Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Πάρτε την Kherson, μετά διαπραγματευτείτε με Ρωσία

Το σχέδιο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Πάρτε την Kherson, μετά διαπραγματευτείτε με Ρωσία
Η σύγκρουση στην Kherson εκτιμάται ότι θα κρίνει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και για το πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, τη στιγμή που πυκνώνουν οι αναφορές για την επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση στην κρίσιμη πόλη της Kherson και το πόσο καθοριστική θα είναι η έκβαση της στην επόμενη ημέρα της ουκρανικής κρίσης.

Ανακατάληψη και μετά διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα που φαίνεται να διαμορφώνεται στην Ουάσινγκτον και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και η οποία φαίνεται να «περνά» πλέον στην ουκρανική κυβέρνηση, είναι να αρχίσουν οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μόλις οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακαταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Kherson, η οποία έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού από τις πρώτες ημέρες του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανακατάληψη της Kherson, η οποία αποτελεί τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, είναι καίριας στρατηγικής και διπλωματικής σημασίας.
Η επιστροφή μάλιστα της Kherson, μιας πόλης που έχει πρόσβαση στην θάλασσα και σε μεγάλα αποθέματα νερού, στα χέρια των Ουκρανών εκτιμάται πως μπορεί να αλλάξει όλη τη ροή του πολέμου.
Υπενθυμίζεται πως η Kherson, η Zaporizhia, το Donetsk και το Luhansk, κατόπιν των σχετικών δημοψηφισμάτων, έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία έχει δεσμευτεί να τα υπερασπίσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στο οπλοστάσιο της.
5555_3.JPG
Μάχη σαν το Stalingrad

Είναι χαρακτηριστικές μάλιστα οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, Alexandar Vucic, ο οποίος υποστήριξε πως η μάχη στην Kherson θα είναι καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, συγκρίνοντας τη μάλιστα με τη μάχη στο Stalingrad κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που άλλαξε τα πάντα όσον αφορά την έκβαση.
Ο Vucic έκανε λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη, όπου και οι δύο πλευρές αναμένεται να ρίξουν στο μέτωπο χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης, πυροβολικό και αεροπλάνα, με τη Δύση να πιστεύει ότι σε αυτό το μέτωπο μπορεί να καταστρέψει τη Ρωσία, και τη Ρωσία από την πλευρά της να πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προστατεύσει τα κεκτημένα της από την αρχή του πολέμου.

Σενάρια και φόβοι…

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει ότι μετά την ανακατάληψη της πόλης, η Ουκρανία θα μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία από θέση ισχύος. Κατά την La Repubblica, είναι η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο.
Το σενάριο αυτό βασίζεται σε δύο κύριες παραδοχές.
Η πρώτη είναι η απειλή, αν και φαίνεται πολύ μικρή αυτή τη στιγμή, να προχωρήσει στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων η Ρωσία, κάτι που θα απαιτήσει μια μαζική απάντηση από τη Δύση.
Η δεύτερη αφορά την επέκταση της επιρροής της Κίνας στη Ρωσία.
Κατά το δημοσίευμα, μια πλήρης και ταπεινωτική ήττα του Vladimir Putin, η αλλαγή καθεστώτος του οποίου δεν συζητείται πλέον, θα οδηγούσε σε πραγματικά δυσάρεστες συνέπειες για τις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα σήμαινε πως η Ρωσία θα περνούσε πλήρως στον έλεγχο της Κίνας.

Καθοριστικός ο ρόλος των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αποτέλεσμα των αυριανών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, μια και δεν αποκλείεται οι Ρεπουμπλικάνοι, εφόσον επικρατήσουν όπως αναμένεται, να αρχίσουν να θέτουν περισσότερα ερωτήματα και να θέτουν αυστηρότερες παραμέτρους για την χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στο Κίεβο όσον αφορά τις απαιτήσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία, ο Λευκός Οίκος φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση Zelensky να αρχίσει να έχει μια πιο «δημιουργική» προσέγγιση όσον αφορά το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Zelensky έχει περάσει νόμο, βάσει του οποίου έχει αποκλείσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όσο πρόεδρος της παραμένει ο Putin.

Peskov: Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι

Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη και ανοιχτή για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, σημείωσε πως είναι αδύνατο για τη Μόσχα να διαπραγματευτεί με το Κίεβο, λόγω της άρνησης του να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Επαφές

Ωστόσο, ο πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση, μια και παρατηρείται – όπως αναφέρει η La Repubblica - πως τα συμφέροντα της Μόσχας και της Ουάσινγκτον κινούνται παράλληλα.
Επιβεβαίωση αυτού είναι η παραδοχή των ΗΠΑ ότι είναι σε επαφή εδώ και μήνες με τη Μόσχα έτσι ώστε να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης και η πυρηνική κλιμάκωση.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον βοηθό του Putin, Yuri Ushakov όσο και με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolai Patrushev με κύριο αντικείμενο το απαράδεκτο της χρήσης πυρηνικών όπλων και τη μη επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Βάσει του δημοσιεύματος, στόχος των επαφών αυτών ήταν να αποτραπεί η περαιτέρω επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία και να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει και διευθέτηση της κρίσης.
Το δημοσίευμα αρνήθηκε να σχολιάσει η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης