Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα με ΗΠΑ: Διστάζει η Γερμανία να γίνει «αστακός» η Ουκρανία, «απεταξάμην» Scholz στα πυρηνικά

Ρήγμα με ΗΠΑ: Διστάζει η Γερμανία να γίνει «αστακός» η Ουκρανία, «απεταξάμην» Scholz στα πυρηνικά

H θέση της Γερμανίας για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παραμένει συγκρατημένη, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Γερμανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

Σχετικά Άρθρα

Παρότι η θέση της Γερμανίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι είναι κατά βάση κατά της Ρωσίας, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz (και όχι μόνον…) τηρεί μια συγκρατημένη πολιτική όσον αφορά την προμήθεια όπλων στο Κίεβο και, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα  από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες της χώρας για σταδιακή απεμπλοκή, θα προχωρήσει σε μια διαφοροποίηση της γερμανικής στάσης παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, επισημαίνει Vladislav Belov, επικεφαλής του Κέντρου Γερμανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, όπως επισημαίνει το πρακτορείο RIA Novosti σε δημοσίευμά του το Σάββατο 5 Νοεμβρίπου 2022.
Ο νέος πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Aleksey Makeev, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει λόγους να ελπίζει ότι το Βερολίνο θα μεταφέρει τα άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο, κάτι που ζητά η ουκρανική πλευρά.
«Η θέση της Γερμανίας είναι κατά βάση αντιρωσική, αλλά όσον αφορά τα θανατηφόρα όπλα, τονίζω ότι ο Scholz εξακολουθεί να έχει μια πολιτική ‘’ θα το δούμε, οι παραδόσεις θα μετατεθούν σε ευθετότερο χρόνο», το οποίο, φυσικά, είναι υπέρ μας, δηλαδή η Ουκρανία δεν λαμβάνει τόσα όπλα από τη Γερμανία όσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε ο Belov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Makeev «συνεχίζει το έργο του προκατόχου του πιο προσεκτικά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα νέο στις ενέργειες και τις δηλώσεις του».
Επίσης είναι πεπεισμένος ότι ο νέος πρέσβης της Ουκρανίας επιδιώκει να «εκμεταλλευτεί τα αντιρωσικά αισθήματα των Γερμανών».
«Προμηθεευστε μας μας όπλα επειγόντως, χωρίς αυτά όλα θα καταρρεύσουν», διαμηνύει σε κάθε περίσταση.
Ο προκάτοχος του είχε προηγουμένως προτείνει τη δημιουργία μιας «συμμαχία» οικονομικών παραγόντων, στόχος της οποίας θα ήταν η μεταφορά εκατοντάδων γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.
Ο Scholz απάντησε μιλώντας για την άρνηση των γερμανικών αρχών να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία, εξηγώντας το με την ανάγκη «αποφυγής μονομερών ενεργειών».

Η στρατιωτική βοήθεια

Αναλύοντας τη βοήθεια που παρέχεται ήδη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Belov είπε ότι τα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard που προμήθευσε η Γερμανία δεν έλαβαν το απαραίτητο συμπλήρωμα από την Ελβετία , γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρήση τους.
Ξεχωριστά, ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η Γερμανία προμηθεύει τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T στην περιοχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία, τα οποία, κατά τη γνώμη του, «λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά, αλλά είναι προς το συμφέρον του γερμανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος να δοκιμάσει όπλα που ενταχθούν στο επίσημο οπλοστασιο μόνο μετά το 2025».
Όσον αφορά την προμήθεια τανκς, εδώ η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκρατημένη πολιτική, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης και των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε ο Belov.
«Φυσικά, οποιαδήποτε μονάδα τίθεται στο μέτωπο λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας - αυτά είναι θύματα.
Αλλά προς το παρόν, ο Scholz καταφέρνει να τηρήσει τη στρατηγική του να περιορίσει την όρεξη της Ουκρανίας και την πίεση της αντιπολίτευσης και ορισμένων συναδέλφων του συνασπισμού», κατέληξε.

Δυσαρέσκεια των Ουκρανών

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά της για τις γερμανικές αρχές.
Τον Ιούνιο, ο Aleksey Arestovich, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Volodymyr Zelensky , δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είχε δει ακόμη τα 5.000 κράνη που είχε υποσχεθεί η Γερμανία.

Νόμιμος στόχος

Η Ρωσία είχε προηγουμένως στείλει ένα μήνυμα στις χώρες του ΝΑΤΟ όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitri Peskov σημείωσε ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τη Δύση δεν συμβάλλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη η χρήση πυρηνικών όπλων

Την ίδια ώρα ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Δεν επιτρέπεται, είναι αδικαιολόγητο, να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Scholz στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο to Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.
«Καλούμε τη Ρωσία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να το πράξει.
Αυτό θα ήταν ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ο Scholz είχε προειδοποιήσει κατά της πυρηνικής κλιμάκωσης κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.
Ο ίσιος χαρακτήρισε τις απειλητικές χειρονομίες για τα πυρηνικά «ανεύθυνες και επικίνδυνό παιχνίδια με τη φωτιά».
Ο Xi δήλωσε: :Η χρήση πυρηνικών όπλων ή η απειλή τους πρέπει να απορριφθεί».
Επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί για να «διασφαλίσει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης