Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι απέκρουσαν τις επιθέσεις σε Kharkiv και Lugansk – Για μεγάλη παγίδα στην Kherson ανησυχούν οι Ουκρανοί

Οι Ρώσοι απέκρουσαν τις επιθέσεις σε Kharkiv και Lugansk –  Για μεγάλη παγίδα στην Kherson ανησυχούν οι Ουκρανοί
Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκφράστηκε κυρίως με όλμους κατά μήκος της πρώτης γραμμής και οι Ρώσοι με το πυροβολικό επιδίωξαν την ανάσχεση των επιτιθεμένων
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Οι άνδρες της 6ης Στρατιάς της Δυτικής Ομάδας των Ρωσικών Δυνάμεων σταμάτησαν την προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας να προχωρήσουν στην κατεύθυνση του Kharkiv, αναφέρει το RIA Novosti ενώ την ίδια ώρα το Κίεβο φαίνεται να ανησυχεί για μία μεγαλοπρεπή ρωσική παγίδα στην Kherson, όπου φαινομενικά παρατηρείται μία αναδιάταξη ρωσικών στρατευμάτων.
Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκφράστηκε κυρίως με όλμους κατά μήκος της πρώτης γραμμής και οι Ρώσοι με το πυροβολικό επιδίωξαν την ανάσχεση των επιτιθεμένων.
Το ρωσικό πυροβολικό έβαλε ήδη εναντίον ουκρανικών θέσεων και των αυτοκινούμενων όπλων 2S1 Gvozdika και 2S5 Giacint-S.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη συντριβή μιας διμοιρίας πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης «Hurricane» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του οικισμού Malye Prohody, στην περιοχή Kharkov .
Επιπλέον, ρωσικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεροσκάφος MiG-29 κοντά στο Pasek.
Eξάλλου οι Ουκρανοί έχασαν δύο ομάδες ξένων μισθοφόρων κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς επίθεσης σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Novoselovsky στο Lugansk, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ως αποτέλεσμα των πυρών των ρωσικών στρατευμάτων, σκοτώθηκαν μέσα σε μία μέρα περισσότεροι από 130 ξένοι μαχητές και Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν τρία τανκς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δύο Humvee στην κατεύθυνση προς Kupyansk», όπως ανέφερε το υπουργείο.

Αποκρούστηκε ουκρανική επίθεση στο Lugansk

Επιπλέον, στο Krasnolimansky, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να προχωρήσουν με τρία ενισχυμένα τάγματα προς την κατεύθυνση των χωριών Makeevka, Ploschanka και Chervonopopovka στο Lugansk.
Τα ρωσικά στρατεύματα απώθησαν τον εχθρό πίσω στις αρχικές τους θέσεις.
Επιπροσθέτως οι Ρώσοι συνέτριψαν τις ουκρανικές εφεδρείες στις περιοχές των οικισμών Terny και Kirovsk στα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk που ελέγχονται από το Κίεβο.
«Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 200 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν, πάνω από 120 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκαν τέσσερα τανκς, εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και οκτώ οχήματα», ανέφερε το υπουργείο.
Στις 3/11/2022 η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Lugansk ανέφερε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις απέτρεψαν μια προσπάθεια διείσδυσης των Ουκρανών κοντά στο χωριό Berestovoye.
Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με τη συνδρομή της αεροπορίας αλλά οι μαχητές του Lugansk απέκρουσαν τη στρατιωτική επιχείρηση.
Όπως διευκρινίζεται, οι Ουκρανοί προβαίνουν συχνά σε τέτοιες ενέργειες.
Ο εχθρός χρησιμοποιεί τις τακτικές μικρών ομάδων και προσπαθεί να διερευνήσει τη γραμμή άμυνας των Ρώσων και των συμμάχων τους.
1_236.jpg

Παγίδα στην Kherson;

Ο ρωσικός έλεγχος της βασικής πόλης Kherson της νότιας Ουκρανίας εμφανιζόταν όλο και πιο αμφίβολος την Πέμπτη (3/11/2022), αφού αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου θα αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Λίγες εβδομάδες αφότου η Μόσχα διεκδίκησε την περιοχή, ο Kirill Stremousov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Kherson, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, είπε πως τα στρατεύματα θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν στην άλλη πλευρά του ποταμού.
«Πιθανότατα, οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη», είπε σε συνέντευξή του στο Solovyov Live, ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου. Οι άμαχοι που παραμένουν στην Kherson θα πρέπει να φύγουν αμέσως καθώς θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του έγιναν αφότουφέρεται πάνω απ' όλα για την ανταλλαγή των πιο διαβόητων τρομοκρατών ιδιαίτερα των μελών του εθνικιστικού αποσπάσματος Azov, εξαιτίας του οποίου έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός στην ανταλλαγή αιχμαλώτων.
 αρκετοί μπλόγκερ υπέρ του Κρεμλίνου δημοσίευσαν βίντεο και εικόνες που επαλήθευσε το NBC για το κτίριο της διοίκησης της Kherson χωρίς τη ρωσική σημαία, αν και το λευκό, το μπλε και το κόκκινο τρίχρωμο φαινόταν ακόμα να κυμαίνονται πάνω από πολλά άλλα κυβερνητικά κτίρια.
Η Μόσχα ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι είχε προσαρτήσει την Kherson, μαζί με τις περιοχές Donetsk, Lugansk και Zaporizhzhia μετά από δημοψηφίσματα που κατήγγειλαν το Κίεβο και τη Δύση ως παράνομα.
Και έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα ως ενισχύσεις στην περιοχή, όπου βρίσκεται επίσης το τεράστιο φράγμα Nova Kakhovka στον Δνείπερο.
Το φράγμα συγκρατεί μια τεράστια δεξαμενή και ελέγχει την παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι αρχές που είχαν εγκατασταθεί στη Ρωσία διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, λέγοντας σε μια δήλωση στο κανάλι τους στο Telegram ότι πρέπει να επιβιβαστούν σε βάρκες κατά μήκος του Δνείπερου.
Πρόσθεσαν ότι όλα τα τμήματα και τα υπουργεία της διοίκησης που έχει εγκατασταθεί στο Κρεμλίνο θα πρέπει επίσης να εκκενωθούν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κύρια σημεία διέλευσης του ποταμού για μήνες, δυσχεραίνοντας τη Ρωσία να τροφοδοτήσει την τεράστια δύναμή της στη δυτική όχθη του ποταμού. Από τότε που διέσπασαν τη ρωσική γραμμή του μετώπου στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν προχωρήσει στον ποταμό.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Kherson , παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με τις προθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.
«Εντός των ορίων της πόλης ο αριθμός των ρωσικών σημείων ελέγχου έχει μειωθεί και οι Ρώσοι κατέβασαν τις σημαίες τους από ορισμένα διοικητικά κτίρια που έχουν καταλάβει», ανέφερε.
«Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει ακόμα πολύ ρωσικός στρατός και εξοπλισμός εκεί», ανέφερε.
«Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να είναι μια πρόκληση για να παρασύρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε μια παγίδα».
«Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να αποσύρονται από ορισμένα μέρη, εκκενώθηκαν και αποσύρθηκαν, αλλά και ενισχύθηκαν με κινητοποιημένο προσωπικό», είπε σε μια από τις πολλές αναρτήσεις για το θέμα, προσθέτοντας ότι οι μάχες εκεί ήταν «δύσκολες».

Austin: Η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει την Kherson

Την πεποίθηση, πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακαταλάβει την Kherson από τους Ρώσους εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin.
«Σχετικά με το εάν οι Ουκρανοί μπορούν να ανακαταλάβουν τα υπόλοιπα εδάφη στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και την Kherson πιστεύω ακράδαντα ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Austin στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Νωρίτερα την Πέμπτη 3/11, ένας διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στην περιοχή της Kherson δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απ’ όπου η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνει πολίτες.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία έγινε σύμφωνα με τον τύπο «107 για 107». 65 κάτοικοι των λαϊκών δημοκρατιών του Donetsk και του Lugansk επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής, Denis Pushilin.
«Σήμερα, θα καλωσορίσουμε στο σπίτι 107 μαχητές μας που απελευθερώθηκαν από τα ουκρανικά μπουντρούμια. Επιστρέφουμε τον ίδιο αριθμό αιχμαλώτων στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικό προσωπικό. Στην ομάδα των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν σε εμάς υπάρχουν 65 άτομα από το Donetsk και λαϊκές δημοκρατίες του Lugansk», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε στις 29 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα, 50 συμμαχικοί στρατιώτες επέστρεψαν σπίτι τους.
Ο Pushilin είπε ότι ανάμεσά τους υπήρχαν επτά στρατιώτες από Donetsk και Lugansk. Νωρίτερα, τόνισε ότι οι αρχές της δημοκρατίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων αιχμαλώτων.
Είπε ότι το Donetsκ ήταν έτοιμο να απελευθερώσει πολλούς αιχμαλώτους, ενώ το Κίεβο ενδιαφέρεται κυρίως για μέλη του ναζικού τάγματος Azov. 

Zelensky: Χωρίς ρεύμα 4,5 εκατ. Ουκρανοί

Περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, γνωστοποίησε σήμερα 3/11 ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky -στο τακτικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Όπως σημείωσε, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε σταθμούς ενέργειας στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές που σε πολλές περιπτώσεις αποκαθίστανται αργά. Μεγάλα τμήματα της χώρας, κυρίως στα δυτικά και στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου μένουν χωρίς ρεύμα για ώρες

 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης