Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Προειδοποίηση Xi Jinping σε Putin: Μην χρησιμοποιήσεις πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Politico: Προειδοποίηση Xi Jinping σε Putin: Μην χρησιμοποιήσεις πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κίνας δεν ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος
Σχετικά Άρθρα

Να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin ο Κινέζος ομόλογος του Xi Jinping, ο οποίος υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 4/11 στο Πεκίνο τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Όπως μεταδίδει το Politico, o Jinping προέβη σε μια τοποθέτηση που θεωρείται ως και η πιο άμεση παρέμβαση του στην ουκρανική κρίση.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει από κοινού να αντιταχθεί στην χρήση ή στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Ο κόσμος πρέπει επίσης να υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος για να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση στην Ευρώπη ή στην Ασία» φέρεται να υποστήριξε ο Xi Jinping, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η προειδοποίηση του Κινέζου προέδρου έρχεται περίπου ένα μήνα αφότου ο Putin απείλησε την Ουκρανία με πυρηνική επίθεση εφόσον πραγματοποιηθεί επίθεση σε ρωσικό έδαφος, στο οποίο πλέον συγκαταλέγονται και οι ουκρανικές επαρχίες των Kherson, Zaporizhia, Donetsk και Luhansk.

Έκκληση στην Ευρώπη

Μάλιστα, ο Jinping φέρεται να ζήτησε από τον Scholz την παρέμβαση της Γερμανίας και της Ευρώπης προκειμένου να συνδράμουν «στις εκκλήσεις για ειρήνη» και να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ φέρεται να επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στις περιοχές «κρίσης», ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δεν ζήτησε ρωσική αποχώρηση

Πάντως, ο Κινέζος πρόεδρος δεν ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, κάτι που ζητά μετ’ επιτάσεως η Δύση.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη συνάντηση που είχαν διά ζώσης Putin και Jinping, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε δημοσίως πως η Κίνα διατυπώνει «απορίες» και «ανησυχίες» για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά από αυτή τη συνάντηση πάντως, ο Putin είχε υψώσει τους τόνους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, υποστηρίζοντας πως είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα όπλα του για να υπερασπιστεί τη Ρωσία και το λαό της» και τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι μπλόφα.

Παρέμβαση Li Keqiang

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Scholz μετά τη συνάντηση τους, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή «περαιτέρω κλιμάκωση» της ουκρανικής κρίσης.
«Και οι δύο ελπίζουμε πως σύντομα αυτή η κρίση θα τελειώσει» είπε ο Keqiang έχοντας στο πλευρό του τον Γερμανό καγκελάριο.
Επιπλέον, ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι γερμανικές επιχειρήσειες να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινέζικη αγορά.

Διπλωματική νίκη Scholz

Οι δηλώσεις αυτές από την πλευρά της Κίνας ικανοποίησαν ιδιαίτερα τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, ο οποίος φέρεται να πέτυχε μια πρώτη διπλωματική νίκη, σε μια δύσκολη για αυτόν περίοδο καθώς δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την πρόθεση του να παραχωρήσει στην κινεζική Cosco τον έλεγχο μέρος του εμπορικού λιμανιού του Αμβούργου.
«Συμφωνήσαμε ότι η απειλή πυρηνικής επίθεσης είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη» υποστήριξε ο Scholz, τονίζοντας ότι μετέφερε στον Xi Jinping την ανάγκη να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία.
Επιπλέον, ο Scholz αναφέρθηκε στο θέμα της Ταϊβάν, υποστηρίζοντας η όποια αλλαγή καθεστώτος θα πρέπει να γίνει ειρηνικά και με αμοιβαία συμφωνία ενώ έθεσε και το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Xinjiang.
111111_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης