Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας: Ο δείκτης FAO των τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% τον Οκτώβριο του 2022

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας: Ο δείκτης FAO των τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% τον Οκτώβριο του 2022
Ο FAO χαμήλωσε και πάλι σήμερα 4/11 τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο

Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές κατά τον Οκτώβριο,  ωστόσο κατεγράφη αύξηση των τιμών των σιτηρών που συνδέεται με την αβεβαιότητα στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O).
Ο δείκτης FAO των τιμών των ειδών διατροφής, που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του καλαθιού που απαρτίζεται από βασικά προϊόντα, μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 135,9 μονάδες. «Με την τελευταία επικαιροποίηση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 14,9% σε σχέση με την ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο 2022», αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει ο FAO.
Ο δείκτης FAO των τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης της τιμής του σιταριού κατά 3,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Η αύξηση αντανακλά «κυρίως τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας», η επέκταση της οποίας δεν είναι διασφαλισμένη μετά τις 19 Νοεμβρίου. Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν επίσης την άνοδο των τιμών του ηλιελαίου και του αραβοσιτελαίου, προϊόντων των οποίων η Ουκρανία είναι βασικός παραγωγός και εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η τιμή του αραβοσίτου εξάλλου αυξάνεται εξαιτίας των χαμηλών προσδοκιών για την συγκομιδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη λόγω της εξαιρετικού χαρακτήρα ξηρασίας.
Οι δείκτες FAO των τιμών των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης αντίθετα μειώθηκαν τον Οκτώβριο.
Ο FAO χαμήλωσε και πάλι σήμερα 4/11 τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Μόνο η παραγωγή του σίτου εξακολουθεί να αυξάνεται: εκτιμάται σήμερα στα 783,8 εκατομμύρια τόνους για το 2022, αριθμός που αποτελεί «το απόλυτο ρεκόρ», κυρίως χάρις στην ρωσική συγκομιδή που προαναγγέλλεται «εξαιρετική».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης