Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται η πίεση σε Zelensky - Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μειώσουν τη στήριξη στην Ουκρανία – 7 ή 9 νεκροί Ουκρανοί για κάθε Ρώσο

Αυξάνεται η πίεση σε Zelensky - Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μειώσουν τη στήριξη στην Ουκρανία – 7 ή 9 νεκροί Ουκρανοί για κάθε Ρώσο
Μετρημένες οι ημέρες της λευκής επιταγής προς το Κίεβο εάν επικρατήσουν στις αυριανές 8/11 ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπος με πιέσεις έτσι ώστε να γίνει πιο δημιουργικός και να μην συνεχίσει να αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για μια ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, πιέσεις που εκτιμάται πως θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν – όπως άλλωστε δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις – να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας στις αυριανές (8/11) κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο πως οι ημέρες της «λευκής επιταγής» όσον αφορά την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο είναι μετρημένες, κάτι που εφόσον συμβεί θα έχει τεράστιες συνέπειες στη στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται πλήρως από την αμερικανική βοήθεια.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό και στον ευρωπαϊκό Τύπο που θέλουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προτρέπουν τον πρόεδρο Zelensky να ετοιμαστεί για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, εφόσον καταφέρουν οι ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν την Kherson, όπου όμως ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο και να αποκρούει όλες τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Άλλωστε ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται από το πολεμικό μέτωπο, σύμφωνα με τα οποία οι Ουκρανοί για να φέρουν εις πέρας το στρατιωτικό τους σχέδιο, υφίστανται τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως αναφέρεται, αναλογούν 7 με 9 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες σε κάθε Ρώσο στρατιώτη, αναλογία που δείχνει και το τίμημα που θα κληθεί να «πληρώσει» μελλοντικά το Κίεβο.

Κόβουν τη βοήθεια οι Ρεπουμπλικάνοι

Στην πίεση που ασκείται ή αναμένεται να ασκηθεί στο καθεστώς Zelensky αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς τη βοήθεια προς το Κίεβο εάν οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επικρατήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο της 8ης Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η Washington Post επικαλείται τη Marjorie Taylor Greene από τους Ρεπουμπλικάνους, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, δεν πρόκειται να εγκρίνει «ούτε δεκάρα για την Ουκρανία».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να κερδίσουν στις αυριανές εκλογές και να αναλάβουν τον έλεγχο του Κογκρέσο, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει επί τα χείρω την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Όπως αναφέρει η Washington Post, μια Βουλή υπό τους Ρεπουμπλικάνους ενδεχομένως να μην δώσει το πράσινο φως για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο Κίεβο πέραν των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ήδη εγκριθεί, αν και η κυβέρνηση Zelensky ζητά επίμονα την αύξηση της χρηματοδότησης.
Ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και στελέχη του κόμματος διαμηνύουν ολοένα και πιο έντονα πως η χρηματοδότηση πρέπει να σταματήσει.

Οι Γερμανοί πιέζουν για διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Την ώρα που δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρει πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καλούν το Κίεβο να εξετάσει το σενάριο των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, εφόσον οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να ανακαταλάβουν την Kherson που τελεί από τους πρώτους μήνες του πολέμου, υπό το ρωσικό έλεγχο, και η Γερμανία φέρεται να ζητά από το Κίεβο ότι πρέπει να αποφασίσει πότε θα αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Christiane Hoffmann τόνισε ότι το Κίεβο πρέπει να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.
Η ίδια η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση» υποστήριξε η Christiane Hoffmann απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Βερολίνο γνώριζε για τις συνομιλίες που φέρεται να είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky και για τις εκκλήσεις του Αμερικάνου προέδρου έτσι ώστε το Κίεβο να επιδείξει ανοικτό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
«Βλέπουμε την καταρχήν ετοιμότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί.
Εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή με τη ρωσική πλευρά, ο καγκελάριος έχει επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο και έχουμε επαφές και σε άλλα επίπεδα.
Το μόνο που λείπε είναι η προθυμία διαπραγμάτευσης από τη ρωσική πλευρά.
Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες» υποστήριξε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών

Πίεση όμως για διαπραγματεύσεις ο Zelensky δεν δέχεται μόνο από τους δυτικούς εταίρους και συμμάχους, αλλά και από τις εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να μετρούν τεράστιες απώλειες.
Στοιχεία δείχνουν πως για κάθε ένα νεκρό Ρώσο, οι Ουκρανοί μετρούν 7 με 9 νεκρούς στρατιώτες.
Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε στοιχεία Ρώσων μπλόγκερ για «υψηλές άχρηστες απώλειες σε ανθρώπους και εξοπλισμό», που φέρεται να διαδίδονται για λογαριασμό του στρατιωτικού προσωπικού της 155ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού (Στόλος Ειρηνικού).
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε δηλώσεις ορισμένων Ρώσων μπλόγκερ που επικαλέστηκαν στοιχεία εκ μέρους του στρατιωτικού προσωπικού της 155ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού για «υψηλές άχρηστες απώλειες σε ανθρώπους και εξοπλισμό».
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι απώλειες των Ρώσων πεζοναυτών κατά την επίθεση στην κατεύθυνση Ugledar «δεν υπερβαίνουν το 1% της δύναμης μάχης» ενώ αναφέρεται πως οι τραυματίες υπολογίζονται στο 7% της δύναμης, αν και σημαντικό μέρος τους έχει ήδη επιστρέψει στο καθήκον».
«Οι απώλειες του εχθρού κατά μήκος της γραμμής μάχης επαφής της ταξιαρχίας αναλογούν κατά μέσο όρο σε επτά προς ένα και σε ορισμένες περιοχές είναι εννέα προς ένα» αναφέρει η ρωσική πλευρά.
Το ρωσικό πουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι πεζοναύτες της 155ης ταξιαρχίας του Στόλου του Ειρηνικού επιτίθενται στην κατεύθυνση προς το Ugledar.
«Για περισσότερες από 10 ημέρες, μονάδες της 155ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού διεξάγουν αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Ugledar
κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ξένων μισθοφόρων» τονίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικοί της 155 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών συνεχίζουν αυτή τη στιγμή «επιθετικές επιχειρήσεις στην καθορισμένη ζώνη ευθύνης έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η αποστολή μάχης».
«Η προέλαση στη ζώνη ευθύνης της ταξιαρχίας είναι έως και 5 χιλιόμετρα σε βάθος των αμυντικών θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» επισημαίνει υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Αποκρούουν τους Ουκρανούς

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν με την υποστήριξη του πυροβολικού να αποκρούσουν μια μεγάλη αντεπίθεση της τακτικής ομάδας τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (APU) στην κατεύθυνση Nikolaev-Kryvyi Rih.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ουκρανοί απωθήθηκαν στις αρχικές τους θέσεις.
«Στην κατεύθυνση Nikolaev-Kryvyi Rih, ρωσικές μονάδες, με την υποστήριξη του πυροβολικού, απέκρουσαν την επίθεση της τακτικής ομάδας τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές των οικισμών Dudchany, Novaya Kamenka, Belogorka, περιοχή Kherson.
Ο εχθρός απωθήθηκε στις αρχικές του θέσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, εξουδετερώθηκαν περισσότεροι από 110 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ενώ καταστράφηκαν 11 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 13 οχήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης