκαλύπτει το Reuters

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Jake Sullivan, διεξήγαγε μυστικά συνομιλίες με αξιωματούχους της Ρωσίας, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να γενικευθεί ή να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων.
Η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως οι επαφές του κ. Σάλιβαν με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους συνεχίζονται.
Στις συνομιλίες αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal.
Το Κρεμλίνο δεν θέλησε χθες να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης