Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γόρδιος δεσμός με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης - Αγκάθι ο στόχος χρέους για Ελλάδα, Ιταλία

Γόρδιος δεσμός με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης - Αγκάθι ο στόχος χρέους για Ελλάδα, Ιταλία

Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης αποτελούσαν ανέκαθεν αμφιλεγόμενο θέμα στην περιοχή και προκαλούσαν διχασμό μεταξύ τους

Η ευρωζώνη θα αποκαλύψει σύντομα αλλαγές στους δημοσιονομικούς της κανόνες - μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων και στις αγορές ομολόγων της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Το εγχειρίδιο κανόνων έχει επικριθεί για το γεγονός ότι είναι υπερβολικά αδιαφανές, ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και ότι δεν εφαρμόζεται επαρκώς.
"Η απλούστευση, η ισχυρότερη εθνική πρωτοβουλία και η καλύτερη επιβολή θα είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός βελτιωμένου πλαισίου, με γενικό στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας του χρέους και της βιώσιμης ανάπτυξης", δήλωσε ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομικών της Ευρώπης, σε εκδήλωση τον Οκτώβριο.

Γιατί η ευρωζώνη αναθεωρεί τους κανόνες της;

Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης (που μοιράζονται το κοινό νόμισμα ευρώ) αποτελούσαν ανέκαθεν αμφιλεγόμενο θέμα στην περιοχή και προκαλούσαν διχασμό μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, η Γαλλία παραβίασε επανειλημμένα τους κανόνες για το έλλειμμα και δεν της επιβλήθηκε ποτέ πρόστιμο παρά τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία.
Αυτό στη συνέχεια θα μείωνε την πίεση στις μικρότερες οικονομίες του ευρώ, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους στόχους για το έλλειμμα, ώστε να διορθώσουν τη δημοσιονομική τους στάση.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Ολλανδία θα κατηγορούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εφάρμοσε τους κανόνες με πρόστιμα.
Ωστόσο, η πανδημία Covid-19 έφερε παρόμοιες οικονομικές εντάσεις σε όλη την περιοχή, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν σημαντικά περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης υγείας - γεγονός που μεταφράστηκε σε υψηλότερο δημόσιο χρέος σε όλο το μπλοκ.
Το γεγονός ότι όλες αντιμετώπιζαν αυτή την πρόκληση έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην ιδέα ότι έπρεπε να επικαιροποιήσουν το δημοσιονομικό εγχειρίδιο.
Ως εκ τούτου, η κύρια ιδέα για την αναθεώρηση των κανόνων τώρα είναι να βοηθηθούν τα κράτη του ευρώ να διορθώσουν τα επίπεδα του χρέους τους.
Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 94,2% του ΑΕΠ σε ολόκληρη την περιοχή των 19 μελών.
Ανέβηκε από το 86% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 στο 99,6% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 λόγω των υψηλότερων δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία.
Η ανάγκη διόρθωσης της δημοσιονομικής στάσης γίνεται όλο και πιο επίκαιρη σε μια περίοδο πολέμου στην Ευρώπη, ενεργειακής κρίσης και σοβαρών πιέσεων στο κόστος ζωής.

Πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι κανόνες;

"Θέλουμε να κινηθούμε προς πιο προσαρμοσμένες απαιτήσεις με βάση τη δυνατότητα ελέγχου του χρέους", δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ που εργάζεται για την προετοιμασία των προτάσεων.
Το εγχειρίδιο κανόνων ορίζει ότι τα έθνη δεν πρέπει να έχουν λόγο χρέους πάνω από το 60% του ΑΕΠ τους (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν).
Αυτό το σημείο αναφοράς δεν αλλάζει, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Αλλά είναι φυσικά πιο δύσκολο για την Ελλάδα και την Ιταλία να συμμορφωθούν με αυτό το όριο, δεδομένου ότι οι δείκτες χρέους τους βρίσκονται πάνω από το 150%.
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας βρισκόταν λίγο κάτω από το 70% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2021.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το σχέδιο είναι η Επιτροπή να διεξάγει μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για κάθε χώρα και στη συνέχεια να σχεδιάσει μια σειρά δράσεων για να βοηθήσει κάθε χώρα να διορθώσει τη δημοσιονομική της θέση.
Θα έχουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για να το κάνουν αυτό με ορόσημα που θα πρέπει να επιτύχουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα κράτη μέλη θα έχουν λόγο στην προετοιμασία αυτού του συνόλου δράσεων.

Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για το ευρώ

Ωστόσο, το ερώτημα που θα έχουν ορισμένες πρωτεύουσες σχετικά με το νέο σχέδιο είναι πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το επιβάλει.
"Οι κανόνες επί του παρόντος αφήνουν πολλά περιθώρια για διακριτική κρίση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο [το οποίο αποτελείται από τα κράτη μέλη]", δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag σε επιστολή που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι αυτό "προκαλεί την εφαρμογή των κανόνων με αδιαφανή και ενίοτε ασυνεπή τρόπο.
Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην επικείμενη αναθεώρηση".
Το μήνυμα ακολουθεί προηγούμενα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Christian Lindner, ο οποίος επίσης επιθυμεί οι επερχόμενες αλλαγές να ενισχύσουν την εφαρμογή των κανόνων.

Οι αγορές παρακολουθούν

Οι παράγοντες της αγοράς θα παρακολουθούν τις λεπτομέρειες και το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις τους επόμενους μήνες.
"Η επιβάρυνση των τόκων για τους μεγάλους δείκτες δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Επομένως, είναι βασικό να εφαρμοστούν απλούστεροι αλλά αξιόπιστοι κανόνες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με παράλληλη διαχείριση των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων των ευρωπαϊκών οικονομιών - δημογραφία, ενέργεια και πράσινες μεταβάσεις", δήλωσε στο CNBC ο François Cabau, οικονομολόγος της ευρωζώνης στην AXA Investment Managers.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος κατά την αξιοποίηση των αγορών, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται.
Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία.
Ο Henry Cook, οικονομολόγος της τράπεζας MUFG, δήλωσε ότι "ιδανικά, οποιαδήποτε επικαιροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων θα επέτρεπε μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας που σχετίζεται με τις ατομικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους, ενώ παράλληλα θα υπήρχαν αξιόπιστες κυρώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις".
"Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ταλαντεύεται με πολλά περιθώρια που θα δίνονται στις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιλογές", πρόσθεσε.
Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι χώρες δεν δεσμεύονται να διορθώσουν τη δημοσιονομική τους στάση θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού τους.

Πότε θα ενεργοποιηθούν οι νέεοι κανόνες;

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια μακρά συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα βέλτιστο σενάριο, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα αλλάξουν από το 2024 και μετά.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των επικείμενων συνομιλιών, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ το 2024 και, ως εκ τούτου, πριν η πολιτική συζήτηση επικεντρωθεί σε αυτή την ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης