Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 23 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2022 - Πιθανή η ύφεση τον χειμώνα

Σε χαμηλό 23 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2022 - Πιθανή η ύφεση τον χειμώνα

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων -λόγω του υψηλού πληθωρισμού- αυξάνοντας το βάρος του χρέους στα νοικοκυριά

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερο έδαφος κερδίζει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η οικονομία της Ευρωζώνης θα περάσει σε ύφεση τον χειμώνα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε χαμηλό 23 μηνών τον Οκτώβριο του 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για εντεινόμενη ενεργειακή κρίση έπληξαν τη ζήτηση.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο 10,7% και υπερβαίνοντας περισσότερο από πέντε φορές τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επομένως, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί του βάρος του χρέους στα νοικοκυριά.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός οδηγός για την υγεία της οικονομίας, υποχώρησε στο χαμηλό 23 μηνών στο 47,3 τον Οκτώβριο από το 48,1 του Σεπτεμβρίου, αν και λίγο πάνω από μια προκαταρκτική εκτίμηση για το 47,1. Σημειώνεται ότι μέτρηση κατά των 50 μονάδων προμηνύει ύφεση.
«Μετά από ένα αδύναμο γ' τρίμηνο του PMI και των επίσημων στοιχείων για το ΑΕΠ, τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας για την έναρξη του δ' τριμήνου υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει τώρα σε χειμερινή ύφεση», δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση και πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να ενταθεί τη χειμερινή περίοδο τροφοδοτούν επίσης την αβεβαιότητα και επιβαρύνουν τη λήψη αποφάσεων» συμπλήρωσε.
Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 45 από 46,3 τον Σεπτέμβριο, τη χαμηλότερη μέτρησή του από τον Νοέμβριο του 2020. Ένας PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο χαμηλό 20 μηνών του 48,6 από 48,8, αν και πάνω από την αρχική εκτίμηση του 48,2.
Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα λόγω ενέργειας, μισθών και κόστους μεταφοράς ώθησαν τις εταιρείες υπηρεσιών να αυξήσουν απότομα τις χρεώσεις και πάλι. Ο δείκτης τιμών παραγωγής ήταν 62,7 σε σύγκριση με 63,2 του Σεπτεμβρίου, η πέμπτη υψηλότερη ένδειξη στην 24χρονη ιστορία της έρευνας.
«Τα στοιχεία του PMI του Οκτωβρίου υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Hayes, ενώ τόνισε πως «μια ουσιαστική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες μπορεί να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια δύσκολη απόφαση για την πορεία της νομισματικής σύσφιξης, υπό τον φόβο ότι θα είναι πολύ επιθετικοί και θα παρατείνει την ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης