Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στο 3% - Προειδοποίηση για παρατεταμένη ύφεση

BoE: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στο 3% - Προειδοποίηση για παρατεταμένη ύφεση
Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας
Σχετικά Άρθρα
Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 0,75% στο 3%, όπως αναμενόταν, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ προειδοποίησε ότι η Βρετανία ενδεχομένως βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 3%, αφού προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτήσουν "ισχυρότερη αντίδραση" από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.
Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Bank of England.
Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, το βασικό επιτόκιο ήταν 0,1%.

«Σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις - Χαμηλότερο των εκτιμήσεων το ανώτατο επιτόκιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, καθώς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC), εκτός από δύο, ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, από 2,25% σε 3%, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης.
Ένα μέλος της εννεαμελούς MPC ψήφισε υπέρ της αύξησης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ένα άλλο μέλος τάχθηκε υπέρ χαμηλότερης αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.
Ενώ περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, το ανώτατο επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από αυτό που αναμένουν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές (5,2%).

Παρατεταμένη ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τότε που άρχισαν οι αξιόπιστες καταγραφές.
Η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, εάν οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς αποδειχθούν σωστές.
Θα είναι η μεγαλύτερη περίοδος αδιάκοπης ύφεσης που έχει βιώσει το έθνος εδώ και περίπου έναν αιώνα.
Ωστόσο, θα ήταν μια ηπιότερη ύφεση από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους.
Από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο του, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να μειωθεί κατά 2,9%, μια πολύ μικρότερη μείωση από την πτώση 6,3% που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 11% το δ' τρίμηνο του 2022 , χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο.
Υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες γύρω από τις προοπτικές και εάν υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η BoE θα αντιδράσει δυναμικά, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης