Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Προσομοιώσεις επιθέσεων σε Ν. Κορέα, ΗΠΑ οι πυραυλικές εκτοξεύσεις – Στο στόχαστρο μεγάλη πόλη

Β. Κορέα: Προσομοιώσεις επιθέσεων σε Ν. Κορέα, ΗΠΑ οι πυραυλικές εκτοξεύσεις – Στο στόχαστρο μεγάλη πόλη
Την περασμένη εβδομάδα η Β. Κορέα προχώρησε σε μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων ανάμεσα τους και ενός διηπειρωτικού
Σχετικά Άρθρα

Οι πρόσφατες μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων ανάμεσα τους και ενός διηπειρωτικού, ήταν προσομοιώσεις επιθέσεων σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ υποστήριξε η Βόρεια Κορέα, τοποθέτηση που έρχεται να κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Ύστερα από μια εβδομάδα με ανταλλαγή πυρών, εκτόξευση πυραύλων αλλά και ετοιμότητας ακόμα και για αερομαχίες, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι η έντονη δραστηριότητα της ήταν η απάντηση στην «επικίνδυνη πολεμική άσκηση» που διεξήγαγαν Ν. Κορέα και ΗΠΑ.
Μάλιστα ένας από τους πυραύλους που εκτόξευσε η Β. Κορέα έπεσε – για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – εντός των χωρικών υδάτων της Ν. Κορέας και σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από τις ακτές, ενώ συναγερμός σήμανε και στην Ιαπωνία με τους κατοίκους των κεντρικών και βόρειων τμημάτων της χώρας να αναζητούν καταφύγιο υπό τις σειρήνες για πυραυλική επίθεση.

Στο στόχαστρο πόλη

Σύμφωνα με τον βορειοκορεατικό στρατό, η στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ – Ν. Κορέας υπό την ονομασία «Vigilant Storm» ήταν μια «ανοιχτή πρόκληση που σκόπευε στο να κλιμακώσει εσκεμμένα την ένταση» αλλά και «μια επικίνδυνη πολεμική άσκηση πολύ υψηλής επιθετικής φύσης».
Βάσει της ανακοίνωσης, ο βορειοκορεάτικος στρατός πραγματοποίησε προσομειώσεις επιθέσεων σε αεροπορικές βάσεις και αεροσκάφη, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και μια μεγάλη πόλη της Νότιας Κορέας προκειμένου να «συντρίψει την εμμονική πολεμική υστερία των εχθρών».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εκτόξευσε δύο «στρατηγικούς» πυραύλους κρουζ στις 2 Νοεμβρίου στα ανοιχτά της παραθαλάσσιας πόλης Ulsan, στην οποία βρίσκεται ένας πυρηνικός σταθμός και μεγάλα εργοστάσια, κάτι που ωστόσο διέψευσαν οι Νοτιοκορεάτες, αναφέροντας πως ουδέποτε εντοπίστηκε πύραυλος στην περιοχή.

500 μαχητικά

Επίσης, ανακοινώθηκε πως οι επιθέσεις αυτές περιλάμβαναν την εκτόξευση δύο τακτικών βαλλιστικών πυραύλων με κεφαλές διασποράς, μια δοκιμή μιας «λειτουργικής κεφαλής που παραλύει το σύστημα διοίκησης των επιχειρήσεων του εχθρού» και μια «ολική εξόρμηση μάχης» που περιλαμβάνει 500 μαχητικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, ο αριθμός των 500 μαχητικών φαίνεται υπερβολικός ή τουλάχιστον παραπλανητικός για πολλούς ειδικούς, οι οποίοι παράλληλα κάνουν λόγο για αεροσκάφη 40 με 80 ετών, τα οποία δεν είναι όλα επισκευάσιμα.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Β. Κορέα προχώρησε στη μαζικότερη εκτόξευση πυραύλων σε μια ημέρα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, τη στιγμή που εκτιμάται πως ετοιμάζεται και για νέα πυρηνική δοκιμή, κάτι που εφόσον συμβεί, θα είναι η πρώτη μετά το 2017.
Ο βορειοκορεατικός στρατός κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα ότι προκάλεσαν αστάθεια και δήλωσε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές τους ασκήσεις με «παρατεταμένα, αποφασιστικά και συντριπτικά στρατιωτικά μέτρα».

Καταδίκη

Στην καταδίκη των πυραυλικών αυτών εκτοξεύσεων προχώρησαν Ν. Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτες» εκτοξεύσεις πυραύλων, και ιδιαίτερα εκείνης που έπεσε μόλις 60 χιλιόμετρα από τις ακτές.
Μάλιστα ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε πως κατάφερε να ανασύρει μέρος του βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος ήταν μικρού βεληνεκούς και ο οποίος πλέον τελεί υπό την ανάλυση του στρατού.
Πάντως, προβληματισμός επικρατεί στη Ν. Κορέα και στις ΗΠΑ για την εμφάνιση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου, τον οποίο δεν έχουν δει στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης