Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια - Αποχωρούν οι Σέρβοι από τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου, ο διαλυτικός ρόλος της Δύσης

Ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια - Αποχωρούν οι Σέρβοι από τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου, ο διαλυτικός ρόλος της Δύσης
Η απόφαση λήφθηκε κατά την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου των Σέρβων στην πόλη Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο
Σχετικά Άρθρα
Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο αποφάσισαν να αποχωρήσουν απ όλα τα θεσμικά όργανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Πρίστινα.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου των Σέρβων στην πόλη Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο.
Την παραίτηση τους ήδη υπέβαλαν οι βουλευτές σερβικής εθνότητας ενώ παραιτήθηκαν επίσης οι Σέρβοι υπουργοί στην κυβέρνηση του Κοσόβου, οι δήμαρχοι στο βόρειο Κόσοβο, οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όλοι οι κρατικοί λειτουργοί.
Οι Σέρβοι αστυνομικοί επίσης αποχώρησαν από την αστυνομία και επιδεικτικά έβγαλαν μπροστά στις κάμερες τις στολές τους.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες

Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου Goran Rakic ανακοίνωσε ότι η απόφαση για αποχώρηση από τους θεσμούς θα ανακληθεί μόνο εάν η κυβέρνηση του Κοσόβου αποσύρει την απόφαση για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας
και επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Για την Κυριακή 6/11 έχουν προγραμματιστεί στο Βόρειο Κόσοβο διαδηλώσεις.
Στο Βελιγράδι συνεδρίασε 4/11 το κυβερνητικό συμβούλιο με την συμμετοχή και του προέδρου της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic.
Το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Κόσοβο ωστόσο δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κόσοβο κατ΄ ιδίαν τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στην Σερβία ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ.

Νευρική η Δύση επειδή χάνει στην Ουκρανία

Η Δύση δεν είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και να νικήσει τη Ρωσία, επομένως επιδιώκει να επιτύχει μια γρήγορη επιτυχία στα Βαλκάνια, δήλωσε στο Tanjug ο Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Milorad Dodik μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι για το Κοσσυφοπέδιο. και η κρίση της Μετόχια.
«Οι Κοσοβάροι δεν τα κάνουν όλα μόνοι τους, αλλά με την υποστήριξη κέντρων εξουσίας εκτός των Βαλκανίων.
Προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους Σέρβους, αλλά δέχθηκαν μια έντονη επίπληξη αυτή τη φορά.
Η Δύση βιάζεται, γιατί εργάζεται πάνω σε αυτό το ζήτημα (το Κοσσυφοπέδιο) εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Dodik.
«Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία είναι καθοριστική για τις θέσεις μας εδώ. Η Δύση απαιτεί γρήγορες επιτυχίες [από την Ουκρανία], ο τελικός της στόχος είναι να διαλύσει τη Ρωσία και να κατακτήσουν τους πόρους της, γεγονός που δείχνει ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί:
Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα έρθει σε μια κατάσταση που θέλει η Δύση. Σε κάθε περίπτωση, η αναβολή της ειρήνης εκεί, στην Ουκρανία, τους κάνει νευρικούς, επιδιώκουν να επιτύχουν τουλάχιστον κάποια επιτυχία εδώ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας Srpska στη Βοσνία», αναφέρει το Tass.
Το μέλος της Προεδρίας είπε ότι οι Σέρβοι πρέπει να παρουσιάσουν κοινή θέση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
«Πιστεύω ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να καθίσουν μαζί την επόμενη περίοδο και να πουν ποια είναι η πολιτική πρόταση για επίλυση προβλημάτων και σταθεροποίηση των Βαλκανίων», είπε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης