Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ 8/11: Συντριπτική νίκη Ρεπουμπλικάνων με 246 έδρες σε Βουλή, 54 σε Γερουσία - Ο Trump υποψήφιος το 2024

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ 8/11: Συντριπτική νίκη Ρεπουμπλικάνων με 246 έδρες σε Βουλή, 54 σε Γερουσία - Ο Trump υποψήφιος το 2024
Η Δημοκρατία κινδυνεύει, υπερασπιστείτε την το τελευταίο μήνυμα του προέδρου Biden
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μέσα σε ένα εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό κλίμα, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται πιο διχασμένες από ποτέ, εκατομμύρια Αμερικάνοι προσφεύγουν σήμερα Τρίτη 8/11 στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν ενδεχομένως στις πιο κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς από αυτές θα κριθεί όχι μόνο το υπόλοιπο της θητείας του προέδρου Joe Biden, αλλά θα καθορίσει και τις αποφάσεις των Ρεπουμπλικάνων και συγκεκριμένα του Donald Trump, ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει στις 15/11 πως θα είναι ξανά υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα είτε πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι Δημοκρατικοί πρόκειται να ηττηθούν – όπως άλλωστε προστάζει και η πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ, η οποία θέλει το κυβερνών κόμμα να χάνει – και οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν ένα δυναμικό comeback, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο όμως και της Γερουσίας, η οποία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες φαινόταν πως θα παρέμενε έστω και οριακά υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Διευρύνουν το προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι τελευταίες μετρήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το προβάδισμα που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Βάσει αυτών οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 80% πιθανότητες να εξασφαλίσουν έως και 54 έδρες στη Γερουσία και 246 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που αναμφίβολα σηματοδοτεί μια τεράστια νίκη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα οι Δημοκρατικοί έχουν 220 έδρες έναντι 212 των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή (τρεις έδρες είναι κενές) ενώ στη Γερουσία έχουν την πλειοψηφία χάρη στην ενισχυμένη ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris, μια και οι έδρες είναι μοιρασμένες 50 -50.
Σημειώνεται πως στις σημερινές εκλογές, οι Αμερικάνοι καλούνται να ανανεώσουν τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις 35 έδρες στη Γερουσία (το ένα τρίτο), ενώ παράλληλα καλούνται να εκλέξουν και τους κυβερνήτες σε 36 Πολιτείες.

Τα ντέρμπι

Με τους Ρεπουμπλικάνους να θεωρείται πως θα εξασφαλίσουν σχετικά άνετα την πλειοψηφία στη Βουλή, το ενδιαφέρον στρέφεται στις μάχες για τη Γερουσία.
Από τις 35 έδρες που είναι προς ανανέωση (οι 21 ανήκουν σε Ρεπουμπλικάνους, οι 14 σε Δημοκρατικούς), εκτιμάται ότι στις 10 θα γίνουν οι πιο σκληρές αναμετρήσεις.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Αριζόνα, η οποία παραδοσιακά κλίνει στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά τώρα είναι στα χέρια των Δημοκρατικών, όπου εκτιμάται πως θα γίνει μια σκληρή μάχη μεταξύ του Δημοκρατικού Mark Kelly και του Ρεπουμπλικάνου Blake Masters, ένθερμου οπαδού του Trump, στην Τζόρτζια όπου προμηνύεται ένα θρίλερ μεταξύ του Δημοκρατικού Raphael Warnock και του θρύλου του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, Herschel Walker (για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολιτείας θα αναμετρηθούν δύο Αφροαμερικανοί υποψήφιοι), στη Νεβάδα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος – με τη στήριξη Trump - Adam Laxalt θα προσπαθήσει να ανατρέψει την Catherine Cortez Masto (η πρώτη Λατίνα γερουσιαστής που εκλέχθηκε ποτέ στις ΗΠΑ) και στο Ουισκόνσιν όπου ο Δημοκρατικός Mandela Barnes θα επιχειρήσει να «ρίξει» τον Ρεπουμπλικάνο, Ron Johnson.
Κρίσιμες είναι και οι Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο που κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους και οι Πενσιλβάνια, Κολοράντο και Νιού Χαμσάιρ, όπου το πάνω χέρι φαίνεται να είχαν μέχρι πριν λίγες ημέρες οι Δημοκρατικοί.

Τι θα συμβεί εάν…

Εάν χάσει τη Βουλή ο Biden, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιήσει τη νομοθετική του ατζέντα καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο «θόρυβο» για να απαξιώσουν τους Δημοκρατικούς και τον ίδιο τον πρόεδρο ενόψει των προεδρικών του 2024.
Εκτιμάται πως θα θελήσουν να βάλουν στον «πάγο» την έρευνα για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, ενώ είναι πολύ πιθανό να περάσουν στην αντεπίθεση, στοχοποιώντας τον Γενικό Εισαγγελέα, τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, ενδεχομένως και τον Biden, για την έρευνα του FBI στην έπαυλη του Trump (αφορά χιλιάδες απόρρητα κρατικά έγγραφα που δεν έπρεπε να είχε στην κατοχή του).
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν προσκόμματα στη στήριξη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα εάν η οικονομία περάσει σε ύφεση, ενώ δεν αποκλείεται να τραβήξουν στα άκρα και το θέμα της συμφωνίας για το όριο του χρέους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια τεχνητή χρεοκοπία και σε κλείσιμο ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν και τη Γερουσία, τότε όλη η πολιτική του Biden θα τιναχθεί στον αέρα (π.χ. νομιμοποίηση δικαιωμάτων για αμβλώσεις, κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας), καθώς θα χάσει ακόμα και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει πολύ κρίσιμες αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, κοκ.

Biden: Θα αποδυναμωθεί η Δημοκρατία

Σε χθεσινή του ομιλία ο Joe Biden έσπευσε να προειδοποιήσει τους Αμερικάνους πως οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς, όπως είπε, μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη Δημοκρατία.
Πρόκειται για μια ακόμα τοποθέτηση που δείχνει πόσο έντονα διχασμένες είναι οι ΗΠΑ και πόσο πολωμένο το πολιτικό κλίμα, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να μοιάζουν σαν να ζουν σε δύο διαφορετικές χώρες, αν κρίνει κανείς από το πόσο διαμετρικά αντίθετες είναι οι θέσεις τους σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μέχρι τις αμβλώσεις, την κλιματική κρίση, τη μετανάστευση, το σύστημα υγείας, κοκ.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής.
Ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει και ξέρουμε ότι αυτή είναι η στιγμή σας για να την υπερασπιστείτε» υποστήριξε ο Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης