Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζει την αποεπένδυση από τις τράπεζες η Ιρλανδία – Πούλησε το 5% της ΑΙΒ έναντι σχεδόν 400 εκατ. ευρώ

Συνεχίζει την αποεπένδυση από τις τράπεζες η Ιρλανδία – Πούλησε το 5% της ΑΙΒ έναντι σχεδόν 400 εκατ. ευρώ

Η Ιρλανδία διοχέτευσε 64 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 40% της τότε ετήσιας οικονομικής της παραγωγής (ΑΕΠ) πριν από μία δεκαετία

Η Ιρλανδία πούλησε το 5% της Allied Irish Banks (AIB) σε θεσμικούς επενδυτές έναντι 396,6 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας πώλησης τραπεζικών συμμετοχών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το Δουβλίνο άρχισε να πωλεί σταδιακά μετοχές της AIB για πρώτη φορά μετά την ΑΜΚ του 2017 στις αρχές του έτους, μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης μετοχών, και το τελευταίο placement σηματοδότησε τη δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που πουλάει μερίδιο 5% άπαξ.
Ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης, στα 2,96 ευρώ ανά μετοχή μέσω επιταχυνόμενου book building, το συνολικό μέγεθος της ιρλανδικής συμμετοχής θα μειωθεί στο 57% από 62%, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe.
Το μερίδιο του κράτους ανερχόταν σε 71% στις αρχές του έτους.

Η διάσωση των τραπεζών

Η Ιρλανδία διοχέτευσε 64 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 40% της τότε ετήσιας οικονομικής της παραγωγής (ΑΕΠ), στις τράπεζες της χώρας λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, μετά από ένα τεράστιο κραχ ακινήτων.
Πούλησε τις τελευταίες μετοχές της στην Bank of Ireland τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το μερίδιό της στην Permanent TSB (PTSB) πρόκειται να μειωθεί στο 62% από 75%, αφού η NatWest απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ιρλανδικών ενυπόθηκων δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ στην PTSB στις 7 Νοεμβρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης