Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εurogroup: Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται – Xρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης

Εurogroup: Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται – Xρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης
Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αλλά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό
Σχετικά Άρθρα

«Ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση.
Όλοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται.
Η Κομισιόν προέβλεψε ανάπτυξη 2,7% για το 2023, προτού η Ρωσία ξεκινήσει τον απαίσιο πόλεμο της στην Ουκρανία.
Το τελευταίο ποσοστό ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο είναι τώρα 0,5%» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohoe, προσθέτοντας:
«Παρά αυτή την αλλαγή, αξίζει να τονιστεί πόσο ανθεκτικές έχουν γίνει άλλες πτυχές της ζώνης του ευρώ, ιδίως η αγορά εργασίας εντός της ζώνης του ευρώ. 
Παρά το άνευ προηγουμένου μέγεθος των κραδασμών που μας πλήττουν, η οικονομία της ζώνης του ευρώ επεκτάθηκε έντονα το α’ εξάμηνο του έτους και ακόμη και στο γ’ τρίμηνο, το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί».
Σημειώνεται πως οι παραπάνω παρατηρήσεις έδωσα επίσης την ευκαιρία στην ΕΚΤ, εκπροσωπούμενη από τον Fabio Panetta, να δώσει ένα πλαίσιο σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε και τη σημασία της διατήρησης συνεπών πολιτικών για τη μείωση του πληθωρισμού.
«Προφανώς, οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο εδώ.
Μέσω των εργασιών της Επιτροπής, καταγράψαμε τα μέτρα και αναλύσαμε τον αντίκτυπό τους, καθώς αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν για να κρατήσουν τους πολίτες μας ζεστούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν μέχρι στιγμής δαπανήσει συλλογικά περίπου το 1,25% του ΑΕΠ της ΕΕ για την ενεργειακή στήριξη για το έτος, δηλαδή περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επομένως, αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη δημοσιονομική πολιτική για την επόμενη περίοδο».
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης επανέλαβε πως πρέπει να είναι στοχευμένα ώστε να ωφεληθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.
Στις ίδιες διαπιστώσεις προχώρησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Paolo Gentiloni προειδοποιώντας ότι τον χειμώνα η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί και να οδηγηθεί σε ύφεση.
«Το πρώτο μισό του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, το γ' τρίμηνο ήταν θετικό ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο έτος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, υποστήριξε ότι είναι νωρίς να υιοθετηθούν νέα πανευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης χρήση των υφιστάμενων κοινών πόρων.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης