Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς ρεύμα η Kherson, η μεγάλη επιστροφή του Putin στη Μαύρη Θάλασσα και η «μητέρα των μαχών»

Χωρίς ρεύμα η Kherson, η μεγάλη επιστροφή του Putin στη Μαύρη Θάλασσα και η «μητέρα των μαχών»
H συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, οι διπλωματικοί ελιγμοί του Erdogan και η ρωσική επέλαση στη Οδυσσό
Σχετικά Άρθρα
Σε όλες τις συνοικίες της Kherson, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε, ανέφεραν στο πρακτορείο RIA Novosti στελέχη της δημόσιας εταιρείας για τις ενεργειακές υποδομές Khersonoblenergo.
«Δεν υπάρχει φωτισμός σε όλη την πόλη, ναι.
Περιμένουμε πληροφορίες για το πού έχουν συμβεί ζημιές», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς με ρουκέτες τη Kherson και τη Νοβάγια Καχόβκα .
Ιδιαίτερα συχνά γίνονται καταστροφές στη γέφυρα Antonovsky, που συνδέει τις όχθες του Δνείπερου.
Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να βομβαρδίσουν το θαλάσσιο λιμάνι, από όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν, αλλά αυτή η επίθεση απωθήθηκε από δυνάμεις της αεράμυνας.

Μαζικός βομβαρδισμός

Όπως δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου ο διοικητής της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην περιοχή της ειδικής επιχείρησης, στρατηγός του στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν , οι πληροφορίες δείχνουν την πιθανότητα μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης στο σταθμό του φράγματος υδροηλεκτρικής ενέργειας Kakhovskaya.
Χαρακτήρισε επικίνδυνη για τους κατοίκους της την κατάσταση στην πρωτεύουσα της περιφέρειας.
Οι αρχές της Kherson αποφάσισαν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη Βλαντιμίρ Σάλντο , σχεδιάζεται η επανεγκατάσταση έως και 70.000 ατόμων.

Το... σκάκι με τη συμφωνία για τα σιτηρά

Σε στρατηγικό επίπεδο εξελίξεις επί του πεδίου αναλύονται ως εξής: Αφού η δυτική στρατιωτική επίθεση στη Σεβαστούπολη σταμάτησε για λίγο τις ρωσικές μεταφορές σιτηρών, η Μόσχα επανέρχεται στις επιχειρήσεις από ισχυρότερη θέση και πιο ευνοϊκούς όρους...
Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επικοινώνησε με το Ρώσο πρόεδρο για τη συμφωνία των σιτηρών ο Vladimir Putin, ψύχραιμος, ήρεμος και μαζεμένος, εξήγησε τα γεγονότα στο «σουλτάνο»:
Πρώτον, ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.
Δεύτερον, πώς η Μόσχα επιδιώκει μια σοβαρή έρευνα για την –τρομοκρατική– επίθεση στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, η οποία από όλες τις απόψεις φαίνεται να αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας
Και τρίτον, πως το Κίεβο πρέπει να εγγυηθεί ότι θα διατηρήσει τη συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.
Μόνο τότε η Ρωσία θα σκεφτόταν να επιστρέψει στη συμφωνία.

«Επαρκείς εγγυήσεις» προς το παρόν

Αυτή την εβδομάδα στις 2 Νοεμβρίου το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα επέστρεψε στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, αφού έλαβε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, με πολύ διπλωματικό τρόπο, εξήρε τις «προσπάθειες» τόσο της Τουρκίας όσο και του ΟΗΕ: Το Κίεβο δεσμεύεται να μην χρησιμοποιήσει τον «Θαλάσσιο Ανθρωπιστικό Διάδρομο» για πολεμικές επιχειρήσεις και μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.
Η Μόσχα δήλωσε ότι οι εγγυήσεις είναι επαρκείς «προς το παρόν».
Υπονοώντας ότι μπορεί πάντα να αλλάξει.

Η πειθώς του «Σουλτάνου»

Ο Erdogan πρέπει να ήταν εξαιρετικά πειστικός με το Κίεβο.
Πριν από το τηλεφώνημα στον Putin, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) είχε ήδη εξηγήσει ότι η επίθεση στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας διεξήχθη από 9 εναέρια drones και 7 ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συν ένα αμερικανικό αεροσκάφος RQ-4B Global Hawk το οποίο εντοπίστηκε σε ουδέτερη θαλάσσια περιοχής
Η επίθεση έγινε υπό την κάλυψη μη στρατιωτικών πλοίων και είχε στόχο ρωσικά πλοία που συνόδευαν τον διάδρομο σιτηρών στην περίμετρο της ευθύνης τους, καθώς και την υποδομή της ρωσικής βάσης στη Σεβαστούπολη.

Σφοδρή αντίδραση στον ΟΗΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών «έδειξε» ρητά Βρετανούς πράκτορες που είχαν αναπτυχθεί στη βάση Ochakov στην περιοχή Nikolaev ως αυτούς που σχεδίασαν αυτή τη στρατιωτικής επιχείρησης.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Vassily Nebenzya δήλωσε «έκπληκτος» που η ηγεσία του ΟΗΕ «δεν κατάφερε όχι μόνο να καταδικάσει, αλλά ακόμη και να εκφράσει την ανησυχία του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις».
Αφού δήλωσε ότι η επιχείρηση του Κιέβου που οργανώθηκε από τη Βρετανία στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας «έθεσε τέλος στην ανθρωπιστική διάσταση των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης», ο Nebenzya διευκρίνισε.
«Κατανοούμε ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, την οποία συμφώνησαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις 22 Ιουλίου, δεν πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς τη Ρωσία, και επομένως δεν θεωρούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς τη δική μας εμπλοκή ως δεσμευτικές
Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να επιτρέψει την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση».
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς και πού θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επιθεωρήσεις – καθώς η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τον ΟΗΕ ότι θα επιθεωρήσει οπωσδήποτε τα πλοία ξηρού φορτίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, προσπάθησε στην καλύτερη περίπτωση να αποκτήσει διαμεσολαβητικό ρόλο, πιστεύοντας ότι η αναστολή της Ρωσίας είναι «προσωρινή» και ανυπομονεί να καλωσορίσει «την εξαιρετικά επαγγελματική ομάδα» πίσω στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας Martin Griffiths, ο ΟΗΕ δηλώνει επίσης ότι είναι «έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες» που τέθηκαν απο τη ρωσική πλευρά.
Και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί η συμφωνία φτάνει στο τέλος της ισχύος της για 120 ημέρες στις 19 Νοεμβρίου.
Λοιπόν, η «αντιμετώπιση ανησυχιών» δεν είναι ακριβώς η περίπτωση.
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Dmitry Polyansky επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα δυτικά κράτη απλά δεν μπορούσαν να αρνηθούν την προφανή συμμετοχή τους στην επίθεση στη Σεβαστούπολη.
Αντίθετα, κατηγόρησαν απλώς τη Ρωσία.

Καθ’ οδόν προς την Οδησσό

Πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ergodan, ο Putin είχε ήδη επισημάνει ότι «το 34% των σιτηρών που εξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας πηγαίνει στην Τουρκία, το 35% στις χώρες της ΕΕ και μόνο το 3-4% στις φτωχότερες χώρες.
Για αυτό κάναμε τα πάντα;»
Αυτό είναι σωστό. Για παράδειγμα, 1,8 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών πήγαν στην Ισπανία. 1,3 εκατομμύρια τόνοι προς την Τουρκία και 0,86 εκατ. τόνους στην Ιταλία.
Αντίθετα, μόνο 0.067 τόνοι πήγαν στην Υεμένη που πεινά και 0,04 τόνοι στο Αφγανιστάν που πεινά.
Ο Putin κατέστησε πολύ σαφές ότι η Μόσχα δεν αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά είχε απλώς αναστείλει τη συμμετοχή της.
Και ως μια περαιτέρω χειρονομία καλής θέλησης, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα στείλει 500.000 τόνους σιτηρών σε φτωχότερες χώρες δωρεάν, σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσει την αναπόσπαστη ποσότητα που θα έπρεπε να είχε η Ουκρανία.


Oι ελιγμοί Ergogan

Όλο αυτό το διάστημα, ο Erdogan έκανε επιδέξιους ελιγμούς για να δώσει την εντύπωση ότι αναλαμβάνει σοβαρή μεσολαβητική πρωτοβουλία: ακόμα κι αν η Ρωσία συμπεριφερθεί με έναν «επαμφοτερόζοντα» τρόπο, όπως το έθεσε, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Έτσι, φαίνεται ότι η αξιοπιστία της Μόσχας δοκιμαζόταν – από τον ΟΗΕ και από την Άγκυρα, η οποία τυγχάνει να είναι ο κύριος δικαιούχος της συμφωνίας για τα σιτηρά και σαφώς επωφελείται από αυτόν τον οικονομικό διάδρομο.
Τα πλοία συνεχίζουν να αναχωρούν από την Οδησσό προς τα τουρκικά λιμάνια - κυρίως την Κωνσταντινούπολη - χωρίς τη συμφωνία της Μόσχας.
Αναμενόταν ότι θα «φιλτράρονταν» από τη Ρωσία όταν επέστρεφαν στην Οδησσό.
Τα ρωσικά κέρδη ήταν άμεσα: εμποδίζοντας την Οδησσό να γίνει κόμβος τρομοκρατικών επιθέσεων στις υποδομές της.
Αυτό σημαίνει συνεχείς επισκέψεις με πυραύλους cruise.

Οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Οι Ρώσοι έχουν ήδη πλήξει τη βάση Ochakov που κατέλαβαν το Κίεβο και οι Βρετανοί πράκτορες.
Η βάση Ochakov – μεταξύ Νικολάεφ και Οδησσού – χτίστηκε το 2017, με βασική αμερικανική συμβολή.
Οι βρετανικές μονάδες που συμμετείχαν στη δολιοφθορά των Nord Streams –σύμφωνα με τη Μόσχα– είναι οι ίδιες που σχεδίασαν την επιχείρηση της Σεβαστούπολης.
Η βάση Ochakov κατασκοπεύεται συνεχώς και μερικές φορές πλήττεται από θέσεις που οι Ρώσοι έχουν εκκαθαρίσει τον περασμένο μήνα μόλις 8 χιλιόμετρα νότια, στο άκρο της χερσονήσου Kinburn.
Και όμως η βάση δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Για να ενισχύσουμε το «μήνυμα», η πραγματική απάντηση στην επίθεση στη Σεβαστούπολη ήταν τα ανελέητα πλήγματα αυτής της εβδομάδας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Εάν διατηρηθεί, σχεδόν ολόκληρη η Ουκρανία θα βυθιστεί σύντομα στο σκοτάδι.

Περικυκλώνοντας τη Μαύρη Θάλασσα

Η επίθεση στη Σεβαστούπολη μπορεί να ήταν ο καταλύτης σε μια ρωσική κίνηση να κλείσει τη Μαύρη Θάλασσα – με την Οδησσό να έχει μετατραπεί σε απόλυτη προτεραιότητα για τον ρωσικό στρατό.
Υπάρχουν σοβαρές φωνές σε όλη τη Ρωσία σχετικά με το γιατί η ρωσόφωνη Οδησσός δεν είχε γίνει αντικείμενο στόχευσης στο παρελθόν.
Η κορυφαίας σημασίας  υποδομή για τις ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις και τους Βρετανούς συμβούλους εδρεύει στην Οδησσό και τον Νικολάεφ.
Τώρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταστραφούν.
Ακόμη και αν η συμφωνία για τα σιτηρά θεωρητικά επανέλθει σε καλό δρόμο, δεν είναι πιθανό να περιμένουμε από το Κίεβο να τηρήσει τις όποιες συμφωνίες.
Εξάλλου, κάθε σημαντική απόφαση λαμβάνεται είτε από την Ουάσιγκτον είτε από τους Βρετανούς στο ΝΑΤΟ.
Ακριβώς όπως ο βομβαρδισμός της γέφυρας της Κριμαίας και στη συνέχεια το πλήγμα στους  Nord Streams, η επίθεση στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας σχεδιάστηκε ως σοβαρή πρόκληση.
Οι σχεδιαστές της όμως φαίνεται να έχουν κάνει ένα σημαντικό λάθος: κάθε ρωσική στρατιωτική απάντηση βυθίζει πάντα την Ουκρανία πιο βαθιά σε μια αναπόφευκτη –και τώρα κυριολεκτικά «μαύρη τρύπα».
Russia-Ukraine conflict - India pushes for revival of Black Sea grain deal  - Telegraph India
H win win συμφωνία

Η συμφωνία για τα σιτηρά φαινόταν να είναι ένα είδος win-win.
Το Κίεβο δεν θα ναρκοθετήσει ξανά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας
Η Τουρκία μετατράπηκε σε κόμβο μεταφοράς σιτηρών για τα φτωχότερα κράτη (στην πραγματικότητα δεν συνέβη αυτό: ο κύριος ωφελούμενος ήταν η ΕΕ).
Και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μείωσαν τα εμπόδια στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Αυτό ήταν, καταρχήν, μια σημαντική ώθηση για τις ρωσικές εξαγωγές.
Τελικά δεν τα κατάφερε γιατί πολλοί παίκτες ανησυχούσαν για πιθανές δευτερεύουσες κυρώσεις.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα είναι στην πραγματικότητα δύο συμφωνίες: το Κίεβο υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ και η Ρωσία υπέγραψε μια ξεχωριστή συμφωνία με την Τουρκία.
Ο διάδρομος για τους μεταφορείς σιτηρών έχει πλάτος μόλις 2 χλμ.
Τα ναρκαλιευτικά κινούνται παράλληλα κατά μήκος του διαδρόμου.
Τα πλοία επιθεωρούνται από την Άγκυρα.
Άρα η συμφωνία Κιέβου-Άγκυρας-ΟΗΕ παραμένει σε ισχύ.
Δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία – η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν συνοδεύει και/ή επιθεωρεί τα φορτία.

Αλλάζει το παχνίδι

Αυτό που αλλάζει με τη Ρωσία να «αναστέλλει» τη δική της συμφωνία με την Άγκυρα και τον ΟΗΕ, είναι ότι από εδώ και πέρα, η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο να εξουδετερώσει τρομοκρατικές απειλές, ακόμη και να εισβάλει και να καταλάβει τα ουκρανικά λιμάνια: αυτό δεν θα αποτελεί παραβίαση των συμφωνία με την Άγκυρα και τον ΟΗΕ.
Επομένως, από αυτή την άποψη, αλλάζει το παιχνίδι.
Φαίνεται ότι ο Ergogan κατάλαβε πλήρως το γεωπολιτικό διακύβευμα και διαμήνυσε στο Κίεβο να συμμρφωθεί χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ωστόσο, ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα προχωρήσουν σε άλλη πρόκληση στη Μαύρη Θάλασσα.
Πράγμα που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα –ίσως μέχρι την άνοιξη του 2023– ο Στρατηγός Αρμαγεδδών θα πρέπει να επωφεληθεί.
Αυτό μεταφράζεται σε ρωσική προέλαση μέχρι την Οδησσό.
November 5, 2022 Russia-Ukraine news
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης