Τελευταία Νέα
Διεθνή

Medvedev (Ρωσία): Εισβάλαμε στην Ουκρανία γιατί το Κίεβο απειλούσε να επαναρχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Medvedev (Ρωσία): Εισβάλαμε στην Ουκρανία γιατί το Κίεβο απειλούσε να επαναρχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Οι Ουκρανοί είπαν ότι ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσαν πυρηνικά εναντίον μας και κατά των πολιτών τους είπε ο Medvedev
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως η Ρωσία προχώρησε κατά κύριο λόγο στην εισβολή της Ουκρανίας λόγω των απειλών του Κιέβου για επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Οι σημερινές αρχές του Κιέβου κλαίνε πικρά για την απόφαση που ελήφθη με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 να αποσυρθεί από το έδαφος τους το πυρηνικό οπλοστάσιο που κληρονόμησαν από την ΕΣΣΔ.
Οι Ουκρανοί ηγέτες είπαν πως θα το χρησιμοποιούσαν με διαβολική ευχαρίστηση εναντίον μας αλλά και κατά των πολιτών τους.
Αυτό που υπονόησαν περί επανεκκίνησης του πυρηνικού τους προγράμματος ήταν σε μεγάλο βαθμό και ο λόγος για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» είπε ο Medvedev.

Υπό αμερικανική πίεση

Όπως είπε ο Medvedev, όλοι οι πρόεδροι της Ουκρανίας από τον Leonid Kravchuk μέχρι τον Volodymyr Zelensky υποστήριζαν πως η άρνηση της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο ήταν ένα αναγκαστικό βήμα, αν και όπως λέει, το Κίεβο δεν είχε τα μέσα να διατηρήσει την πυρηνική ισχύ που είχε πέσει στα χέρια του.
Μάλιστα ο νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε πως η απομάκρυνση του πυρηνικού οπλοστασίου από την Ουκρανία υπαγορεύτηκε από την πίεση των ΗΠΑ.

Η περίπτωση της Νότιας Αφρικής

Σύμφωνα με τον Medvedev, σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Νότια Αφρική ήταν «η πρώτη και μοναδική χώρα που διέθετε πυρηνικά όπλα, δυνατότητες παραγωγής τους, συγκρότημα ελέγχου, οχήματα παράδοσης και πήρε μια σημαντική πολιτική απόφαση να τα εγκαταλείψει οικειοθελώς».
«Μετά από αυτό, εντάχθηκε στη NPT (στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων) και έγινε ένας από τους εμπνευστές της σύναψης της Συνθήκης για μια Ζώνη Χωρίς Πυρηνικά Όπλα στην Αφρική (Συνθήκη Pelindaba) το 1996» υποστήριξε ο Medvedev, επισημαίνοντας ότι οι δημοκρατικές αρχές που ανέλαβαν μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του απαρτχάιντ «πήραν μια υπεύθυνη απόφαση σε σχέση με τους λαούς τους, τις γειτονικές χώρες και ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα και δεν μετανιώνουν σήμερα για την επιλογή που έκαναν πριν από 30 χρόνια, είναι περήφανες και δείχνουν δρόμο στους άλλους με το παράδειγμά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης