Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +1% - Το πετρέλαιο +2%

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +1% - Το πετρέλαιο +2%
Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ
'Ανοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από τις αποφάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1% στις 13.242 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,1% στις 7.261 μονάδες.   
Στις 6.317 μονάδες με άνοδο 1,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,3% στις 22,770 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,14% στις 7.859 μονάδες.
Άνοδο 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 0,8% στις 2.155 μονάδες. 
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου να καταγράφει απώλειες 3,7% στα 120 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 2% στα 96,58 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό 2,2% στα 90,31 δολ. το βαρέλι.

Σε χαμηλό 23 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2022

Έδαφος κερδίζει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η οικονομία της Ευρωζώνης θα περάσει σε ύφεση τον χειμώνα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε χαμηλό 23 μηνών τον Οκτώβριο του 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για εντεινόμενη ενεργειακή κρίση έπληξαν τη ζήτηση.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο 10,7% και υπερβαίνοντας περισσότερο από πέντε φορές τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επομένως, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί του βάρος του χρέους στα νοικοκυριά.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός οδηγός για την υγεία της οικονομίας, υποχώρησε στο χαμηλό 23 μηνών στο 47,3 τον Οκτώβριο από το 48,1 του Σεπτεμβρίου, αν και λίγο πάνω από μια προκαταρκτική εκτίμηση για το 47,1. Σημειώνεται ότι μέτρηση κατά των 50 μονάδων προμηνύει ύφεση.
«Μετά από ένα αδύναμο γ' τρίμηνο του PMI και των επίσημων στοιχείων για το ΑΕΠ, τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας για την έναρξη του δ' τριμήνου υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει τώρα σε χειμερινή ύφεση», δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση και πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να ενταθεί τη χειμερινή περίοδο τροφοδοτούν επίσης την αβεβαιότητα και επιβαρύνουν τη λήψη αποφάσεων» συμπλήρωσε.
Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 45 από 46,3 τον Σεπτέμβριο, τη χαμηλότερη μέτρησή του από τον Νοέμβριο του 2020. Ένας PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο χαμηλό 20 μηνών του 48,6 από 48,8, αν και πάνω από την αρχική εκτίμηση του 48,2.
Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα λόγω ενέργειας, μισθών και κόστους μεταφοράς ώθησαν τις εταιρείες υπηρεσιών να αυξήσουν απότομα τις χρεώσεις και πάλι. Ο δείκτης τιμών παραγωγής ήταν 62,7 σε σύγκριση με 63,2 του Σεπτεμβρίου, η πέμπτη υψηλότερη ένδειξη στην 24χρονη ιστορία της έρευνας.
«Τα στοιχεία του PMI του Οκτωβρίου υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Hayes, ενώ τόνισε πως «μια ουσιαστική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες μπορεί να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια δύσκολη απόφαση για την πορεία της νομισματικής σύσφιξης, υπό τον φόβο ότι θα είναι πολύ επιθετικοί και θα παρατείνει την ύφεση».

Γερμανία: Πιο κοντά στην ύφεση - «Βουτιά» 4% στις εργοστασιακές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο 2022

Πιο κοντά στην ύφεση βρίσκεται η Γερμανία, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4%, ποσοστό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας.
Αυτή ήταν η έκτη πτώση τους τους τελευταίους επτά μήνες και η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν μια πιο ήπια πτώση της τάξης του 0,5%.
Ο όγκος των παραγγελιών μειώθηκε κατά 10,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αν και η στατιστική υπηρεσία Destatis ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2021 ήταν εξαιρετικά υψηλός λόγω ανάκαμψης μετά την πανδημία.
"Πρόκειται για μια μεγάλη καθοδική έκπληξη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, αλλά είναι σύμφωνη με την κατάρρευση τους τελευταίους μήνες", δήλωσε ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics, σύμφωνα με το investing.com.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK), η οποία κάλυψε 24.000 επιχειρήσεις, έδειξε ότι το 52% αναμένει ότι η κατάστασή του θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόνο το 8% αναμένει ότι θα βελτιωθεί.
Ο Vistesen σημείωσε ότι δεν ήταν καν δυνατόν να αποδοθεί η ευθύνη για την κατάρρευση του Σεπτεμβρίου στα ευμετάβλητα είδη μεγάλου κόστους.
Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,5%, αλλά οι εξαγωγικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 7,0%.
Οι παραγγελίες από την Ευρωζώνη σημείωσαν «βουτιά» 8%.
Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στα καταναλωτικά αγαθά, τα οποία υποχώρησαν κατά 7,2%, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά υποχώρησαν κατά 6%.

Ράλι έως 7% στο Χονγκ Κονγκ πυροδότησαν οι φήμες για χαλάρωση των μέτρων της Κίνας για την covid -19

Ράλι έως 7% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ πυροδότησαν οι φήμες περί χαλάρωσης της μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει η Κίνα έναντι της covid - 19.
Περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια προστέθηκαν στην αξία των κινεζικών μετοχών μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι φήμες και οι ειδήσεις τροφοδότησαν τις ελπίδες για διπλή ανακούφιση, τόσο όσον αφορά την ένταση ΗΠΑ-Κίνας, όσο και τους σκληρούς κανόνες που εφαρμόζει η Κίνα για την πανδημία.
Ο Hang Seng έκλεισε τελικά με άνοδο 5,3% και σημείωσε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων 11 ετών.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 2,4%, με εβδομαδιαία άνοδο 5,3%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο και πλέον ετών.
Το Bloomberg News μετέδωσε ότι οι επιθεωρήσεις των ΗΠΑ για τα έγγραφα ελέγχου σε κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ - πεδίο χρόνιων ρυθμιστικών εντάσεων και κινδύνων - ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμειναν ικανοποιημένοι.
Την ίδια ώρα, οι ανεπιβεβαίωτες φήμερς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί χαλάρωσης των κανονισμών για την COVID -19, οι οποίοι κυκλοφορούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, απέκτησαν νέα δυναμική την Παρασκευή.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές ακινήτων και τεχνολογίας.
Οι μετοχές των διαδικτυακών κολοσσών Alibaba και JD.com σημείωσαν άνοδο άνω του 10% και ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άνοδο 7,5%.
Ο διαχειριστής ακινήτων Country Garden Services σημείωσε άνοδο 15% και ο δείκτης των κατασκευαστών της ηπειρωτικής χώρας αυξήθηκε κατά 9%.
Ο διαχειριστής hedge fund Lei Ming δήλωσε ότι η φήμη για την επαναλειτουργία είναι απλώς το έναυσμα για μια ανάκαμψη σε μια υπερπουλημένη αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης