Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Χιλιάδες διαδηλώνουν σε Ρώμη και Μιλάνο κατά του ΝΑΤΟ με αίτημα ειρήνη στην Ουκρανία

Ιταλία: Χιλιάδες διαδηλώνουν σε Ρώμη και Μιλάνο κατά του ΝΑΤΟ με αίτημα ειρήνη στην Ουκρανία

Στις διαμαρτυρίες συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των 5 Αστέρων

Σχετικά Άρθρα
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε πορείες στη Ρώμη και το ΜΙλάνο με το σύνθημα «Ευρώπη για την Ειρήνη», απαιτώντας τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και να διεξαχθούν άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.

Στη Ρώμη η πορεία των διαδηλωτών προχώρησε από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας προς το San Giovanni στην πλατεία Λατερανο με την ομώνυμη βασιλική, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση.
Περίπου 30.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία, συμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Ευρεία πρωτοβουλία

Περίπου 600 δημόσιοι φορείς και σύλλογοι από όλη την Ιταλία συμμετείχαν στην ειρηνευτική πρωτοβουλία: Καθολικοί, φιλειρινικά κινήματα, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, και συνδικαλιστές.
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι η διαδήλωση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα ωστόσο, κατά την προετοιμασία της, η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης της χώρας - το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων.

«Όχι» στον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανταποκριτή του RIA Novosti, αντιτίθενται στις νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Αυτοί οι ακτιβιστές ήρθαν στην πλατεία με αφίσες και πανό «Διάλογος, όχι όπλα» και «Ναι στις διαπραγματεύσεις, όχι στις εξαγωγές οπλισμού.
Τη θέση κατά της αποστολής νέων όπλων στο περιθώριο της εκδήλωσης εξέφρασε ο αρχηγός του «Κινήματος» και πρώην πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
«Οι πολίτες εδώ σήμερα λένε στην κυβέρνηση ότι η τρέχουσα στρατηγική δεν λειτουργεί, είναι η σιωπηλή πλειοψηφία της χώρας», είπε κατά την άφιξή του στην πλατεία.
Έκανε έκκληση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο «να μην τολμήσουν να λάβουν αποφάσεις για ένα νέο πακέτο οπίσμού προς την Ουκρανία χωρίς συζήτηση στο κοινοβούλιο».
Οι διαδηλωτές ζητούν την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής και, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, απαιτούν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να προχωρήσουν σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις
. «Θέλουμε άμεση ειρήνη» και «Όχι άλλοι πόλεμοι» ήταν τα συνθήματα
Η στρατιωτική σύγκρουση, έχει λάβει παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας επισιτιστικές κρίσεις και γενική αύξηση του κόστους ζωής, επισημαίνουν ο ιδιαδηλωτές. «
Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως και να υπάρξουν άμεσες διαραγματεύσεις με τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργανωτική επιτροπή.

Οι εκδηλώσεις στο Μιλάνο

Ξεχωριστή συγκέντρωση για την ειρήνη στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί στο Arco della Pace στο Μιλάνο στις 16.00 (τοπική ώρα) το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.
Η διαδήλωση οργανώνεται από τον Carlo Calenda, ηγέτη του κεντρώου κόμματος  Azione, και ενώ θα συμμτάσχουν και ο Matteo Renzi του κεντρώου κόμματος IV, μαζί με τον δήμαρχο του Μπέργκαμο Giorgio Gori και την πρώην δήμαρχο του Μιλάνου Letizia Moratti.
Επίσης θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με τον δήμαρχο του Lviv, Andrij Ivanovyc Sadovyj.
Ο Conte θεωρεί απαραίτητο «να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, κάτι που δεν σημαίνει ότι δεν μένει σταθερή η καταδίκη της εισβολής» γιατί «η διέξοδος δεν είναι μια στρατιωτική νίκη αλλά μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση».
Σε αντίθεση με την εκδήλωση της Ρώμης, η συγκέντρωση του Μιλάνου δεν καταδικάζει με δριμύτητα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων.
«Το να ζητάς να σταματήσει η παράδοση όπλων» - υποστηρίζει ο  Calenda - «δεν σημαίνει προώθηση της ειρήνης, αλλά παράδοση της Ουκρανίας στους Ρώσους επιτιθέμενους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης